Gość Opublikowano 17 Marca 2007 Opublikowano 17 Marca 2007 Z powodu przymusowego wstrzymania prac przy Gilesie, postanowiłem zrobić sobie motoszybowiec Przewidywana rozpiętość ok. 2 m,cięciwa płata 215 mm silnik 3- fazowy własnego wyrobu profil planuje dać SD 7037 serwa mini 4 sztuki akumolator li-pol 3 cele 1300mAh Do ulotnienia brakuje skrzydeł.Jak załatwię balsę zrobie je pewnie w 2 może 3 dni
malinn Opublikowano 17 Marca 2007 Opublikowano 17 Marca 2007 Modeł ładny ale wydaje się krótki. gdy model krótki i szeroki trzeba mu dać wielkie stateczniki. Czy obliczałeś stateczniki pod płat który zamierzasz wykonać? Jeśli tak to O.K. , a jeśli nie to warto to zrobić żeby się potem nie zdziwić.
Gość slawekmod Opublikowano 17 Marca 2007 Opublikowano 17 Marca 2007 Model robię z planów.Ogólnie traktuję go jako eksperyment.Zobaczę jak będzie latał. Edit: brak jeszcze steru wysokości
Motylasty Opublikowano 17 Marca 2007 Opublikowano 17 Marca 2007 Bardzo podoba mi sie kolorystyka modelu. Jakie smigło zastosujesz, 8X4 czy coś większego ?
Gość slawekmod Opublikowano 17 Marca 2007 Opublikowano 17 Marca 2007 Witam. Śmigło narazie 8x4, ale ten silnik radzi sobie ze śmigłami 12x6 i pewnie takie będzie w przyszłości.Kolory wyszły takie, bo okleiłem go resztkami foli która została mi z Gilesa.
Wieczu Opublikowano 17 Marca 2007 Opublikowano 17 Marca 2007 takie male pytanie smiglo jest skladane?? ladnie sie model zapowiada kolorystyka super. Jak wyszedl z waga? pozdrawiam
Gość slawekmod Opublikowano 17 Marca 2007 Opublikowano 17 Marca 2007 Śmigło na ten moment stałe, jak będzie fajnie latał dostanie składane ( musi zasłużyć).Waga 150 g (kadłub bez wyposażenia).Nie wiem narazie jaka będzie do lotu.Jutro może powaźę wszystko.
Gość slawekmod Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 W tym tygodniu zabieram się za skrzydło do mojego motoszybowca.Planuję zastosować profil SD7037.W związku z tym mam pytanie do Was: jaki dać wznios skrzydła ( skrzydełko 2m rozpiętości, z lotkami) oraz jaki kąt zaklinowania skrzydła względem statecznika.Technologicznie z SD7037 dam sobie radę.
Wieczu Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 jestem w trakcie konczenia skrzydelka 2m z lotkami (+ keson) z tym samym profilem SD7037, konstruktor przewiduje okolo 2-3 stopnie wznios. wsumie mozna poeksperymentowac bo bagnety zawsze da sie wiecej wygiac a pozniej zgiac powodzenia przy skrzydle
malinn Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Witam. Ja bym wznios zrobił z 3-4stopnie skoro lotki i model ma być stateczny w termice. Lepiej bym skopiował wznios od jeskieś modelu 2m z arthobby. Oni wiedzą co robią i ich modele sprawdzone są, wiec warto się od nich uczyć :wink:
Gość slawekmod Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Wielkie dzięki za pomoc.Zdaje się na Wasze porady i tak zrobię.Żeby było sprawiedliwie zrobię 3 stopnie na początek.
zibidic Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Widze że prace idą do przodu, musze się i ja wziąść i podremontować swojego szybola to może razem polatamy
Gość slawekmod Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Myśle że dam radę w tym tygodniu skończyć skrzydła.Czekam na folię (powinna już być).Dam znać. EDIT. Zbyszek, będziemy latac na zmianę bo ja też mam 75 kanał
zibidic Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Kurcze to fatalnie że mamy ten sam kanał :evil: koniecznie musze dokupić jakiś inny jak będzie kasa.
Gość slawekmod Opublikowano 6 Maja 2007 Opublikowano 6 Maja 2007 W końcu zacząłem robić skrzydła do dancera.W ciągu dwóch ostatnich dni powstały od zera do stanu takiego jak na zdjęciach poniżej.Ponieważ prostokątny obrys skrzydła jakoś nie pasował do stateczników postanowiłem " przeszczepić" skrzydła od Guupego, powiękrzając je do 2000mm.Oczywiście lotki będą.Na zdjęciu skrzydełka jeszcze bez wzniosu połączone tylko na chwilę do przymiarki.Waga modelu ( stan jak na zdjęciach ) to 500g bez akumulatora, odbiornia i dwóch serw mini.(li -pol 88g , 2 serwa mini 26 g, odbiornik ok. 30 g)
Gość slawekmod Opublikowano 24 Maja 2007 Opublikowano 24 Maja 2007 No i motoszybowiec oblatany bez problemów.Niestety spuchły li-pole, chociaż nie przekroczyłem nawet 2/3 prądu maksymalnego, ale dwa loty po ok 7 minut się odbyły.Li-pole powróciły do swoich wymiarów (nie bardzo się nawet zagrzały), jednak dla pewności już je dość głęboko zakopałem.Moto lata dość wolno i trzeba przyznać że frajda z tego latania jest duża.Postaram sie jutro wrzucic fotki z oblotu.
balcerseb88 Opublikowano 25 Maja 2007 Opublikowano 25 Maja 2007 Niestety spuchły li-pole, z kad ja to znam szkoda aku ale coz takie one juz sa ja juz dwa pakety pogrzebalem :/ mam jeszcze jeden ale 4juz niekupje
Gość slawekmod Opublikowano 25 Maja 2007 Opublikowano 25 Maja 2007 Ja rok nie latałem z powodu urazu nogi, ale co jakiś czas ładowałem li-pola (prądem 0.5C) i rozładowywałem do około 50 %.Pierwsze latanie w e tym roku i po drugim locie spuchł.Najciekawsze jest to że spuchły wszystkie trzy cele.Jestem w 100% pewny że nie przekroczyłem maksymalnego prądu jaki można z nich pobrać.Latałem na nich wcześniej, odbyły kilkadziesiąt lotów i były w porzadku.Może się zestarzały?.Trudno wyczuć dlaczego tak się stało.Zakopałem je i tyle.Muszę kupić jakiś pakiet 2200mAh 3 cele.Będzie ciężko bo kupiłem nowe radio i kasy trochę brak. Edit: jednak zamówiłem li-pola, zdjęcia wyszły kiepsko ( z telefonu) i będą następnym razem.
Gość slawekmod Opublikowano 28 Maja 2007 Opublikowano 28 Maja 2007 Jestem w trakcie oczekiwania na li-pola, ale odnalazłem dwa pakiety ni-cd i postanowiłem polatać dzisiaj.Jako że dziś doszło do skutku spotkanie z dwoma kolegami z naszego forum:Krzyśkiem "luigi" i Zbyszkiem "zibidic" postanowiliśmy we trzech pojechać na łąkę i polatać T-dancerem.Wiało konkretnie więc loty dostarczyły wielu emocji.Przjemność z latania przerodziła sie w walkę o wylądowanie.Po czterech czy pięciu startach miałem dość, dopiero zmniejszenie kąta natarcia płata poprawiło sytuację.Wcześniej latałem na większym kącie ale było bezwietrznie.Niestety pakiety ni-cd i dość małe śmigło nie radzą sobie z tak dużym wiatrem.Można powiedzieć że ostatni lot był już w miarę normalny (przysiadł wiatr)Zbyszkowi nie udało sie polatać trenerkiem ze względu na wysoką trawę.Parę fotek z dzisiejszych lotów: Ten człowiek w zielonym to "zibidic" Poniżej fotka po dzisiejszych lotach 2x15 minut (31.05.2007)
zibidic Opublikowano 28 Maja 2007 Opublikowano 28 Maja 2007 Dorzucam kilka fotek od siebie jeszcze, co prawda robione telefonem ale coś tam widać. Musze powiedzieć że zabawa była niezła i Sławek dzielnie walczył zresztą widać to na ostatnich fotkach że wszystko skończyło się dobrze. :rotfl: Ja niestety nie polatałem bo Sławek nie skosił łąki :twisted:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.