damdam Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Model był baaardzo długo robiony, ale w końcu udało się go ulotnić. Był to prawdziwy przełom po ostatniej porażce depronowym "RWD5". Prymus odziedziczył po nim troszkę sprzętu tzn.: silnik- 400 z przekładnią serwomechanizmy- mini regulator- 30A zasilanie- 1800 3s Troszkę danych: rozpiętość- 1400mm waga- ok.760g (z zasilaniem) długość zostanie podana w małym update (aż dziw, że do tej pory nie zmierzyłem xD) i parę fotek dorzucę. No i filmik z lotu (będzie następny, lepszy, bo ten przy kiepskich warunkach był robiony-ciemno było): PzDr 4all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Gratulacje! Lata świetnie :jupi: Filmik też bardzo udany! Napisz coś więcej o konstrukcji (jakiej grubości depron, jakie i gdzie listewki na wzmocnienia) Czym oklejałeś model? Czy to kolorowa taśma pakowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damdam Opublikowano 24 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Dodaję fotki obiecane. Ostatnio nie mam za bardzo czasu na latanie, a jeżeli mam, to pogoda jest nieodpowiednia. Kadłub wykonany jest z depronu 6mm wzmocniony tylko listewkani i kawalkami sklejki "pakowej". Stery również wykonane są z depronu wzmocnione w okolicach zawiasów listewkami z balsy. Zawiasy wykonane z dyskietki komputerowej. Skrzydła są styropianowe z dźwigarami balsowymi wzmacnianymi tkaniną szklaną. Calość pokryta jest papierem śniadaniowym i malowana farbą akrylową za pomocą wałka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damdam Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Model lata dalej i ma się dobrze. Obsługiwany jest przez dwóch "pilotów" . Próbowaliśmy latać na różnych śmigłach. Aktualnie pozostał na Graupnerwskim 9*6. Jak będę miał więcej czasu, to zrobię do niego lżejsze skrzydła bez wzniosu i z większymi lotkami. Oto kolejny filmik: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Muszę przyznac że Mini Prymus jest ostatnio najczęsciej robionym modelem u mnie w modelarni .Nie jest to dokładnie zrobiony w/g planów Andrzeja ale trochę uproszczony przeze mnie aby dostosowac go do możliwosci moich młodych ludków. Model wykonany z "depronu" 6 mm ,skrzydła oklejane białą tasmą i bez lotek.Nawet tak okrojony świetnie lata na zasadzie "letem sobie a ty mi nie przeszkadzaj" na fotce z latajacym skrzydełkiem ze styropianu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damdam Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Niestety, mój osobisty "młody ludek" ogranicza się tylko do latania :<. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Muszę przyznac że Mini Prymus jest ostatnio najczęsciej robionym modelem u mnie w modelarni ............Nawet tak okrojony świetnie lata na zasadzie "letem sobie a ty mi nie przeszkadzaj" Witam Cieszę się, że chłopaki robią. Model lata naprawdę dobrze i spokojnie, jeszcze lepiej z lotkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damdam Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Witam Model dalej lata. Poprzedni napęd niestety padł. Aktualnie posiada "bezszczotkę" i nowy akumulator 1,8 Ah. Przy braku betonowego albo ładnie wykoszonego lądowiska dla modeli na kołach najlepsza opcja rekraacji lotniczej. Oto kolejny filmik: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damdam Opublikowano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Model został nosicielem breloczka (przyklejony taśmą). Aktualnie wycinana jest komora w skrzydle na breloczek poza zasiegiem smigła. Oto pierwszy filmik: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Dorobiłem "gigantyczne" skrzydła do Prymusa 1.8 m i kamera na skrzydle mocowana za pomoca rzepa ,żadnych komór! .Model dosłownie wisi nad filmowanym celem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 długość zostanie podana w małym update (aż dziw, że do tej pory nie zmierzyłem xD ) Udało się zmierzyć? Zastanawia mnie to w kontekście "gigantycznych skrzydeł" Szczepana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damdam Opublikowano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 No ładnie zostałem pojechany :oops: . Zmierzyłem - 91 cm od końca piasty śmigła po... ogon :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Dzięki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.