Skocz do zawartości

Hobby King 2.4Ghz

eoker

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 393
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Gites , dzięki za pliki , a czy można zrobić dwa kanały zmiksowane np.3 i 4 , 4 i 3 , to do sterowania silnikami na drągu i na potencjometrach dwa kanały? bo z tego co próbuje to jeśli potencjometry ustawie na 5 i 6 to już nie mogę kanałów 3 i 4 zmiksować , jest na to jakiś sposób , chodzi mi o to bym uzyskał cały zakres serw na potencjometrach , Gites widzę że znasz tą apkę spróbuj mi pomóc

Opublikowano

Ano dałeś... ale niewłaściwy odbiornik pewnie dasz radę sprzedać.

W opisie HK-T6A v2 jest wyraźnie napisane:

Note:

Only HK-T6A receiver is comptible with HK-T6A transmitter.

Only HK-T6Av2 receiver is compatible with the HK-T6Av2 transmitter.

I tak... odbiornik z ostatniego linku Twojego postu będzie pasował.

Opublikowano
To da się to zrobić jak pisałem wyżej? :cry:
Sorrki za opóźnienie. Jestem pewien, że Ci się spieszy ale nie potrafię odpowiedzieć tak z głowy. Muszę odpalić nadajnik + t6config i przyglądnąć się tematowi. Cierpliwości... no chyba, że ktoś będzie uprzejmy i pokombinuje ze swoją HK-T6K i odpowie na Twoje pytanie zanim ja to zrobię. Sorrki jeszcze raz
Opublikowano

Gites będę cierpliwy i poczekam chociaż cały czas też próbuje , może ktoś z forum podejmie się jeszcze zadania , nie jest to proste na pewno

Opublikowano

Hmm

Masz 3 mixery z których dwa zajmują właśnie pokrętła jako kanały 5 i 6. Nie bardzo to widzę. Rozwiń swoją listę to moze pomożemy coś tu wykombinować - jaki kanał co robi i jakie mixery potrzebujesz.

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam okazję kupić tą aparaturę od znajomego, nigdy wcześniej nie myślałem o jej nabyciu, ale z drugiej strony chciałbym wypróbować 2,4 Ghz. Jednak jest jeden problem, a mianowicie aparatura ta jest w mode 1, do tej pory latałem tylko na mode 2 i nie mam zamiaru się przesiadać i chcę zapytać posiadaczy tej aparatury czy da się zmienić mode w tym radyjku ?.

Pozdrawiam Artur :)

Opublikowano

ertman_176 więc tak ,potrzebne jest to do łódki wędkarskiej, potrzebuje 1 i 2 kanał zmiksować, mix ten będzie odpowiadał za silniki , drąg w przód płynie do przodu , drąg w tył płynie do tyłu , drąg w prawo jeden silnik kręci w prawo drugi w lewo i skręcamy ,drąg w lewo jeden silnik kręci w lewo drugi w prawo i skręcamy , to udało mi się zrobić i działa świetnie , ale do tego trzeba zmiksować 1ch z 2ch i drugi mix 2ch z 1ch , teraz potrzebuje na potecjometrch zrobić serwa odpowiadające za burty zanętowe , więc potrzebne są jeszcze 2 mixy , ale został tylko jeden i na tym polega mój problem

Opublikowano
ertman_176 więc tak, potrzebne jest to do łódki wędkarskiej,
Czy to nie z Tobą rozmawiałem dziś przez GG?
[...] mix ten będzie odpowiadał za silniki [...] to udało mi się zrobić i działa świetnie
I to by było na tyle Twoich kłopotów (patrz poniżej)
teraz potrzebuje na potecjometrch zrobić serwa odpowiadające za burty zanętowe , więc potrzebne są jeszcze 2 mixy , ale został tylko jeden i na tym polega mój problem
Chyba nie potrzebujesz żadnych mikserów. Z punktu widzenia odbiornika pokrętła wysyłają praktycznie taki sam sygnał. Z tego co pamiętam to Ertman ma na pokrętle zrobione wysuwanie podwozia... niecodzienne rozwiązanie ale może sobie wysunąć podwozie do połowy jak ma taki kaprys :P Czyli zwyczajnie podłączasz serwa otwierania burt zanętowych (masz dwie komory, prawda?) do kanałów 5 i 6 odbiornika i gites.
Opublikowano

Gites - rozmawiałeś ze mną na gg nie z krisem76 - odpowiadam bo już mogę pisać posty... :D a również jestem zainteresowany tematem. Taka przypadłość. I kolega i ja mamy podobne hobby - tak Hobby King jak i to wędkarskie... Problem jest taki,że jakikolwiek mix ustawiony na aparaturze jakby wyłącza potencjometry... Nie działają. Rozpoczynając ustawienia z opcji gdzie wszystkie kanały działają - po ustawieniu mixu np.1-2 kanału lub 3-4 kanału --> potencjometry już nie reagują... Co robię żle? Nie wiem jak u krisa76 ale u mnie potencjometry mają za zadanie włączyć serwa tak jak tu na filmiku:

a nie reagują :cry:
Opublikowano

Gites , to nie byłem ja na GG :cry: jeśli ustawie to tak jak piszesz na 5ch i 6ch to już nie zmiksuje silnika tak jak pisałem wyżej , bo by pokrętła działały trzeba zrobić mix kanał + potencjometr VR, ( jeśli się mylę to podpowiedz mi ) i dwa mixy już wykorzystuje na potencjometry , a potrzebne są dwa mixy by zmixować silniki

As357 u mnie też mają włączyć serwa , otworzyć zsyp ale również zamknąć , dlatego na potencjometrach by wykorzystać pełen zakres serwa

Opublikowano

No tak kris76 - tylko w ten sposób mogę ustawić tylko jeden potencjometr bo jednego miksu braknie. Czy nie ma innego rozwiązania?

Opublikowano

Cały czas próbuje , kombinuje i liczę na kolegów modelarzy że coś wykombinują , myślałem też na ustawieniu serwa jednego na wolnym kanale na drągu i przelutowaniu kabelków z kanału na potencjometr , tylko nie wiem czy nic się nie zepsuje bo potecjometr od drąga a potencjometr który mnie cały czas interesuje VR różni się wielkością

Opublikowano
Czyli zwyczajnie podłączasz serwa otwierania burt zanętowych (masz dwie komory, prawda?) do kanałów 5 i 6 odbiornika i gites.
Gdybyż to było takie proste... To było by GITES !! Ale tak nie jest bo potencjometry jak pisałem - ani zipną.. :wall:
Opublikowano

Chyba znalazłem rozwiązanie dla nas :lol: , na drągu są zmiksowane silniki , na potencjometrach mam pełen zakres serw , na SW ( pstryczek ) ustawiłem ograniczenie mocy silników 50% , dobre wykorzystanie SW gdy nie potrzebuje mocy ( bezwietrzny dzień) włączam 50% mocy silników , dłużej wytrzyma bateria , gdy potrzebuje moc przełączam i mam 100% mocy . Teraz zostało tylko coś zrobić z drugim drągiem ponieważ gdy ruszam drągiem reagują silniki , można by było to zostawić ale myślę też na odłączeniu kabli od drąga , jak pamiętam jest tam w środku złącze które chyba tylko by należało wypiąć i po sprawie , dla zainteresowanych wyślę plik na privie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.