mariaczi__21 Opublikowano 20 Marca 2007 Opublikowano 20 Marca 2007 Cześć, ja też postanowiłem zaprezentować co szykuję na najbliższy sezon. Pogoda coraz lepsza, niedługo mozna bedzie pokręcić trochę w termice . Model jakis czas temu nabyłem na allegro za rozsądne pieniądze. Tutaj trochę o nim: http://www.alexrc.com/v-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=6259 Jednak po całym sezonie model nalezało odswierzyć. Co prawda skończyła mi się czerwona folia i model wymaga jeszcze odrobinę pracy (okleić uszy i statecznik V), ale ogólnie widać już jak będzie wyglądał. A od dołu jest cały czerwony (ze względu na lepszą widoczność).
Gość Anonymous Opublikowano 20 Marca 2007 Opublikowano 20 Marca 2007 Modelik chłopaków ze Stalowej czy z Tarnobrzega? Widać po kadłubi i skrzydłach . Te modele, są pancerne. Spokojnie nim postrzelasz (bloczek, ludzi sztuk 2 i heejjjjjaaaaaaaa!!!!). Powiedz czy keson jest zaminowany? Pozdrawiam, Bartek.
Motylasty Opublikowano 20 Marca 2007 Opublikowano 20 Marca 2007 Kurde w Płocku masz takie widoki za oknem :shock: Plaża, ciepła woda i palmy, coś zciemniasz. Model fajny.
krzysiek w Opublikowano 20 Marca 2007 Opublikowano 20 Marca 2007 zastanawiam mnie Bartek co daje laminowanie kesonu, bo jak chodzi o sily dzialajace na holu to to raczej niic nie da......
mariaczi__21 Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Opublikowano 20 Marca 2007 Keson jest zalaminowany, ale jakąś drobną tkaniną (podejrzewam że gramatura ok 20g/m2). Dżwigar jest węglowy + dodatkowe nakładki węglowe na łączeniach elementów płata. Ogollnie model dobrze wykonany i b. dobrze lata. Ja strzelam go z holu gumowego 30m guma + 90 żyłki i spokojnie daje maksymalny naciąg. W planach mam wykonanie skrzydeł styro krytych fornirem z lotkami i ulotnic model na zboczu ( a mam gdzie - skarpa nad Wisłą, warunkiem jest tylko wiatr południowy). Motylasty - widok to ściana w moim pokoju i moje łóżko, tutaj sobie odpoczywam po całym dniu pracy (oczywiście tapetę jak na modelarza przystało tez sam położyłem.. ). A co do tych widoków w Płocku, to też nie są najgorsze - Wzgórze Tumskie z Katedrą, fajna skarpa, na dole Wisłą i plaża nad nią (tylko woda nie za czysta i raczej zimna ). Krzysiek - co do laminowania kesonu, to pomimo delikatnej tkaniny wytrzymałość się poprawiła. I nie chodzi tu o siły działające na holu (bo tu jest najważniejszy dżwigar - w tym wypadku węglowy + wzmocniony nitką kewlarową), ale o to aby przy lądowaniu w nierównym terenie nie zniszczyć kesonu, ewentualnie nie zrobić w nim dziury palcem przez nieuwagę! Sam keson z balsy ≈1mm nie jest zbyt wytrzymały i łatwo go uszkodzić!
mariaczi__21 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Model oklejony dzis doczekal sie oblotu. Nie obylo sie bez przygod. Najpierw nie przestawilem rewersu w nadajniku i mialem odwrotne kierunki. Rzucam z reki, koryguje w lewo ( a model jeszcze bardziej w prawo i cyrkiel. Kurcze, a zawsze sie zastanawialem jak mozna tego nie sprawdzic, a mi tez sie przytrafilo ). Dobra uporalem sie, wstepnie wywazylem model i na hol. Ladny hol i... model spada jak cegla, zesz k... co jest. Zdjalem obciazenia, podciagnolem trymer, nastepny lot i to samo, jak cegla do ziemi. Tylko tym razem urwalem statecznik V. Okazalo sie ze jak lakierowalem kadlub to oderwalem podkladke z pod krawedzia natarcia skrzydla i zapomnialem podkleic. Na szybko zmajstrowalem taka podkladke z balsy i planuje nastepny lot. Niestety zmienil sie kierunek wiatru i niedaleko mnie ustawili sie szybownicy, holowka i caly ten ich osprzet (ale prawdziwe nie rc ). Musialem zapakowac sprzet i pojechac na 2 strone lotniska :? . Pozniej znowu rozwijac hol itd... Ale oplacalo sie. Nad kregiem dla uwiezi (betonowy) pieknie nosilo. Co prawda wial wiatr i kominy sie przemieszczaly, ale pozniej mozna bylo wrocic i dalej winda w gore. Zrobilem z 3 loty (kolo 10 min kazdy ). Niestety musialem juz wracac do domu. Ale wypad i tak spoko, mimo zlego poczatku. W jednym locie zlapalem taki komin, ze musialem wychodzic korkociagiem. Nowa kolorystyka modelu sprawuje sie calkiem dobrze, czerwony jest dobrze widoczny. A tak model wyglada: Zostaje tylko porzadnie zrobic loze skrzydla i mam fajny model na ten sezon Metoda oklejania skrzydel (czerwone): http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=1663
malinn Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witam. Fajny sobie modelik sprawiłeś na termiczkę. Mam kilka pytań: 1. Jakie model ma obc.powierzchni? 2. Z jakiej wysokosci (najmniejszej ) załapałeś komin? 3.Jakiego holu uzywasz i na jaka wyskośc idzie model? 4. Jaki masz w nim profil? Jesli mozesz to prosze odpowiedz bo ciekawość mnie rozpiera ;-) na widok takiego fajego modeliku. Co do czerwonego - miałem falocna takiego od spodu i powiem ze to najlepszy kolor. Model idzie zorientować b.dobrze przy tym kolorze w porównaniu z innymi kolorami. Latając już jak się śćiemnia nie ma nic ładniejszego niż błyskający na czerwono modelik z oddali
mariaczi__21 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Mam kilka pytań: 1. Jakie model ma obc.powierzchni? 2. Z jakiej wysokosci (najmniejszej ) załapałeś komin? 3.Jakiego holu uzywasz i na jaka wyskośc idzie model? 4. Jaki masz w nim profil? 1. Niestety nie mam wagi . Bede na modelarni u znajomego to zwaze, 2. Trudno ocenic wysokość na oko, ale nad betonowym kregiem pieknie nosi. Po wyczepieniu z holu od razu tam lecialem i winda byla piekna, przypuszczalna wysokosc 80 - 100 m. 3. Hol gumowy, 30m gumy + 90 zylki (kupny). Wczoraj troche wialo, wiec praktycznie stawialem hol w pione. 100 metrow pewne, moze wiecej. 4. Profil SD 7037 To by bylo na tyle :wink:
Diakon Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 No nie ma co, modelik niczego sobie :wink: . Ile (szacunkowo) mógł Cię wynieśc koszt budowy samego płątowca???
mariaczi__21 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Czesc. Model kupilem uzywany na ALLEGRO w zeszlym roku. Cena 140 pln, mysle ze bylo wartro. W tym sezonie wyremontowalem i wyglada jak nowy
mariaczi__21 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Wszystko juz zmontowane i model wyregulowany . Lata super, bylem na lotnisku w wtorek wieczorem (wieczorna cisza) i loty trwaly w granicach 4-5 minut (z holu gumowego 30+90). Ogolnie jestem bardzo zadowolony. Teraz na warsztat wrzucam elektroszybowiec 100-120 cm (na wzor http://nastik.pl/tm-navaho-arf-p-1031.html ). a tak wyglada loze skrzydla po wklejeniu podkladki (i uszczelnieniu uszczelkami samoprzylepnymi scietymi pod katem): I jeszcze bebechy
Diakon Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Ciasno tam masz . Ja nie lubię miec ciasno na wyposażenie .
mariaczi__21 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2007 A tutaj jest dostepny film z lotow: http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=1771
lukaszparczew Opublikowano 19 Maja 2007 Opublikowano 19 Maja 2007 witam mam pytanie :czy oplaca sie oklejac skrzydło konstrukcje co ma 3wzniosy balso 1mm albo fornirem czym lepiej by było? i czy sie oplaca i potem polakierowąc albo polaminowac ?doradzccie mi 8) :?:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.