Artur Opublikowano 27 Marca 2007 Opublikowano 27 Marca 2007 poczta onet lyka na raz max 10 Mb wiec dlatego
Tomek Opublikowano 27 Marca 2007 Opublikowano 27 Marca 2007 Doszły opisy i połowa planów. Sporo wiadomości o projektowaniu własnym modeli . Gotowe wzory zamiast jakoś to będzie. No to mam dylemat PZL-11 ,PWS-19 czy P-62 ?
kapral Opublikowano 27 Marca 2007 Opublikowano 27 Marca 2007 Witam Ze względu na problemy z wysyłką materiałów na temat "jedenastki" całość podzieliłem na 4 paczki: PZL P11 Plan, PZL P 11 Opis 1, 2 i 3 i tak też wysyłam to chętnym. bardzo proszę o info czy wszystko doszlo. Do Tomka - wysłałem wszystko jeszcze raz ale otrzymałem dwa zwrotne maile o przepełnionej Twojej skrzynce
Tomek Opublikowano 28 Marca 2007 Opublikowano 28 Marca 2007 Dotyczy Łosia ale pewnie też skorzystają z niego przyszli konstruktorzy PZL-ki 11. Mianowicie przeskalowanie modelu w stosunku do oryginału powoduje zmniejszenie się stateczności ogólnej modelu . Czyli model przy zachowaniu identycznych proporcji co oryginał będzie mniej stabilny w powietrzu niż oryginał! Autor proponuje powieszenie powierzchni sterowych o ok 20% czyli wymiary stateczników przemnożone przez 1,1 (dlaczego nie 1,2 - nie wiem ale tak jest tam napisane).
kapral Opublikowano 28 Marca 2007 Opublikowano 28 Marca 2007 Dokładnie to jest napisane tak: Zachowanie oryginalnych proporcji usterzenia powoduje mały zapas stateczności, w rezultacie model będzie bardzo trudny w pilotażu. Pan Schier proponuje więc, dla zwiększenia stateczności, zwiększyć powierzchnię usterzenia poziomego np. liniowo 1.2x (44%) - łatwiejszy w pilotażu model, no i mały samolocik. Dla małych modeli bezwzględnie zwiększyć pow. usterzenia poziomego. Dla zwrotnego modelu (doświadczony pilot) - powiększyć liniowo 1.1X (22%) albo nie powiększać wcale - duże modele.
Boogie Opublikowano 28 Marca 2007 Opublikowano 28 Marca 2007 ok 20% czyli wymiary stateczników przemnożone przez 1,1 (dlaczego nie 1,2 - nie wiem ale tak jest tam napisane). Powiekszasz wymiar i x i y, wiec lacznie powierzchnie o 1,1x1,1 czyli 1,21 czyli te 20%.
Tomek Opublikowano 28 Marca 2007 Opublikowano 28 Marca 2007 Tak myślałem ale nie byłem pewny więc głupot nie chciałem pisać . :oops:
Slawomir Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Witam do zainteresowanych kolegow. Aktualnie zestaw dostepny jest w Krakowskim sklepie rozmawialem dzisiaj z wlascicielem sklepu. Zestaw koszt 200zl. istnieje mozliwosc wysylki. Juz zbieram na ten zestaw. Telefon do sklepu na pm uzgodnilem z wlascicielem ze bede podawal. Niemam nic wspolnego z tym sklepem tylko tam kupuje. Sklep przygotowuje strone internetowa . Pozdrawiam Slawomir
Diakon Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Plany PZL P.11c są w Modelarzu 11 i 12/2002r.
Tomek Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Faktycznie dostępne są zestawy gotowe do złożenie. Na dodatek w skali pasującej do mojego Łosia (cena ok.200 zł+folia) . Jednak nie wiem czy sie zdecyduj bo rozpiętość 880mm to dla mnie trochę mało. Raczej myślałem o 1,3 m elektryku lub 1,6 m spalanie. Przy okazji powstał by też w wersji PWS-19 dla kolegi Bartka(Ghandi) No cóż duzo planów ale coś ostatni niesamowicie krucho z czasem.
Motylasty Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Łoś, P11 , odnoszę wrażenie że Wy się do jakiegoś konfliktu zbrojnego szykujecie. Nic tylko pozostanie mi zrobić ułana RC na koniu.
Tomek Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 No chyba cos w tym jet bo jeden taki gość odgrażał sie że zrobi coś z niemieckiego lotnictwa z wczesnych wrześniowych dni IIWoW. Nawet widziałem u niego taki modelik do złożenia.
a_skot Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Nic tylko pozostanie mi zrobić ułana RC na koniu. Interesujące :wink: Zobaczę jak rozwiążesz problem sterowania lancy
golf Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Mam nadzieję, iż nikt nie będzie miał za złe, że się wtrącę ale może husarza - to by nawet z tematem się wiązało bo skrzydła ma
Ghandi Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Faktycznie dostępne są zestawy gotowe do złożenie. Na dodatek w skali pasującej do mojego Łosia (cena ok.200 zł+folia) .Jednak nie wiem czy sie zdecyduj bo rozpiętość 880mm to dla mnie trochę mało. Raczej myślałem o 1,3 m elektryku lub 1,6 m spalanie. Przy okazji powstał by też w wersji PWS-19 dla kolegi Bartka(Ghandi) No cóż duzo planów ale coś ostatni niesamowicie krucho z czasem. u mnie na desce powoli powstaje skrzydlo - na desce czytaj - planuje planuje planuje.... Zanabyłem plany czapli zeby dobie obejrzec dokladniej budowe kadluba (są dosc podobne do siebie) takze - mysle ze za dwa-trzy tygodnie temat rusze bardziej praktycznie Narazie jednak jestem skupiony na planach pozamodelarskich, dlatego tez 99% lezy odlogiem.
motyl Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 To ja muszę jakiegoś MiGa albo F16 zrobić
aszymon7 Opublikowano 5 Lipca 2007 Opublikowano 5 Lipca 2007 Czy sklep ma już stronę internetową, a jak nie to prosiłbym o jakieś namiary na ten sklep. na e-meil aszymon7@wp.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.