Jump to content

akumulatorki Pentagram

ali1983

Recommended Posts

Posted

To są zwykłe konsumenckie akumulatorki do zasilania aparatu albo innej latarki. Nie są przeznaczone do szybkiego ładowania, ani tym bardziej rozładowywania dużymi prądami - nawet jeżeli ten "duży" prąd to kilka amperów 280-tki.

Posted

Vipow to też konsumenckie akumulatorki. Stare KANy były super, nowe są podobno trochę słabsze, ale będą się nadawać - ale lepiej mniejsze niż 1100, bo te będą za cięzkie. Poszukaj też Sanyo Cadnica.

• 1 month later...
Posted

A ja mam nieco inne pytańko . Też mam zwykłe akumulatorki ni-mh 2700mAh , philips - paluszki . Zasilam nimi aparaturę. Ustaliłem że max prąd ładowania i rozładowania to 0.3A .

Czy żeby je naładować do pełna to trzeba je rozładować do min. (1V/sztuke) i naładować ?

Czy mogę odrazu doładować gdy są rozładowane do połowy ? Pytam bo nie wiem czy nie spadnie mi ich pojemność . :)

Ps. Dla zwykłych paluszków takie prądy to max (ostrzegam) . Raz podłączyłem do nich silniczek z małym śmigłem (pobór 1A) . W efekcie krócej mi trzymią prąd , mniej polatam na jednym ładowaniu niż przed . : :|

Posted

Ogniwa ni-mh mają efekt pamięci mniejszy niż ogniwa ni-cd, ale raz na kilka cykli zalecane jest rozładowanie do 0,9 - 1 V na celę.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.