pied Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Wiadomosc dostalem na priva, odpowiedziec nie moglem, bo: Nie możesz wysłać prywatnej wiadomości do tego użytkownika. Użytkownik wyłączył prywatne wiadomości. Proponuje przeniesc dyskusje na GG: 4660681 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitlab Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Proponuje przeniesc dyskusje na GG Przepraszam nie mam GG. Czy mogę zaproponować e-mail? pitlab na serwerze pitlab.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Szkoda, bo tylko się przyglądając wiele poznałem! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pied Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Szkoda, bo tylko się przyglądając wiele poznałem! - Jurek Czuje sie zaszczycony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrzus Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Witaj Pitlab, może warto jednak pomyślec o cienkowarstwowych PT 1000 lub PT 500. Aktualnie są one relatywnie tanie a jednak jak na PT przystalo dokladne i powtarzalne, dodatkowo w wykonaniu cienkowarstwowym mają małą bezwładność cieplną. Są one dzięki tym swoim cechom coraz częściej stosowane tak w elektronice motoryzacyjnej jak i nawet sprzęcie AGD. Spokojne moższ na nich zrealizowac wymagany zakres temperatur. pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitlab Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 może warto jednak pomyślec o cienkowarstwowych PT 1000 lub PT 500.Aktualnie są one relatywnie tanie a jednak jak na PT przystalo dokladne i powtarzalne, dodatkowo w wykonaniu cienkowarstwowym mają małą bezwładność cieplną. Patrzę się na dane przykładowego czujnika: w TME i tam podają czas reakcji przy ruchu powietrza 2m/s wynoszący 12s (0,3s w wodzie). Trochę szybszy jest ten czujnik (11s w powietrzu i 0,2s w wodzie). Trochę mnie to przeraża, ale OK, wezmę jeden do testów. Przy okazji będę miał wzorzec temperatury :-) Stałe czasowe termopary w zależności od grubości drutu zaczynają się już od 0,1s patrz tutaj. Mam kilka termopar z drutu o grubości 0,35mm. Według powyższego wykresu dla drutu 0,014" stała wynosi ok. 0,47s. Różnica względem powyższych Pt100 wynosi ponad 20 razy. :shock: Dzisiaj robiłem zakupy i wziąłem też kilka małych termistorów. Spróbuję za jakiś czas zrobić porównanie całokształtu obsługi tych kilku czujników. Ha! Właśnie zauważyłem że w przypadku wykresu dla termopar mówimy o stałej czasowej, czyli 63% odpowiedzi a w przypadku Pt100 jest to czas reakcji 90% odpowiedzi. Mimo wszystko dysproporcja jest duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pied Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Jak tam prace nad nowymi czujnikami ?? Cos ruszylo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitlab Opublikowano 26 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Jak tam prace nad nowymi czujnikami? Witaj Z czujnikami jeszcze nie ruszyłem, bo teraz jeszcze walczę dosyć podstawowymi problemami, ale sezon na prace rozwojowe już się zaczął, więc to kwestia najbliższych tygodni. Na razie mamy już przetestowaną łączność radiową między komputerem pokładowym a PC na dystansie 3,2k, jest wizualizacja 3D lotów zrobiona przez kolegę, np taka: To jest obrazek statyczny, ale to można obracać we wszystkie strony, powiększać. Kąt nachylenia tasiemki pokazuje przechył poprzeczny modelu, kolor - jego prędkość pneumatyczną. Teraz śledzę jakiś błąd zerowania wysokości, który okazuje się być problemem sprzętowym. Spraw do rozwiązania jest cała tona i po kolei trafiają na warsztat. Termistorów do tej pory nie próbowałem, co coś nie działają mnie termopary, więc nie ma tego z czym porównać. Wkrótce przyjdzie kolej na pomiary temperatury i nie omieszkam się tutaj pochwalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.