Skocz do zawartości

Relacja montażu Yak-54

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wymieniłem ostatnio serwa i mam już za sobą 6 lotów jednak mam pewien kłopot. Podczas lotu poziomego SW jest ustawiony ok 4-5mm w dół i lata się super, jednak podczas lądowania bez silnika gdy prędkość jest mała muszę go wytrymować w drugą stronę ok 5-6mm i wtedy ładnie szybuje i ląduje. Zastanawiam się czy nie dać podkładek pod silnik i zwiększyć skłon czy to może wina ŚĆ który jest ustawiony na przedni wg. producenta 75~90mm

Opublikowano

Piękny model!

Mam pytanie nowicjusza :oops:

Czy "baryłki" mocowane do orczyka serwa są przymocowane na sztywno? Jeśli nie to jak rozwiązać problem odkręcania się śruby od drugiej strony? Ja zawsze kontruję śrubę mocującą drugą nakrętka ale w zestawie nigdy nie ma dwóch...

Wojtek

Opublikowano
silnik i kąt zaklinowania płata, a dopiero po tym SC

Ciekawa teoria jak dla modeli ARF ;D

Silnkiem sobie moze regulowac góra dół w wicherku najpierw to trzeba go odpowiednio wyważyc.W 99% akrobatów silnika góra dół sie nie rusza tylko mocuje na 0 ew drobne korekty do zawisu aby model trzymał pion a to co opisuje to typowy objaw zbyt przedniego wyważenie.

Prawidłowe zachowanie dobrze wyważonego modelu to minimalne opadanie po odjęciu gazu.Sprawdz także w locie na plecach powinien minimalnie opadać i wypychanie drązka powinno być max 1/3 zakresu prawdopodobnie bedzie to u Ciebie połowa manetki z takim ustawieniem jak masz teraz.Przesun sc do tyłu i sprawdz jeżeli nie przyniesie efektu wtedy nalezy szukac dalej. Kąt zaklinowania i kąt silnika wykluczam w modelu ARF gdzie produkowane sa ich tysiace kąty są dobrze ustawione chociaż mogłes trafic na bubla co jest mało prawdopodobne.

Opublikowano
Kąt zaklinowania i kąt silnika wykluczam w modelu ARF gdzie produkowane sa ich tysiace kąty są dobrze ustawione chociaż mogłes trafic na bubla

może najpierw warto sprawdzić albo zmierzyć a później odsyłać do wicherka ??

Opublikowano

Ale co tu sprawdzać jak to jest masówka a model zbiera dobre opinie na forach chyba nie robia tego tak, że każdy model jest inny. To laserowa wycieta układanka przemyslana tak, że najwazniejsze elementy pasują do siebie idealnie i nawet mały Chinczyk nie znający sie na modelarstwie poskłada to poprawnie na nocnej zmianie.

Opublikowano

Dziś przesunąłem ŚĆ o 1cm do tyłu i okazało się że to strzał w dziesiątkę.Do lotu poziomego wystarczą 3 kliknęcia na trymerze wysokości a przy lądowaniu bez silnika lekko opada. Poza tym yaczek w powietrzu zachowuje się bez zmian. Myślę że jeszcze popróbuje i przesunę ŚĆ o kilka mm w tył i sądze że wtedy powinien utrzymać lot poziomy bez trymowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.