barton3 Opublikowano 8 Maja 2009 Opublikowano 8 Maja 2009 Witam, jako że pierwszy raz ładuje swój pakiet ze swojego nadajnika proszę nie krzyczcie :] zasilacz jest 12v, 300mah (chyba oryginalny z zestawu) podłączyłem jego końcówkę do gniazda z boku - na wyświetlaczu nic się nie wyśwwetla - nie wiem czy powinno Chciałbym się zapytać jak długo muszę ładować ?
Gość slawekmod Opublikowano 8 Maja 2009 Opublikowano 8 Maja 2009 Podaj pojemność pakietu to wyliczę Ci czas ładowania.Jak podłączysz wtyczkę ładowarki to w nic sie nie wyświetli.Radio ładowane jest wtedy gdy jest wyłączone.Włączenie nadajnika powoduje rozłączenie ładowania.Pamiętaj że Graupner ma minus w środku wtyczki a plus na zewnątrz.
barton3 Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Opublikowano 8 Maja 2009 kurka..podłączyłem a zapomniałem sprawdzić - i + ale nic nie syczy i nie śmierdzi to chyba jest git ide sprawdzić pojemność i zaraz edytuje post EDIT - już mam: (żeby nie było to podam wszystko co na nim jest napisane ) Graupner NiMH 8NH - 1700TX 9,6V 1,7Ah
Marcinmb Opublikowano 8 Maja 2009 Opublikowano 8 Maja 2009 Musisz ladowac okolo 5 i pol godziny do 6 godzin.
Gość slawekmod Opublikowano 8 Maja 2009 Opublikowano 8 Maja 2009 Czas ładowania wyładowanego pakietu to 8 godzin.Możesz wydłużyć o 30minut bo pewnie to prosta ładowarka i prąd ładowania spada ze wzrostem napięcia pod koniec ładowania.Jak będziesz czył że akumulator staje się ciepły ( dość ciepły ) to odłącz ładowanie. Marcinmb nie zapominaj że do akumulatora musisz władować 40% więcej niż jego znamionowa pojemność i dlatego trzeba 8godzin.
barton3 Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Opublikowano 8 Maja 2009 aha..bo pakiet do końca chyba rozładowany nie jest...bo zaczęła aparatura pikać gdy napięcie sięgnęło 9.0 V a więc mam ładować tak jak Marcin pisze 5-6h czy ~8 ?
Gość slawekmod Opublikowano 8 Maja 2009 Opublikowano 8 Maja 2009 Zostaw radio aż pokaże z 8V lub aż się wyłączy, wtedy ładuj 8h.O ładowaniu pisałem już nie raz na forum a i koledzy też kilka razy o tym wspominali.
Marcinmb Opublikowano 8 Maja 2009 Opublikowano 8 Maja 2009 Laduj minimum 5-6 godzin a maximum 8i pol godziny I bedzie napewno naladowany... Slawku,zapomnialem o tych 40% :mrgreen:
Gość slawekmod Opublikowano 8 Maja 2009 Opublikowano 8 Maja 2009 Laduj minimum 5-6 godzin a maximum 8i pol godziny I bedzie napewno naladowany...Slawku,zapomnialem o tych 40% :mrgreen: Lepiej naładować na full bo w przeciwnym razie zafundujemy sobie efekt pamięci w pakiecie co jest łatwe do zrobienia w akumulatorach Ni-Cd a wnioskuję że taki jest we wspomnianym MX-sie.
barton3 Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Opublikowano 8 Maja 2009 ok dzięki.. nie wiem czy się da do 8v zostawić bo pikało ze bateria coś tam i piszczało..dobra..będę ładował 7h i odłączę i zobaczymy co będzie..bo jak będę ładował za krótko to się nie popsuje nic nie ? dzięki za porady !
barton3 Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Opublikowano 8 Maja 2009 kurczę.. piszemy w tym samym czasie i takie nieporozumienia wychodzą to wyłączę tak o ... 2 rano ? o nie :/
radek872 Opublikowano 8 Maja 2009 Opublikowano 8 Maja 2009 W mx 12 jest pakiet nimh 1700mah na celach Sanyo a na nalepce napisane prąd łądowania i czas
Gość slawekmod Opublikowano 8 Maja 2009 Opublikowano 8 Maja 2009 Hhehe, Radek , ja miałem przygody z takim pakietem (Graupner/Sanyo 1700) w MC-14.W końcu poleciał do śmietnika bo do tego się tylko nadawał.Potem mając FF9 miałem pakiet 600mAh (masakryczna pojemność ) więc kupiłem Robbe 2000mAh (prąd ładowania chyba 1C>>>>pobożne życzenia).Właziło coś około 1600, dałem koledze.Kupiłem Sanyo 2700mAh i ten miał ponad 2700 ale sprzedałem porządnemu gościowi z forum razem z radiem (Diem-owi).Teraz mam znowu Robbe 2000mAh w T10CP i ten jest ok.Wniosek z tego taki że do każdego pakietu trzeba podchodzić indywidualnie a chłam od dobrego pakietu odsieje dopiero ładowarka procesorowa z wyświetlaczem podającym parametry ładowania.Jednak nie wszyscy taką mają i trzeba wyliczać czas ładowania samemu.
barton3 Opublikowano 9 Maja 2009 Autor Opublikowano 9 Maja 2009 ładowałem trochę ponad 5h i z 9v przed ładowaniem zrobiło się 11.5 i jakoś szybko spadało jak się pobawiłem trochę..teraz jest chyba 10 albo 10,5
Gość slawekmod Opublikowano 9 Maja 2009 Opublikowano 9 Maja 2009 Podejrzewam że jest 10.4V.Tak powinno być.W okolicach 10.5V jest dobrze.
tkubiec Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Co prawda wątek trochę już stary, ale postanowiłem nie zakładać nowego bo mój problem pasuje do tego. Moje pytanie dotyczy czasu ładowania akumulatorów, tyle że w MX-16S. Tam również znajduje się akumulator 1,7Ah. Producent podaje, żeby ładować prądem dziesięciokrotnie mniejszym czyli 170mA. Zakupiłem również ładowarkę (jedną z zalecanych w instrukcji od MX-16S) GRAUPNER Multilader 3. Po podłączeniu wszystkiego rozpoczęło się ładowanie (czerwona dioda). Koniec ładowania (dioda na zielono) nastąpił po, uwaga... jakiś 40 minutach. Odłączyłem ładowarkę, włączyłem aparaturę i okazało się, że bateria jest rzeczywiście naładowana do końca. Dodam jeszcze, że przed ładowaniem była kompletnie rozładowana, bo aparatura nie dawała żadnych oznak życia gdy ją włączałem. Koledzy i koleżanki, jak to się wszystko ma do tych paru godzin ładowania o których mówicie? Czy moja ładowarka ładuje dużym prądem? Prawdopodobnie tak. Skoro tak, to jak to się ma do tych 170mA zalecanych przez producenta? Czy nie wpłynie to w znaczącym stopniu na żywotność akumulatora? Dzięki za zainteresowanie problemem. Pozdrawiam, Tomek.
MiQ27 Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Ładowarka MULTILADER 3- prad ladowania 6-8 NiCd (7,2 -9,6V) 800-600 mA - prad ladowania zasilania nadajnika 250 mA/9,6 V - prad ladowanie zasilania odbiornika 150 mA/4,8 V Nawet jeśli użyłeś wyprowadzenia 800mA, to było to nieco za krótko. Sprawdź ten pakiet na ładowarce procesorowej. Rozładowanie, ładowanie - ile wyszło i ile wejdzie. Może jest niezdrów. 170mA to tutaj tzw. "prąd dziesięciogodzinny" (w zasadzie czternastogodzinny) czyli 0.1C. Nowoczesne akumulatory można ładować większym, oczywiście z kontrolą deltaV. Karta katalogowa prawdę Ci powie
GL Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Typowe akumulatorki NiMh w trybie szybkim, na ładowarce z wykrywaniem punktu naładowania, powinno się ładować prądem od 1/4 do 1/3 pojemności. Jeżeli prąd jest zaduży to ładowarka może wykryć stan naładowania za wcześnie, ponadto skraca się żywotność akumulatora. Ja swój ładuję w ładowarce procesorowej prądem 500 lub 600 mA. Kiedyś te 600 ładowało do końca, a obecnie to często wyłączy po 10- 20 minutach. Pewnie rezystancja akumulatorów wzrosła, a pojemność spadła.
tkubiec Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Nawet jeśli użyłeś wyprowadzenia 800mA, to było to nieco za krótko. No właśnie jest jeszcze gorzej, bo użyłem tego wyjścia do ładowania nadajnika, czyli prąd = 250mA. Przy następnym ładowaniu sprawdzę prąd ładowania. BTW. Czy jest ktoś z Wrocławia, kto posiada ładowarkę mikroprocesorową i byłby w stanie mi ten akumulator naładować i sprawdzić jego parametry? Byłbym dozgonnie wdzięczny. Pozdrawiam, Tomek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.