Bartek L Opublikowano 12 Czerwca 2009 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Gdy próbowałem ustawić środek cięzkości podany w instrukcji (110-120mm od krawędzi natarcia) to waliło mi model na ogon. Przesunąłem wszystko (odbiornik, pakiet, regulator) do przodu i dalej leci mi do tyłu. Dałem samolot mojemu tacie, żeby on spróbował i jemu z kolei przechyla się do przodu. Kiedy przesunęliśmy wyposażenie do tyłu to wydawało się, że wszystko gra (w rękach taty), ale kiedy ja go znowu wziąłem i trzymałem w taki sam sposób i w tym samym miejscu jak tata to znowu poleciał w tył :roll: Jest jakiś niezawodny, bezbłedny sposób, żeby ustalić SC w takim samolocie?
jary14 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Moim zdanie to tak: Ustaw środek ciężkości wg instrukcji, a potem "poukładaj" wszystko tak, żeby było ok (model wyważony). Potem puść go w powietrze i zobacz jak się zachowuje i na ziemi koryguj to silnikiem. (Skłon, wykłon)
Bartek L Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2009 Właśnie chodzi o to, że jak ja go ustawiam to wtedy tacie leci na dziób, a jak on go ustawia, to wtedy leci mi na ogon. I w takiej sytuacji cięzko powiedzieć jak powinno być, czy jest wyważony prawidłowo.
jary14 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Najlepiej weźcie markera czarnego i na płacie od dołu zróbcie sobie kropkę - wtedy każdy z was będzie wnętrzności układał do tej samej sytuacji. Np. 115mm od natarcia o 80mm od kadłuba - po dwóch stronach. Wtedy nie ma możliwości pomyłki i każdy będzie myślał nad wyważeniem z tym samym SC.
mammuth Opublikowano 12 Czerwca 2009 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Jezeli macie problem z wywazeniem, a chcecie latac Acromasterem - to ja czarno to widze - ale zycze powodzenia... jezeli producent zaleca 110-120 - to sugeruje wybrac bardziej przednie SC czyli 110..
jary14 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Kiedy przesunęliśmy wyposażenie do tyłu to wydawało się, że wszystko gra (w rękach taty), ale kiedy ja go znowu wziąłem i trzymałem w taki sam sposób i w tym samym miejscu jak tata to znowu poleciał w tył :roll: Z tego wynika, że albo za słabe mocowanie akumulatora (przesuwa się ??), albo jeszcze dużo ćwiczeń przed tobą --> bo twojemu tacie się udało nim latać z czego wniosek- z modelem wszystko w porządku... Ja trzymam kciuki i mam nadzieję, że zdasz relację co i jak (już po oblocie )
Bartek L Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zmajstrowałem sobie takie widełki na których go oparłem i okazało się, że wszystko było ok, tylko jakoś dziwnie to trzymaliśmy
Grzechu Opublikowano 14 Czerwca 2009 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Jest ktoś w stanie mi powiedzieć ile waży pusty model z całą galanterią?
Bartek L Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2009 Nie ważyłem go pustego, ale po odjęciu masy całego wyposażenia wyszło (z naklejkami) 570g. Więc masa gdzieś koło tego.
Grzechu Opublikowano 25 Czerwca 2009 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Bartek, jakiej długości przedłużacze do serw są konieczne w AM? zamawiam pakę do Acromastera i chcę wszystko w niej umieścić by potem nie bulić za wysyłki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.