darek.3333 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Dzięki - nie wpadłem na to. :wink: Nie przeczytałeś instrukcji i nie obejrzałeś nadajnika :lol2: Uprzedzam pytanie - przepustnica nie ma DR ;-) Gdzieś tu w środku tego wątku jest takie zdanie : prawdziwy modelarz nie czyta instrukcji , prawdziwy modelarz kupuje wszystko dwa razy (bo mu się za pierwszym spaliło , uszkodziło). Instrukcji z aparaturą nie dostałem a w tych ściągniętych z netu nic mi się nie zgadza no może nie nic ale dużo. Wolę się zapytać a nie dukać ten anglochiński zabarwiony moim polskim. :wink: Gdzieś tu była propozycja odkupienia polskiego tłumaczenia ale link już nie działa. :wink: A nadajnik oglądam ostatnio późną nocą i nie wiele co widzę. Co do przepustnicy to się domyśliłem - w Futabie też tak mam ale D/R jest na jednym przełączniku do wszystkich kanałów. PS - to dopiero początek moich laickich pytań.. właśnie idę do piwnicy oglądać nadajnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 .. właśnie idę do piwnicy oglądać nadajnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Panie Darku jak się u pana sprawuje ten nadajnik, ponieważ chciałem go zamówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Powiem Ci ja, jest świetny, kupuj. Tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Powiem Ci ja, jest świetny, kupuj. Tyle. Potwierdzam. No i ciąg dalszy laickich pytań: Flaperon - mam wartości dla każdej klapy i każdej lotki ale skąd mam wiedzieć pod które kanały mam je podpiąć i którym wyłącznikiem obsługiwać? PS - starałem się przejrzeć dość dokładnie instrukcję i coś mi się rzuciło na oczy. O ile w mixach to normalne , ze przypisuję różne kanały i różne przełączniki to w funkcjach podstawowych nie ma informacji z jakimi kanałami i przełącznikami te funkcje są realizowane. NP przykładowy flaperon aby był realizowany podpinam pod kanał 1 i 6. Ale to wyczytałem na forum a w instrukcji za nic nie mogę wyczytać tej informacji. Czy to oznacza , że mogę kanały dopisać dowolnie?? I jak to zrobić ?? Bo w instrukcji też nie znalazłem przypisania kanałów 1,2,3,4 - skąd nie znający się na rzeczy użytkownik ma to wiedzieć jak nie ma tego w instrukcji?? No chyba , że oślepłem albo to jest napisane gdzieś drobnym druczkiem ( i czemu nie tam gdzie jest omawiana funkcja). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordg90 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Kanały od 1 do 4 są opisane w menu, gdzie możesz wybrać mode. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Kolejne 4 ustawiasz w AUX.CH . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Może macie inne instrukcje. W mojej ściągniętej z netu (link tu na forum) jest opisane co oznacza mode 1,2,3,4 ale nie ma informacji pod który kanał w odbiorniku podpiąć serwo. Aparaturka fajna ale instrukcja strasznie nieczytelna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Noto trzeba próbować po kolei ustawienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Noto trzeba próbować po kolei ustawienia Właśnie tak robię - podłączyłem sobie 8 serw i obserwuję co się dzieje. Ale instrukcja powinna zawierać takie rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Właśnie tak robię - podłączyłem sobie 8 serw i obserwuję co się dzieje. Ale instrukcja powinna zawierać takie rzeczy. Instrukcja to badziew, nic nie można zrozumieć i znaleźć. Wszystko co ustawiam to ustawiam metodą prób i błędów, podłączam aparaturę pod model i po kolei próbuję. Tak nauczyłem się jej obsługi i większa jej część dla mnie to już nie problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Instrukcja to badziew, nic nie można zrozumieć i znaleźć. Wszystko co ustawiam to ustawiam metodą prób i błędów, podłączam aparaturę pod model i po kolei próbuję. Tak nauczyłem się jej obsługi i większa jej część dla mnie to już nie problem Słusznie. W sumie obsługa jest dość intuicyjna. Tylko niektórzy koledzy obśmieli się , że nie czytałem instrukcji :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Słusznie. W sumie obsługa jest dość intuicyjna. Tylko niektórzy koledzy obśmieli się , że nie czytałem instrukcji :wink: To ktoś czytał? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Słusznie. W sumie obsługa jest dość intuicyjna. Tylko niektórzy koledzy obśmieli się , że nie czytałem instrukcji :wink: To ktoś czytał? :shock: Darek nie tylko nie czytał, ale i radia nie obejrzał, więc przełączników D/R nie widział ;-) Ja też nie czytałem, bo mam wgrane Radio Clone, więc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Darek nie tylko nie czytał, ale i radia nie obejrzał, więc przełączników D/R nie widział ;-) Ciemno miałem :wink: w mojej modelarni. Poza tym późno było i już nie dociekałem a w poprzedniej aparaturze mam tylko jeden przełącznik D/R więc nie wpadłem , że mam szukać więcej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Sidey napisał/a: Instrukcja to badziew, nic nie można zrozumieć i znaleźć. Wszystko co ustawiam to ustawiam metodą prób i błędów, podłączam aparaturę pod model i po kolei próbuję. Tak nauczyłem się jej obsługi i większa jej część dla mnie to już nie problem Co ty mi tu za bajki opowiadasz, pasowaloby podszkolic jezyk. Ja czytam ja jak gazete na sniadanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Sidey napisał/a: Instrukcja to badziew, nic nie można zrozumieć i znaleźć. Wszystko co ustawiam to ustawiam metodą prób i błędów, podłączam aparaturę pod model i po kolei próbuję. Tak nauczyłem się jej obsługi i większa jej część dla mnie to już nie problem Co ty mi tu za bajki opowiadasz, pasowaloby podszkolic jezyk. Ja czytam ja jak gazete na sniadanie. Nie wiem jakie śniadania jadasz ale pokaż mi miejsce gdzie jest napisane, do których kanałów podpinasz serwa przy konkretnych opcjach - np flaperon. Wiadomo , że działa jak się podepnie serwa do 1 i 6 ale jakoś tego nie mogę znaleźć w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Dlaczego mieliby to umiescic w instrukcji? Gdy wlaczam i ustawiam parametry jakiejs funkcji np: FLAPERON, ELEVON, BUTTERFLY, to pozniej odwiedzam funkcje display aby zobaczyc zmiany. BTW. KLAPOLOTKI to BUTTERFLY Czy moze sie myle ;D tzn: mozemy ,,domiksowac'' do butterfly-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Mialem na mysli to, ze do butterfly-a mozna zmixowac lotki i klapy .Tak nawiasem to w tym nadajniku mozna ,,niezle namiksowac'', o ile dobrze pamietam to dalo sie nalozyc na siebie potencjometry. 99.9 % tego co wylatalem modelem odbylo sie na symulatorze, tam nie mialem jakiejs wielkiej potrzeby uzywac klap , roznicowego wychylenia lotek tez\ nie uzywalem.\ Jedyne z czego skorzystalem, to lotki + ster kierunku BTW. Funkcja butterfly w turnigy posiada tez spowolnienie. ;;Po co ten delay'' :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 BTW. KLAPOLOTKI to BUTTERFLY Czy moze sie myle ;D Nie, Butterfly to mix polegający na jednoczesnym wychyleniu lotek, klap i steru wysokości w modelu co znacznie go spowalnia do lądowania. Klapolotki do właśnie flaperons. (ailerons+flaps) Czy daloby sie otworzyc nowy dzial pt: Ustawienia funkcji turnigy? Konkretne sposoby programowania poszczegolnycg funkcji, kazdy w osobnym dziale z opisem czynnosci do wykonania - bez dodatkowych wywodow. To mogloby znacznie uproscic jeden z czesto pojawiajacych sie problemow ,,jak ustawic..'' Jestem za. I gdybyś mógł edytuj posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.