mariaczi__21 Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Cześć, ja też postanowiłem zaprezentować co szykuję na najbliższy sezon. Pogoda coraz lepsza, niedługo mozna bedzie pokręcić trochę w termice . Model jakis czas temu nabyłem na allegro za rozsądne pieniądze. Tutaj trochę o nim: http://www.alexrc.com/v-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=6259 Jednak po całym sezonie model nalezało odswierzyć. Co prawda skończyła mi się czerwona folia i model wymaga jeszcze odrobinę pracy (okleić uszy i statecznik V), ale ogólnie widać już jak będzie wyglądał. A od dołu jest cały czerwony (ze względu na lepszą widoczność). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Modelik chłopaków ze Stalowej czy z Tarnobrzega? Widać po kadłubi i skrzydłach . Te modele, są pancerne. Spokojnie nim postrzelasz (bloczek, ludzi sztuk 2 i heejjjjjaaaaaaaa!!!!). Powiedz czy keson jest zaminowany? Pozdrawiam, Bartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Kurde w Płocku masz takie widoki za oknem :shock: Plaża, ciepła woda i palmy, coś zciemniasz. Model fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 zastanawiam mnie Bartek co daje laminowanie kesonu, bo jak chodzi o sily dzialajace na holu to to raczej niic nie da...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Keson jest zalaminowany, ale jakąś drobną tkaniną (podejrzewam że gramatura ok 20g/m2). Dżwigar jest węglowy + dodatkowe nakładki węglowe na łączeniach elementów płata. Ogollnie model dobrze wykonany i b. dobrze lata. Ja strzelam go z holu gumowego 30m guma + 90 żyłki i spokojnie daje maksymalny naciąg. W planach mam wykonanie skrzydeł styro krytych fornirem z lotkami i ulotnic model na zboczu ( a mam gdzie - skarpa nad Wisłą, warunkiem jest tylko wiatr południowy). Motylasty - widok to ściana w moim pokoju i moje łóżko, tutaj sobie odpoczywam po całym dniu pracy (oczywiście tapetę jak na modelarza przystało tez sam położyłem.. ). A co do tych widoków w Płocku, to też nie są najgorsze - Wzgórze Tumskie z Katedrą, fajna skarpa, na dole Wisłą i plaża nad nią (tylko woda nie za czysta i raczej zimna ). Krzysiek - co do laminowania kesonu, to pomimo delikatnej tkaniny wytrzymałość się poprawiła. I nie chodzi tu o siły działające na holu (bo tu jest najważniejszy dżwigar - w tym wypadku węglowy + wzmocniony nitką kewlarową), ale o to aby przy lądowaniu w nierównym terenie nie zniszczyć kesonu, ewentualnie nie zrobić w nim dziury palcem przez nieuwagę! Sam keson z balsy ≈1mm nie jest zbyt wytrzymały i łatwo go uszkodzić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Model oklejony dzis doczekal sie oblotu. Nie obylo sie bez przygod. Najpierw nie przestawilem rewersu w nadajniku i mialem odwrotne kierunki. Rzucam z reki, koryguje w lewo ( a model jeszcze bardziej w prawo i cyrkiel. Kurcze, a zawsze sie zastanawialem jak mozna tego nie sprawdzic, a mi tez sie przytrafilo ). Dobra uporalem sie, wstepnie wywazylem model i na hol. Ladny hol i... model spada jak cegla, zesz k... co jest. Zdjalem obciazenia, podciagnolem trymer, nastepny lot i to samo, jak cegla do ziemi. Tylko tym razem urwalem statecznik V. Okazalo sie ze jak lakierowalem kadlub to oderwalem podkladke z pod krawedzia natarcia skrzydla i zapomnialem podkleic. Na szybko zmajstrowalem taka podkladke z balsy i planuje nastepny lot. Niestety zmienil sie kierunek wiatru i niedaleko mnie ustawili sie szybownicy, holowka i caly ten ich osprzet (ale prawdziwe nie rc ). Musialem zapakowac sprzet i pojechac na 2 strone lotniska :? . Pozniej znowu rozwijac hol itd... Ale oplacalo sie. Nad kregiem dla uwiezi (betonowy) pieknie nosilo. Co prawda wial wiatr i kominy sie przemieszczaly, ale pozniej mozna bylo wrocic i dalej winda w gore. Zrobilem z 3 loty (kolo 10 min kazdy ). Niestety musialem juz wracac do domu. Ale wypad i tak spoko, mimo zlego poczatku. W jednym locie zlapalem taki komin, ze musialem wychodzic korkociagiem. Nowa kolorystyka modelu sprawuje sie calkiem dobrze, czerwony jest dobrze widoczny. A tak model wyglada: Zostaje tylko porzadnie zrobic loze skrzydla i mam fajny model na ten sezon Metoda oklejania skrzydel (czerwone): http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=1663 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witam. Fajny sobie modelik sprawiłeś na termiczkę. Mam kilka pytań: 1. Jakie model ma obc.powierzchni? 2. Z jakiej wysokosci (najmniejszej ) załapałeś komin? 3.Jakiego holu uzywasz i na jaka wyskośc idzie model? 4. Jaki masz w nim profil? Jesli mozesz to prosze odpowiedz bo ciekawość mnie rozpiera ;-) na widok takiego fajego modeliku. Co do czerwonego - miałem falocna takiego od spodu i powiem ze to najlepszy kolor. Model idzie zorientować b.dobrze przy tym kolorze w porównaniu z innymi kolorami. Latając już jak się śćiemnia nie ma nic ładniejszego niż błyskający na czerwono modelik z oddali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Mam kilka pytań: 1. Jakie model ma obc.powierzchni? 2. Z jakiej wysokosci (najmniejszej ) załapałeś komin? 3.Jakiego holu uzywasz i na jaka wyskośc idzie model? 4. Jaki masz w nim profil? 1. Niestety nie mam wagi . Bede na modelarni u znajomego to zwaze, 2. Trudno ocenic wysokość na oko, ale nad betonowym kregiem pieknie nosi. Po wyczepieniu z holu od razu tam lecialem i winda byla piekna, przypuszczalna wysokosc 80 - 100 m. 3. Hol gumowy, 30m gumy + 90 zylki (kupny). Wczoraj troche wialo, wiec praktycznie stawialem hol w pione. 100 metrow pewne, moze wiecej. 4. Profil SD 7037 To by bylo na tyle :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 No nie ma co, modelik niczego sobie :wink: . Ile (szacunkowo) mógł Cię wynieśc koszt budowy samego płątowca??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Czesc. Model kupilem uzywany na ALLEGRO w zeszlym roku. Cena 140 pln, mysle ze bylo wartro. W tym sezonie wyremontowalem i wyglada jak nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Wszystko juz zmontowane i model wyregulowany . Lata super, bylem na lotnisku w wtorek wieczorem (wieczorna cisza) i loty trwaly w granicach 4-5 minut (z holu gumowego 30+90). Ogolnie jestem bardzo zadowolony. Teraz na warsztat wrzucam elektroszybowiec 100-120 cm (na wzor http://nastik.pl/tm-navaho-arf-p-1031.html ). a tak wyglada loze skrzydla po wklejeniu podkladki (i uszczelnieniu uszczelkami samoprzylepnymi scietymi pod katem): I jeszcze bebechy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Ciasno tam masz . Ja nie lubię miec ciasno na wyposażenie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 A tutaj jest dostepny film z lotow: http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=1771 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszparczew Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 witam mam pytanie :czy oplaca sie oklejac skrzydło konstrukcje co ma 3wzniosy balso 1mm albo fornirem czym lepiej by było? i czy sie oplaca i potem polakierowąc albo polaminowac ?doradzccie mi 8) :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.