Flyboy Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Bede kibicowal budowie. 8) A tak przy okazji. Pod jakim kontem jest zaklinowane skrzydlo oraz statecznik wysokosci i czy planujesz zwichrzac koncowki skrzydla? Pzdr, Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisław_ Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Witaj Marcinie Miło mi że zaciekawił Cię PZelek. Co do zaklinowania to skrzydło 1.5 a stateczni 0.Zwichrzenia skrzydła nie przewiduję. bo raczej w modelu to nic nie daje. Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 zwichrzenie w modelu z napędem jest raczej niezbyt potrzebne, z racji dość wysokich prędkości, tym bardziej w tym przypadku, nie powinien mieć problemów ze statecznością poprzeczną ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 To jeszcze zależy jakich prędkości. Model RWD 5 ma zwichrzenie skrzydła i mój Fournier ma napęd i ma zwichrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 sądze że to może być ceglówkowate (nie obrażając nikogo) strasznie gruby profil, ale duże jego zmniejszenie na końcówce. Mam wrazenie, że zwichrzenie będzie tutaj aerodynamiczne i zostało wzięte pod uwage juz podczas projektowania samolotu więc jesli kolega dobrze odwzoruje plany, wszystko powinno być w porzadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 sądze że to może być ceglówkowate (nie obrażając nikogo) strasznie gruby profil, ale duże jego zmniejszenie na końcówce. Mam wrazenie, że zwichrzenie będzie tutaj aerodynamiczne i zostało wzięte pod uwage juz podczas projektowania samolotu więc jesli kolega dobrze odwzoruje plany, wszystko powinno być w porzadku To nie depron .Stachu co z rajdówką26 :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisław_ Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Witaj Robię, robię !! Ale to nie takie proste jeżeli mam sam wymyślać jak to poskładać.Jestem na etapie kabiny i skrzydełek. Zastopowały mnie sloty, ale myślę że już mam to rozpracowane. Niedługo dam foto. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Żaglowiec mi sie bardziej podoba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisław_ Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Jak Chcesz jest dla Ciebie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 serio czy zartujesz ? bo zawsze cos takiego chcialem miec :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisław_ Opublikowano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witam Trochę już widać że będzie to samolocik. Skrzydełka już są sklecone, teraz zmechanizować je. Dalej jest problem ze slotami bo mają się wysuwać do 10%.Jak to zrobić !!!!!!. pozdrawiam [/img] [/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Z tego co się orientuję (na podstawie książki W. Schiera) to w PZL 26 sloty poruształy się w sposób dosyć nietypowy mianowicie podczas wysywania slotu przesuwał sie on jednocześnie w stronę końcówki płata. Był on zamocowany na kątownikach które obracjąc się powodowały ten efekt przesuwania. Jak będę miał chwilę to mogę zeskanować gdzie to było napisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisław_ Opublikowano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witaj Wiem o tym, ale chodzi o to żeby to zrobić w miarę prosto i skutecznie. A że pan Schier tak wymyślił to co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyboy Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Wyglada coraz lepiej. Moze sprobujesz zamocowac je na trzech lub czterech (nie wiem ile bylo w oryginale) bloczkach podobnych do tych na serwach. Jesli otwieraly sie automatycznie z mozliwoscia zablokowania to otwierajac sie patrzac z boku slota wysuwajac sie opadala troche wzgledem plata. Patrzac z gory po promieniu odchylaly sie na jeszcze na zewnatrz. Aby slota sie nie blokowala i otwierala symetrycznie na calej rozpietosci polacz bloczki popychaczem na przegubach. Jesli chcesz aby byly zamkniete na ziemi i otwieraly sie automatycznie odsysane oplywem powietrza na duzych katach natarcia popychacz mozesz polaczyc do plata sprezynka. Jak znajde jakies zdjecia lub link to je zamieszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisław_ Opublikowano 25 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Witam Prace przy skrzydłach już widać. Pokryłem górę, klapy już gotowe, sloty też. Pozostały lotki i mechanizacja skyrzydła, pokrycie dołu, laminowanie całości. Pozdrawiam [/img] [/img] [/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 I drgnęło coś z modelem? Siedzę cicho jakby mnie nie było ale czekam z niecierpliwością piękny jest! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisław_ Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam Mam parę fotek z postępu prac. Skrzydełka góra oklejona - Balsa 2mm laminowana płótnem szklanym 0.24 g/m2, wstępnie lakierowana. Kadłub oklejony owiewki przyklejone, wkręty m2 wstępnie wkręcone. To na tyle teraz. PS. Kto mi doradzi - sloty mają być automatyczne, czy na serwie? Pozdrawiam [/img] [/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Noo super Panie :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbatus Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Niesamowity model!!! Trzymam mocno kciuki i nie mogę się doczekać dalszej relacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Automatyczne czy na serwie? Hm na pewno z opcją blokady w trybie zamkniętym Czasami te małe skrzela to tylko kłopoty.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.