Skocz do zawartości

Jakie farby

zuczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej zacząłem budować samolot RWD-5 i tak się zastanawiam po ukończeniu obkleic go taśmą pakową jak kolega z forum czy można użyć jakiś farb na depron?? Z góry dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam :)

Opublikowano

Taśma ma to do siebie, że dodatkowo wzmacnia model.

Co do farb, to można chyba akrylami wodorozcieńczalnymi. Jak poszuksz to gdzieś na forum znajdziesz informacje.

Opublikowano
czy można użyć jakiś farb na depron??

Uważaj na lakiery samochodowe bo wyżerają depron, niektóre słabiej ( chropowata powierzchnia) a niektóre mocniej ( prawie nic nie zostaje ). Depron możesz pomalować farbkami humbrol :)

Opublikowano

Ja używam Humbroli (takich do modeli plastikowych) lub lakierów w spray'u na bazie żywicy naturalnej.

Z tymi drugimi, jednak jest tak, że dobrze jest przeprowadzić jakąś próbę najpierw na małym kawałku depronu i sprawdzić, czy go nie "zeżre" po pomalowaniu.

Opublikowano

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi wybiorę jednak taśmę pakową jeszcze troszke potrwa zanim zacznę obklejać bo dopiero mam powycinane elementy z depronu :oops:.Pozdrawiam

Opublikowano

Można użyć jako oddzielacza sidolux do paneli a na to lakiery w spreyu.Warunek że malowanie sidoluxem trzeba wykonać bardzo starannie aby zatkać wszystkie pory depronu.Miałem tak wykonanego DHC 2 Beaver.

Opublikowano

ja używam farb akrylowych "śnieżka" albo "dulux" do drewna i metalu, po pierwsze nie jedzą depronu, po drugie są tanie, po trzecie nie śmierdzą, po czwarte pędzelek albo wałek myjesz pod kranem z ciepłą wodą :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.