Capriman Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Wracając do zasilania, to aku w koszyczku potrafią się czasem rozłączyć na ułamek sekundy i aparatura oczywiscie gaśnie na chwilkę, a nikt nie chciał by żeby to się stało w powietrzu. Zastanawiam się nad wywaleniem koszyczka i polutowaniem akumulatorków w jeden pakiet...
noker Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Capriman, taki pakiet pasuje idealnie http://www.nastik.pl/pakiet-sanyo-nimh-2700mah-p-1824.html
vowthyn Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Ja poluję na ten: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=14076 Tylko czekam aż będzie dostępny w magazynie HK bo w DE wychodzi sporo drożej. Potwierdzam, że aku w koszyczku się rozłączają. Dołączam się do pytania Nokera o modulację, bo sądziłem, że PCM jest lepsza i należy właśnie jej używać, a tutaj piszecie że są z nią problemy.
noker Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 vowthyn, jeśli już polujesz to IMO lepiej na ten pakiecik: Rhino 2620mAh 3S 11.1v Low-Discharge Transmitter Lipoly Pack
vowthyn Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Nie chcę lipola tylko life. Ten, który podlinkowałem wchodzi do T9x więc raczej będę obstawał przy nim.
Capriman Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 noker - dokładnie coś takiego było by dobre tylko cena odstrasza zwłaszcza że mam akumulatorki po 3 zł sztuka które zupełnie mi wystarczają... Chyba spróbuję je polutować lub poszukać pakietu ni-mh bo lipoli w aparaturce nie chce... vowthyn - li-fe to następca ni-mh? Jak z jest z samozapłonem takiego pakietu? :rotfl:
bfis Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Witam Modulacja PPM jest stosowana przy częstotliwości 2,4 GHz. Modulacja PCM w tym nadajniku to pozostałość po modułach np. 35 MHz które można było wstawić w starych wersjach nadajnika oczywiście przy odpowiednim odbiorniku. Pozdrawiam
radek_w Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Nie zgodzę się z bfis'em. Modulacja PPM i PCM stosowana jest głównie przy częstotliwościach 35 MHz. Wystarczy wpisać w google np. ROBBE PCM, FUTABA PCM , JR PCM, GRAUPNER PCM, a znajdziemy nadajniki i odbiorniki 35 MHz PCM. Systemy 2,4 GHz korzystają głownie z PPM lub własnych standardów. Nie spotkałem systemu 2,4 GHz korzystającego z PCM. Jeśli taki istnieje proszę o link. PPM używamy gdy stosujemy moduły 2,4 GHz. Własne standardy wtedy gdy mamy telemetrie wbudowaną w nadajnik lub nadajnik sprawdza czy wybraliśmy dobry model ( funkcja Model Match w aparaturach Spaktrum ). PPM to modulacja położenia impulsu. Stosowana jest we wszystkich aparaturach RC jako ogólnie przyjętym standard. Aparatura RC może wysyłać ramkę złożoną maksymalnie z 8 impulsów PPM, odbiornik te impulsy rozdziela i są one przekazana do odpowiednich odbiorników (serwa, regulator obrotów). Modulacja PCM jest modulacją cyfrową gdzie kodowana jest dodatkowa informacja. Może być to suma kontrolna ramki lub dodatkowy kanał. Używana była również w systemach 35 MHz lecz wymagała odbiorników dedykowanych do nadajników. Różne formy opracowywały swoje własne standardy kodowania sygnału przy użyciu PCM. Dlaczego PCM jest w oprogramowaniu turingy, nie mam pojęcia ?! Tylko sygnał PPM jest poprawnie interpretowany przez moduł nadawczy 2,4 GHz instalowany "w pleckach" aparatury. Radek
Vadic Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 A ja przed chwilą zrobiłem zwarcie w turnigy. Chyba źle podłączyłem pakiet. Poszedł dym i zaczęło śmierdzieć. Szybko odłączyłem. aparatura już sie nie włącza. Da się to naprawić? Kurcze jeżeli nie naprawie tej apki to chyba będzie to koniec mojej kariery modelarskiej...
piotrek123 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Witam Panowie mam pewien problem. Mianowicie chodzi o ustawienie wyłączania silnika na, którymś z guzików aparatury, mój kolega na optic 6 ma coś takiego. Można zrobić to i na Turnigy?
mkrawcz1 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Już masz, nazywa się Throttle Cut (THR. CUT)
piotrek123 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Kurcze chodzę po menu i nie widzę jest Throttle hold ale cut nie widzę.
mkrawcz1 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 W Throttle hold ustaw ACT i ustaw procent wychylenia w "odcięciu".
Kolin101 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 A ja się zapytam gdzie mogę dostać przełącznik hebelkowy taki żeby jak najbardziej pasował za przełącznik ten najbardziej po prawej stronie z krótką gałką z przodu aparatury (2. poz. AIL. D/R) Bo wczoraj aparatura mi spadła i sie gałka ułamała ;/. Dokładnie chodzi mi ilo pinowy ma być i czy on/off czy on/on ???
merlin1212 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Musi być przełącznik trójpozycyjny np. TAKI tylko cena jakaś z kosmosu.Generalnie musi być miniaturowy , na małe napięcie i mały prąd.
Kolin101 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 ale ten w aparaturze jest 2 pozycyjny więc czemu ten ma być 3poz. ?
merlin1212 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 No tak , ślepy nie widzi-przepraszam ,nie doczytałem że chodzi o D/R.Wystarczy zwykły hebelkowy.Może być ON-ON lub ON-OFF. Ja kupowałem u siebie w elektrycznym ON-ON po 2 zł sztuka bodajże. Wygląd możesz zobaczyć tutaj
Kolin101 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 wygląd oryginalnego zobaczyc moge u siebie ;p Chodzi mi żeby pinów były tyle ile trzeba no i parametry zeby dobre miał ;p
merlin1212 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Kolin101, nie zrozumiałeś mnie do końca....chodziło mi o to żebyś zobaczył te dwa które dołożyłem.....nie wiem czy dostaniesz akurat takie same jak orginalne....piny orginalnie są trzy a tylko dwa wykorzystane :ble:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.