-==PEGAZ==- Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 ... ano w starych akumulatorach od laptopów. Układy sterujące i zarządzające akumulatorami mają często na pokładzie tranzystory mocy. Udało mi się znaleźć już SI4435, SI4410, IRF5305 ... Warto tam też szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 ... ano w starych akumulatorach od laptopów. Układy sterujące i zarządzające akumulatorami mają często na pokładzie tranzystory mocy. Udało mi się znaleźć już SI4435, SI4410, IRF5305 ... Warto tam też szukać Plyty od laptopow i nowsze plyty glowne od desktopow . popsute na amen regulatory 3F albo - hurtownia elektroniczna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Często zdarza się że dany tranzystor można pozyskać jedynie z identycznego regulatora,a to ze względu na to iż wielu tranzystorów stosowanych w chińskim sprzęcie nie ma nawet w notach katalogowych...a potem już tylko jakże przyjemna zabawa w szukanie zamienników...zwykle nie warto reanimować trupów,przynajmniej ja tak mam,że gdy tylko się za coś zabieram to albo wcale nie opisany tranzystor albo coś o czym nawet google nie słyszało... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 jazda się zaczyna gdy element jest kodowany i wypaliło połowę dekla , nawet z reszty tranzystorów nie idzie odczytać co to było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Kiedyś miałem katalog Conrada, były tam kody tranzystorów SMD, oczywiście nie wszystkich.Chińskie raczej nie były opisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 jazda się zaczyna gdy element jest kodowany i wypaliło połowę dekla , nawet z reszty tranzystorów nie idzie odczytać co to było I wtedy jest najciekawsze - z opisu parametrow regla plus zasady pracy mozna wywnioskowac co tam ma siedziec - chinczycy tez laduja do tego samego regla to co akurat maja pod reka - a najciekawsze to chyba to ze uzywja tranzystorow z wylutow (TowerPro w tym przoduje) , kazdy pies z innej budy na plytce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 to się zgadza panowie ale co innego kody smd a co innego jak wsadzą elementy skupowane od producentów RTV z nadwyżek i trafi się "xyz "i nic więcej nawet logo producenta tylko kod .. trafiłem kilka razy takie cuda ,producent milczy bo woli opchnąć nam cały moduł i wtedy pozostaje ulubione zajęcie czyli kombinowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 A oplaca sie zabawa z lutownica i niepewnosc czy to co wylutujemy bedzie poprawnie dzialalo za ~2.5 PLN (bo tyle kosztuje IRF5305)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 A oplaca sie zabawa z lutownica i niepewnosc czy to co wylutujemy bedzie poprawnie dzialalo za ~2.5 PLN (bo tyle kosztuje IRF5305)? Mi tak . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 www.tme.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.