Slawoj Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Witajcie, postanowiłem wykonać i zaprezentowac model delty balsowej, dla której podstawowymi założeniami miały być: a) niewielkie rozmiary - łatwość transportu - tu jest to ok 70cm; spora szybkość - zastosowałem silnik o kV 2300 c) model balsowy - aby zapoznac się z techniką projektowania i składania takich modeli. Przy budowie wzorowałem się na geometrii modelu TZagi. Parametry i wyposażenie: - Silnik bezszczotkowy Hacker A10-15S 45W o Kv 2320Kv (RPM/V), 15g - Regulator Jeti ECO 08 – waga 7 g - Odbiornik: GWS Narrow 4 kanały - Serwa 2x SG50 - bateria Rhino 610mAh 2S 7.4v 20C - masa modelu gotowego do lotu: 152g - profil zaczerpniety z TZagi Model został oblatany ze śmigłem GWS 7x3,5. Jest szybkim modelem, co w połaczeniu z wymiarami wymaga sporego skupienia. Ładnie reaguje na stery, jednak na początek musialem ustawić minimalne wychylenia sterolotek. Przede mną jeszcze próba ze śmigłem 6x4. Poniżej kilka fotek poglądowych: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Waga i wygląd imponujące! Bardzo mi się podoba to latające skrzydełko, ale dla czego nazywasz je Deltą? Jakoś mam wrażenie, że nazwa delta jest mocno nadużywana tutaj W lotnictwie delta to nie skrzydło ze skosem lub bezogonowiec, a po prostu latadło ze skrzydłem bardzo zbliżonym do trójkąta (czasem dwóch nałożonych na siebie - jak np. w Konkordzie - podwójna delta). Można sprawdzić w encyklopediach i wikipedii Masz może więcej zdjęć konstrukcji? Dźwigar z czego zrobiony (wygląda jak balsa). "To z przodu" to keson czy tylko od góry oklejone? Czy stateczniki na końcach skrzydła nie były by sprawniejsze (dalej "do tyłu" od SC)? EDit: Te dwa skrzydełka w Twojej galerii to już bardziej "Delty" niż to szybkie i lekkie... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawoj Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 ... a byc może nazwa Delta jest nadużyciemw tym przypadku - niemniej jednak w moich materiałach projektowych tak już funkcjonuje - więc niech zostanie :wink: Płat zbudowany jest z dzwigara dolnego z sosny 3x3 mm, dźwigara górnego - balsa 4x4, przód to keson 1mm + nakładki na żeberkach. Całość po zamknięciu konstrukcji sztywna i odpowiednio mocna. Użyte materiały to tak naprawdę pozostałości po innych modelach - więc proszę nie dociekać czemu takie, a nie inne przekroje :wink: . Jesli macie jakieś inne pytania to chętnie odpowiem... Dodatkowa fotka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.