Skocz do zawartości

Turnigy 9X 9Ch Transmitter. Czy jest coś warta?

wiciu0804

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doszedł już ktoś z Was jak ustawić lotki bez kabla Y?

Czytałem, temat był już tutaj poruszany, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jak to zrobić. A przynajmniej mi to nie wychodzi.

Pomożecie? :)

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Doszedł już ktoś z Was jak ustawić lotki bez kabla Y?

Czytałem, temat był już tutaj poruszany, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jak to zrobić. A przynajmniej mi to nie wychodzi.

Pomożecie? :)

Lotki na kanale 1 i 7

aktywować AIL DIFF

wartości na 100 lub inne - byle nie 000

i gotowe 8)

Opublikowano

No właśnie nie działa jak powinno.

Na Y oba serwa jednocześnie wychylają się w tą samą stronę. Bez Y, tak jak napisałeś - drążek wychylam w lewo, serwa jednocześnie wychylają ramię w tą samą stronę. Drążek w prawo - cisza. Nie reagują. :(

Opublikowano
No właśnie nie działa jak powinno.

Na Y oba serwa jednocześnie wychylają się w tą samą stronę. Bez Y, tak jak napisałeś - drążek wychylam w lewo, serwa jednocześnie wychylają ramię w tą samą stronę. Drążek w prawo - cisza. Nie reagują. :(

Wszystkie cztery wartości na 100, a jak potrzebujesz zmianę kierunku to na -100

Opublikowano
Wszystkie cztery wartości na 100

No kurde.

Wchodzę w [AILDIFF]

STATE ACT

AIL1 000 100

AIL2 000 100

Do wytłuszczonych wartości nie mam dostępu. Klikam DN, UP i przeskakuje tylko z "ACT", "100" i "100".

O co chodzi? :shock:

Pawle, a co mi to da, ze sobie obrócę serwo, jak wychylam drążek w jedną stronę, a ono ani drgnie?

Opublikowano

No to musisz poszukać, w instrukcji przy tej funkcji jest jakaś uwaga na czerwono, ale nie pamiętam o co chodzi. Przejrzyj spokojnie wszystkie mixery po kolei i powinieneś dojść. Dla ścisłości ja latam w programie V1 - GLIDER ale to nie powinno mieć znaczenia :)

ZNALAZŁEM :lol::lol::lol:

W funkcji AIL DIFF z jednego skrajnego położenia w drugie przechodzi się przy pomocy drążka lub trymera. Teraz bez problemu powinieneś ustawić cztery razy 100 :idea: :idea: :idea:

Opublikowano
W funkcji AIL DIFF z jednego skrajnego położenia w drugie przechodzi się przy pomocy drążka lub trymera. Teraz bez problemu powinieneś ustawić cztery razy 100 :idea: :idea: :idea:

Tak, teraz już działa, dzięki. :D

Ale w międzyczasie znalazłem inny sposób. Zrobiłem to także tym sposobem i działa tak samo.

A mianowicie, posłużę się słowami Szymona z jego tematu : http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=28377

Tryb modelu: acro

Serwa lotek wpięte w odbiornik na kanałach 1 i 6 . (...).

Standardowo aby ustawić tryb lotek na dwóch serwach włącza się w menu opcję "Flapetron". Jeśli opcja ta jest włączona (State ACT) należy ją deaktywować (State INH) i zatwierdzamy klawiszem MENU.

W tej chwili powinniśmy obserwować taką sytuację. Wychylenie drążka lotek powoduje reakcję tylko lewej lotki, pomimo tego, że oba serwa są podpięte do odbiornika.

Z menu wybieramy pozycję PROG.MIX. Wchodzimy w MIX1.

STATE: ACT <- aktywujemy mikser

MASTER: AIL <- kanał nadrzędny: kanał 1 (lotek) - lotka lewa

SLAVE: FLP <- kanał podrzędny: kanał 6 (klap) - czyli druga lotka (prawa)

OFFSET: 0

UPRATE: 100 <- kopiuj wychylenie do góry w 100 procentach

DNRATE: 100 <- kopiuj wychylenie do dołu w 100 procentach

SW: ON <- mikser będzie aktywny cały czas, czyli nie potrzeba żadnego przełącznika żeby go aktywować

Zatwierdzamy przyciśnięciem MENU.

W tej chwili sytuacja powinna wyglądać następująco:

Wychylenie drążka lotek powinno spowodować naprzemienne wychylenie się obu lotek w modelu.

.

Witku, przeczytaj temat, który podałem. Jest coś o hamulcolotkach, ale nie wiem, czy to to, czego szukasz. :)

Opublikowano

najlepiej to by było teraz żeby napisać podsumowanie , bo jeden wątek ciągnie się przez 5 stron i z błędami w ustawieniach .:)

Opublikowano
 Witam,a ja dalej się męcze z zasięgiem tej aparatury :twisted: ,posprawdzałem antenki,są o.k. Jednak mnie trochę dziwi zwarcie w module wyj.anteny z masą :?: Może ktoś pomoże,a może tak ma być :crazy: 
Opublikowano
Jednak mnie trochę dziwi zwarcie w module wyj.anteny z masą :?: Może ktoś pomoże,a może tak ma być :crazy:

W żadnym wypadku wyjście anteny ("A" ze zdjęcia) nie powinno być zwarte do masy.

Zobacz czy gdzieś w torze wyjściowym nie ma gluta z cyny, a przynajmniej zrób ostre zdjęcie MAKRO i podrzuć do obejrzenia.

Pozdr.,

Michał

Opublikowano
 Sprawdziłem wszystko pod lupą nie ma zwarcia, ciekawi mnie ten element, ma 8 nożek bocznych podlutowanych do masy i dwie wej. i wyj. na których jest zwarcie :twisted:   URL=http://img209.imageshack.us/i/mod1i.jpg/][
Opublikowano

Jak dla mnie to jest to transformator dopasowujący impedancję anteny do impedancji linii. Jeśli tak to powinien stanowić separację galwaniczną wejścia i wyjścia. Ale mogę się mylić bo miałem z tym do czynienia przy znacznie większych mocach.

Opublikowano

Tak, najlepiej u źródła czylio Hobbyking.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.