zuczki Opublikowano 3 Czerwca 2009 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Hej zacząłem budować samolot RWD-5 i tak się zastanawiam po ukończeniu obkleic go taśmą pakową jak kolega z forum czy można użyć jakiś farb na depron?? Z góry dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam
Mareq Opublikowano 3 Czerwca 2009 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Taśma ma to do siebie, że dodatkowo wzmacnia model. Co do farb, to można chyba akrylami wodorozcieńczalnymi. Jak poszuksz to gdzieś na forum znajdziesz informacje.
gładkilot Opublikowano 3 Czerwca 2009 Opublikowano 3 Czerwca 2009 czy można użyć jakiś farb na depron?? Uważaj na lakiery samochodowe bo wyżerają depron, niektóre słabiej ( chropowata powierzchnia) a niektóre mocniej ( prawie nic nie zostaje ). Depron możesz pomalować farbkami humbrol
Mars_2000 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Ja używam Humbroli (takich do modeli plastikowych) lub lakierów w spray'u na bazie żywicy naturalnej. Z tymi drugimi, jednak jest tak, że dobrze jest przeprowadzić jakąś próbę najpierw na małym kawałku depronu i sprawdzić, czy go nie "zeżre" po pomalowaniu.
gładkilot Opublikowano 3 Czerwca 2009 Opublikowano 3 Czerwca 2009 możesz jeszcze obkleić papierem pakowym i pomalować czym chcesz zobacz to http://www.tbm.lasowice.net/warszt_4.html#warsztat4 OKLEJANIE MODELI PAPIEREM "NA WIKOL" (OKLEJANIE MODELI PAPIEREM)
zuczki Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2009 Dziekuje za wszystkie wypowiedzi wybiorę jednak taśmę pakową jeszcze troszke potrwa zanim zacznę obklejać bo dopiero mam powycinane elementy z depronu :oops:.Pozdrawiam
f-150 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Można użyć jako oddzielacza sidolux do paneli a na to lakiery w spreyu.Warunek że malowanie sidoluxem trzeba wykonać bardzo starannie aby zatkać wszystkie pory depronu.Miałem tak wykonanego DHC 2 Beaver.
bzik4 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Opublikowano 3 Czerwca 2009 ja używam farb akrylowych "śnieżka" albo "dulux" do drewna i metalu, po pierwsze nie jedzą depronu, po drugie są tanie, po trzecie nie śmierdzą, po czwarte pędzelek albo wałek myjesz pod kranem z ciepłą wodą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.