Kwiaci Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Witam, mam takie pytanie: Czy aby połączyć dwie aparatury w trybie uczeń - instruktor potrzebne są dwie identyczne aparatury czy mogą być dowolne ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 mogą być dowolne np hitec i graupner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 No i odpowiedni kabel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 hitec i graupner?? one mają inną kolejność kanałów no chyba że w graupnerze można ją zmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Kanały można zamieniać albo nie. Zależy od konkretnego modelu a nie od producenta. W prostych nadajnikach można to zrobić metodą przelutowania kabelków od potęcjometrów, wtedy tylko nie można użyć wbudowanych mikserów. Dwie aparatury jednego producenta (nie muszą być identyczne) zawsze dużo łatwiej połączyć. A w przypadku łączenia dwóch dowolnych należy wziąć pod uwagę: - Kolejność kanałów (słusznie zauważyłeś) i możliwość ich zamiany w aparaturze ucznia (np MX16 graupnera), jak i trenera (np MPX ma taką możliwość) - Polaryzację impulsów PPM na wyjściu ucznia - Polaryzację napięcia na tymże wyjściu - dostępnośc wtyczek do gniazd uczeń - trener. (kabel łączący dwie różne aparatury będziesz musiał zlutować sam) Aparatury, które elektrycznie sobie odpowiadają, czyli połączysz ja zwykłym kablem, to: Hitec, Multiplex, Futaba (pomijam kolejność kanałów) oraz Graupnery z serii MX tylko ze sobą. - Tu nawet łatwiej - wystarcza ogólnie dostępny kabelek jack-jack audio Jakby co to pytaj, mam w tym pewne doświadczenie zdobyte na własnej skórze. Koniecznie zajrzyj na stronę TX2TX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.