Luki17 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Witam. W Cessna 480 mam zainstalowany pakiet Li-pol 1500 mAh 11.1V. Przed wyjazdem na oblot sprawdziłem napięcie pakietu, które wynosiło 10.8V. Lot trwał tylko 2min. i silnik się wyłączył. Sprawdziłem w domu napięcie pakietu 8,9V. Czy to możliwe, że przy takim napięciu silnik już przestaje działać?Co teraz powinienem zrobić?Rozładować pakiet do jakiś 4V i naładować ponownie?Czy już teraz jak ma 8,9V podłączyć go do ładowarki?Mam ładowarkę bez możliwości rozładowania.
gładkilot Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=955 czytaj ..... Nie przekraczanie napięć 2,8V – 4,2V na ogniwo to główna zasada do żadnych 4 V - włącz do ładowarki....on nie ma efektu pamięci więc możesz go ładować kiedy chcesz...
Paweł R Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Rozładować pakiet do jakiś 4V i naładować ponownie? broń Cie Panie Boże!! Podłącz tak jak jest do ładowarki nalepiej z balanserem.
Leda_g Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Pojechałeś na lotnisko z prawie rozładowanym pakietem. Ty masz pakiet Lipol z trzema celami każda z napięciem po naładowaniu 4,2V to daje dla całego pakietu po naładowaniu 12,6V. Napięcie 9V na całym pakiecie oznacza że jest rozładowany i po prostu go trzeba ładować. Regulatory modelarskie odcinają zasilaniedo silnika przy spadku napięcia na jedną cele poniżej 2,9V i dla tego model przestała latać.
Luki17 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2009 podpiąłem baterię do ładowarki, a tu klaps. Ładowarka nie działa. Zmierzyłem miernikiem wyjście z ładowarki, gdzie podpina się pakiet a tu nic, nie ma żadnego napięcia. Czy mogę ten pakiet naładować prostownikiem ustawionym na 500mAh. Dodam, że z prostownika wychodzi 13V.
tomek68 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 W żadnym wypadku nie podpinaj pakietu pod prostownik . Jaką masz ładowarkę?
Gość Anonymous Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Możesz tylko najpierw ubezpiecz dom/mieszkanie, wynieś z niego wszystkie kosztowności i od razu zawiadom straż pożarną. LiPo ładuje się WYŁĄCZNIE PRZEZNACZONYMI DO LIPO ŁADOWARKAMI Z BALANSEREM !!!
Luki17 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2009 Na ładowarce nie jest nic napisane jest to standardowa ładowarka, która była razem z modelem RTF Cessna 480.
Gość Anonymous Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Poczytaj choćby na tym forum o ogniwach LiPo, ich użytkowaniu, ładowarkach itp. Bez tego nawet nie próbuj ładować pakietu. To że na ładowarce nic nie pisze to o niczym nie świadczy, skoro była w zestawie to na pewno służy do ładowania tego typu baterii. A czy jest uszkodzona? Może niekoniecznie, może po prostu nie umiesz jej obsługiwać? Instrukcja w dłoń i czytać.
Luki17 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2009 Żadna filozofia obsłużyć tą ładowarkę. Dwa krokodylki podłączyć pod akumulator samochodowy. Pakiet podłącza się tylko w jedno gniazdo będące w ładowarce. I to wszystko. Sprawdzałem napięcie na wyjściu z tej ładowarki. Nie ma go wcale.Po prostu nie sprawdziłem przy kupnie tego modelu czy ta ładowarka działa. Sprzedawca zapewniał, że wszystko działa. Jednak nie do końca.
Leda_g Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Sprawdzałem napięcie na wyjściu z tej ładowarki. Nie ma go wcale A to wcale nie znaczy że jest wadliwa. Może posiadać obsługę napięć pod Lipole i przed startem sprawdza jakie są napięcia na poszczególnych pakietach akumulatora. Podaj link albo zdjęcia co to za ładowarka i model, będzie łatwiej
Luki17 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2009 Ładowarka jest "no name". Jakaś samoróbka, dawana razem w zestawie z modelem RTF Cessna 480. Więc nie wiem jakie ma parametry itp. Podłączyłem ją pod akumulator i podłączyłem do niej pakiet. Po około 30 min. napięcie na pakiecie zamiast być wyższe to jest niższe. W instrukcji jest wyraźnie napisane, że podczas ładowania powinna mrugać czerwona dioda. Tak nie jest.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.