Janosik72 Opublikowano 10 Maja 2009 Opublikowano 10 Maja 2009 Jakie kwarce wam dzialaja w sanwie Moj rd 6000 przestal sie komunikowac z modelem sprawdzilem chyba wszystko procz kwarcow czekam na sugestie
marcin133 Opublikowano 10 Maja 2009 Opublikowano 10 Maja 2009 Sanwa VG6000 - działa od Hitec (od optic 6) - sprawdzone
Janosik72 Opublikowano 10 Maja 2009 Autor Opublikowano 10 Maja 2009 Umarl nadajnik? zalozylem inne kwarce -100% sprawne nadajnik wszystko poprawnie wyswietla ale nic nie dziala w modelu,zadnych reakcji co to moze byc? i jak diagnozowac
zzradek Opublikowano 11 Maja 2009 Opublikowano 11 Maja 2009 Odbiornik mozna sprawdzić za pomocą innego działającego nadajnika (nic innego nie przychodzi mi do głowy) Nadajnik na okoliczność wysyłania jakiegoś sygnału mozna sprawdzić jakimś modelarskim skanerem częstotliwości, albo nadajnikiem który taki skaner ma wbudowany. Można też zbadać obecność sygnały w.cz. na antenie za pomocą prostego próbnika (kondensator i dioda) i woltomierza. Ale wtedy nie stwierdzimy na jakiej czestotliwości nadaje. Można też pomierzyć pobierany przez nadajnik prąd z włączonym i wyłączonym modułem nadawczym. (np z włożonym i wyjętym kwarcem) A tak z doświadczenia to większe szanse na awarię ma odbiornik. Napisz jeszcze co i jak sprawdzałeś.
Janosik72 Opublikowano 11 Maja 2009 Autor Opublikowano 11 Maja 2009 odbiornik jest ok latalem na innym nadajniku w sanwie rd6000 nie ma wyjmowanego modulu :? juz nie wiem co i jak sprawdzac :cry:
piejar Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Nadajnik Janosika trafił do mnie w celu podjęcia próby naprawy. Aby domknąć temat informuję, że w aparaturze padł stabilizator 5V który zasilał modulator i oscylator kwarcowy. Szczęśliwie nie padła część "komputerowa" czy końcówka mocy. Był jeszcze pęknięty drobny plastik, który blokował potencjometr przepustnicy. Z tego powodu czasem aparatura zgłaszała alarm "high throttle". Ponieważ uszkodzony nadajnik wspaniałomyślnie ofiarowałeś młodym modelarzom, na Twoim "nieszczęściu" skorzysta modelarnia kotecka w Pszowie
Janosik72 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zycze chlopcom tyle uciechy i pozytku z niego ile mialem ja .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.