robert_s86 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Podłączyłem lipolka pod aparaturę i przez pomyłkę zamieniłem przewody na ok 5sek. przez co nadajnik przestał działać.Włącza się diody świecą ale nie działa.Kiedyś zdarzylo mi się juz tak ze 2 razy ale wszystko działało.Wiem ze jest to tani nadajnik ale dziś miałem sprzedac samochód z tym nadajnikiem i tak myslę czy ktoś z was nie miałby pomysłu co mogło się stać.Rozebrałem go w środku jedna płytka i jak dotykam palcami to jakieś szarpania serw się pojawiają.Bezpiecznika nie ma. Jakby co do mogę wrzucić fotkę Poprawilem temat - mammuth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Wrzuc fotke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_s86 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Na gornym zdjeciu jest dioda przy gniazdku do ladowania. Nie jestem w stanie zobaczyc gdzie sciezki z aku ida (to ten drucik na dole?). Nie widze zadnego stabilizatora napiecia - mozesz odlutowac ekran (ta miedziana plytke) i pokazac co jest pod? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_s86 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Na drugim zdjęciu po lewej na dole te dwa druciki to właśnie do aku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Wyglada na walniety stabilizator - ta czarna, przypalona czesc z 4 nogami, pod ekranem, po lewej od duzej, kwadratowej dziury. zmierz co jest na koncowkach wzgledem minusa akku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_s86 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Napięcia względem masy i plusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Wyglada na walniety stabilizator - ta czarna, przypalona czesc z 4 nogami, pod ekranem, po lewej od duzej, kwadratowej dziury. zmierz co jest na koncowkach wzgledem minusa akku. Jaki stabilizator ? - o masz fachowiec sie wypowiedzial hehe . Kolega widzi pierwszy raz radio od srodka ? - a juz ma najwiecej do opowiedzenia , po co kogos wprowadzac w blad ? Ktos wezmie to na powaznie i jeszcze naprawde tam wlutuje stabilizator . robert_s86 Niestety masz uwalona koncowke mocy - ten tranzystor to FET nie pamietam teraz symboli koncowek RF ktore tam chinczycy stosuja . Tak czy siak oryginala tego FETa w zadnym sklepie nie dostaniesz . Od biedy , rzutem na tasme , z braku laku mozez wladowac tam tranzystor bipolarny np. 2SC2078 - oczywiscie musisz go jakos tam zmiescic robiac mala elegancka przerobke . Samochod bedzie jezdzil ale moze byc mniejszy zasieg . UWAGA - to jest usterka tylko tego co widac - moze jeszcze byc uwalone to czego nie widac - a wiec proponuje miernik w lapki i popmierzyc czy jest wyjscie sygnalu PPM ze scalaka na modulator modulu W.CZ. oraz pomierzyc polprzewody w okolicy tranzystora mocy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_s86 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 UWAGA - to jest usterka tylko tego co widac - moze jeszcze byc uwalone to czego nie widac - a wiec proponuje miernik w lapki i popmierzyc czy jest wyjscie sygnalu PPM ze scalaka na modulator modulu W.CZ. oraz pomierzyc polprzewody w okolicy tranzystora mocy . Z chęcią pomierze tylko żebym wiedział dokładnie gdzie. Ten tranzystor to tylko na zdjęciu tak wygląda, w realu nie wygląda na uszkodzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 .....Z chęcią pomierze tylko żebym wiedział dokładnie gdzie..... Bede z Toba brutalnie szczery - oddaj to do naprawy komus kto sie na elektronice zna , OK ? . Mam nadzieje , ze nie usuwasz sobie (lub komus) wyrostka wg. wskazowek z forum medycznego bo to idiotyzm , tylko idziesz do lekarza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Kolega widzi pierwszy raz radio od srodka ? Pierwszy raz widze ?C zasilany bezposrednio z 11V. Ale mlody jestem, wíec jeszcze sie ucze J Z chęcią pomierze tylko żebym wiedział dokładnie gdzie. Jestes w stanie odczytac oznaczenie na tej czesci? Nastepnym krokiem bylo by obstukanie pinow kontrollera kontra - Aku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_s86 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Niestety nie ma na tym nic napisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.