Piotrek Opublikowano 23 Marca 2007 Opublikowano 23 Marca 2007 Odbudowując pewien model dwupłata doszedłem do momentu montażu silnika i pojawił się problem, gdzie jest położony środek ciężkości? Czy istnieje jakiś program którym mógłbym policzyć zakres środka ciężkości takich modeli? Czy znacie "ręczne" sposoby jego obliczania? A tu wymiary modelu:
marcin133 Opublikowano 23 Marca 2007 Opublikowano 23 Marca 2007 --> klikasz ->Szukaj<- --> wpisujesz ->środek ciężkości<- --> klikasz ->Szukaj<- --> śledzisz wyniki --> znajdujesz ->SC dwupłatów.<- --> czytasz i.. ->masz odpowiedź<- Tak chyba zdecydowanie łatwiej i szybciej uzyskać odpowiedź na swoje własne pytanie nie sądzisz?
marcin133 Opublikowano 23 Marca 2007 Opublikowano 23 Marca 2007 Chyba Piotrek nie napisałem tak złośliwie abyś musiał przepraszać :? A może :? W każdym bądź razie nie miałem takiego zamiaru e jedynie chciałem podać Ci odpowiedź naciskając na to że jest ona przed Twoim nosem.
Artur Opublikowano 23 Marca 2007 Opublikowano 23 Marca 2007 mysle ze to dosc prosty 2-plat w wyliczeniu SC ale moge sie powtorzyc jak ja to robie: 1. SC dla dolnego plata 2.SC dla górnego plata 3. wyliczam proporcje powierzchni dolnego do górnego (np 45/55%) 4. wyznaczam SC wg proporcji
Piotrek Opublikowano 24 Marca 2007 Autor Opublikowano 24 Marca 2007 4. wyznaczam SC wg proporcji Czyli mnożysz proporcję powierzchni płatów razy odcinek "łączący" środki ciężkości obu płatów?
a_skot Opublikowano 24 Marca 2007 Opublikowano 24 Marca 2007 Czyli mnożysz proporcję powierzchni płatów razy odcinek "łączący" środki ciężkości obu płatów? http://home.arcor.de/d_meissner i ściągnij sobie (i wszyscy pozostali ) programik do S.C. dla dwupłatów
Artur Opublikowano 24 Marca 2007 Opublikowano 24 Marca 2007 no swietny ten program thx zaraz sprawdze czy analitycznie dobrze wyliczylem musze przyznac ze moja dotychczasowa metoda choc pracochlonna pokazala to samo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.