Artur Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 poczta onet lyka na raz max 10 Mb wiec dlatego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Doszły opisy i połowa planów. Sporo wiadomości o projektowaniu własnym modeli . Gotowe wzory zamiast jakoś to będzie. No to mam dylemat PZL-11 ,PWS-19 czy P-62 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapral Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Witam Ze względu na problemy z wysyłką materiałów na temat "jedenastki" całość podzieliłem na 4 paczki: PZL P11 Plan, PZL P 11 Opis 1, 2 i 3 i tak też wysyłam to chętnym. bardzo proszę o info czy wszystko doszlo. Do Tomka - wysłałem wszystko jeszcze raz ale otrzymałem dwa zwrotne maile o przepełnionej Twojej skrzynce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Dotyczy Łosia ale pewnie też skorzystają z niego przyszli konstruktorzy PZL-ki 11. Mianowicie przeskalowanie modelu w stosunku do oryginału powoduje zmniejszenie się stateczności ogólnej modelu . Czyli model przy zachowaniu identycznych proporcji co oryginał będzie mniej stabilny w powietrzu niż oryginał! Autor proponuje powieszenie powierzchni sterowych o ok 20% czyli wymiary stateczników przemnożone przez 1,1 (dlaczego nie 1,2 - nie wiem ale tak jest tam napisane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapral Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Dokładnie to jest napisane tak: Zachowanie oryginalnych proporcji usterzenia powoduje mały zapas stateczności, w rezultacie model będzie bardzo trudny w pilotażu. Pan Schier proponuje więc, dla zwiększenia stateczności, zwiększyć powierzchnię usterzenia poziomego np. liniowo 1.2x (44%) - łatwiejszy w pilotażu model, no i mały samolocik. Dla małych modeli bezwzględnie zwiększyć pow. usterzenia poziomego. Dla zwrotnego modelu (doświadczony pilot) - powiększyć liniowo 1.1X (22%) albo nie powiększać wcale - duże modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 ok 20% czyli wymiary stateczników przemnożone przez 1,1 (dlaczego nie 1,2 - nie wiem ale tak jest tam napisane). Powiekszasz wymiar i x i y, wiec lacznie powierzchnie o 1,1x1,1 czyli 1,21 czyli te 20%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Tak myślałem ale nie byłem pewny więc głupot nie chciałem pisać . :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Witam do zainteresowanych kolegow. Aktualnie zestaw dostepny jest w Krakowskim sklepie rozmawialem dzisiaj z wlascicielem sklepu. Zestaw koszt 200zl. istnieje mozliwosc wysylki. Juz zbieram na ten zestaw. Telefon do sklepu na pm uzgodnilem z wlascicielem ze bede podawal. Niemam nic wspolnego z tym sklepem tylko tam kupuje. Sklep przygotowuje strone internetowa . Pozdrawiam Slawomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Plany PZL P.11c są w Modelarzu 11 i 12/2002r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Faktycznie dostępne są zestawy gotowe do złożenie. Na dodatek w skali pasującej do mojego Łosia (cena ok.200 zł+folia) . Jednak nie wiem czy sie zdecyduj bo rozpiętość 880mm to dla mnie trochę mało. Raczej myślałem o 1,3 m elektryku lub 1,6 m spalanie. Przy okazji powstał by też w wersji PWS-19 dla kolegi Bartka(Ghandi) No cóż duzo planów ale coś ostatni niesamowicie krucho z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Łoś, P11 , odnoszę wrażenie że Wy się do jakiegoś konfliktu zbrojnego szykujecie. Nic tylko pozostanie mi zrobić ułana RC na koniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 No chyba cos w tym jet bo jeden taki gość odgrażał sie że zrobi coś z niemieckiego lotnictwa z wczesnych wrześniowych dni IIWoW. Nawet widziałem u niego taki modelik do złożenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Nic tylko pozostanie mi zrobić ułana RC na koniu. Interesujące :wink: Zobaczę jak rozwiążesz problem sterowania lancy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golf Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Mam nadzieję, iż nikt nie będzie miał za złe, że się wtrącę ale może husarza - to by nawet z tematem się wiązało bo skrzydła ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Faktycznie dostępne są zestawy gotowe do złożenie. Na dodatek w skali pasującej do mojego Łosia (cena ok.200 zł+folia) .Jednak nie wiem czy sie zdecyduj bo rozpiętość 880mm to dla mnie trochę mało. Raczej myślałem o 1,3 m elektryku lub 1,6 m spalanie. Przy okazji powstał by też w wersji PWS-19 dla kolegi Bartka(Ghandi) No cóż duzo planów ale coś ostatni niesamowicie krucho z czasem. u mnie na desce powoli powstaje skrzydlo - na desce czytaj - planuje planuje planuje.... Zanabyłem plany czapli zeby dobie obejrzec dokladniej budowe kadluba (są dosc podobne do siebie) takze - mysle ze za dwa-trzy tygodnie temat rusze bardziej praktycznie Narazie jednak jestem skupiony na planach pozamodelarskich, dlatego tez 99% lezy odlogiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 To ja muszę jakiegoś MiGa albo F16 zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aszymon7 Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Czy sklep ma już stronę internetową, a jak nie to prosiłbym o jakieś namiary na ten sklep. na e-meil aszymon7@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.