Piotrek Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Odbudowując pewien model dwupłata doszedłem do momentu montażu silnika i pojawił się problem, gdzie jest położony środek ciężkości? Czy istnieje jakiś program którym mógłbym policzyć zakres środka ciężkości takich modeli? Czy znacie "ręczne" sposoby jego obliczania? A tu wymiary modelu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 --> klikasz ->Szukaj<- --> wpisujesz ->środek ciężkości<- --> klikasz ->Szukaj<- --> śledzisz wyniki --> znajdujesz ->SC dwupłatów.<- --> czytasz i.. ->masz odpowiedź<- Tak chyba zdecydowanie łatwiej i szybciej uzyskać odpowiedź na swoje własne pytanie nie sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 23 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 :oops: :oops: :oops: przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Chyba Piotrek nie napisałem tak złośliwie abyś musiał przepraszać :? A może :? W każdym bądź razie nie miałem takiego zamiaru e jedynie chciałem podać Ci odpowiedź naciskając na to że jest ona przed Twoim nosem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 mysle ze to dosc prosty 2-plat w wyliczeniu SC ale moge sie powtorzyc jak ja to robie: 1. SC dla dolnego plata 2.SC dla górnego plata 3. wyliczam proporcje powierzchni dolnego do górnego (np 45/55%) 4. wyznaczam SC wg proporcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 24 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 4. wyznaczam SC wg proporcji Czyli mnożysz proporcję powierzchni płatów razy odcinek "łączący" środki ciężkości obu płatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 24 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Czyli mnożysz proporcję powierzchni płatów razy odcinek "łączący" środki ciężkości obu płatów? http://home.arcor.de/d_meissner i ściągnij sobie (i wszyscy pozostali ) programik do S.C. dla dwupłatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 24 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 no swietny ten program thx zaraz sprawdze czy analitycznie dobrze wyliczylem musze przyznac ze moja dotychczasowa metoda choc pracochlonna pokazala to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 24 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Ja również dziękuję a_skot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.