Marek_Cm Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Jako ze ostatnio nie mam checi na robienie i latanie samolotami postanowilem zrobic cos na odstresowanie. Powstalo takie cos: Co moge o tym powiedziec ?? Jest to prototyp, wlasnego projektu i wykonania. Jest tam zamontowany silnik o pojemnosci 50cm. Moze auto nie wyglada jeszcze imponujaco, ale na zywo sprawia lepsze wrazenie :devil: Moc silnika wzgledem wielkosci auta jest ogromnaa, a predkosc osiagana bedzie bardzo duza. Narazie nie testowalem ile to cos jedzie, bo nie ma jeszcze zamontowanego hamulca. Ze wstepnych testow na delikatnym gazie jedzie ok 50km/h. Boje sie rozpedzac bez hamulca, jednak troche to wazy i moze narobic wielkiej szkody . . . Linki do filmow z testu film 1 film 2 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Super! ! ! Koła od taczki>? :twisted: Jakbys zalozyl szersze kola,jakies amortyzatory to bedzie wypas :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Mogę ci powiedzie co będzie jak to rozpędzisz. Napęd na tył bez dyfra, bez amortyzacji nie daje szans na uzyskanie dużych prędkości, lekkie podbicie jednego z tylnych kół, trochę piachu i model kręci bączka. Jak planujesz rozwiązać hamulec? Jedyne rozsądne rozwiązanie to hamulec na dwie osie z regulacja balansu bo inaczej każde hamowanie=bączek. EDIT: Obejrzałem drugi film, potwierdza on to co napisałem, lekkie wciśnięcie gazu i od razu bączek. Gdyby tylne opony były ze 4-5 razy szersze byłoby lepiej ale bez amortyzacji to jeździć dobrze nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Cm Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Kola sa od takich wozkow co sa magazynach, nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc :mrgreen: Kol raczej szerszych nie bedzie, amortyzatory tez odpadaja, za duzo roboty. W aucie jest skretna przednia os i to wystarczy edit: uu troche mnie zmartwiles, ze nie bedzie to szybko jezdzic, hamulec bedzie na tylna os, na zdjeciu jest widoczna juz zamontowana tarcza hamulcowa jak dodaje sie powoli gazu to jedzie normalnie, silnik jest zbyt zrywny i zaraz kola wpadaja w poslizg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 to moze zalozyc jakies inne opony na te kółka? jakies z miekkiej gumy i z dobrym bieżnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Modele spalinowe do startów w klasie IC8 (on-road) nie mają z tyłu dyferencjału, mają tzw. sztywną oś. Ale oś ma amortyzację a opony tylne są dwa razy szersze niż przednie. Opony z bardzo przyczepnej mieszanki tzw. pianki. Modele maja napęd 4wd ale hamulec jest tylko na tył (łożysko jednokierunkowe tzw. one-way na przedniej osi) TUTAJ możesz zobaczyć jak wygląda taki model. Są też modele z napędem wyłącznie na tył (terenowe 1:5 z silnikiem 26ccm lub bardziej zaawansowane on-road z napędem na tył ale hamulcem na dwie osie z regulacja balansu (oddzielne serwa na tył i przód) szczytem są hamulce tarczowe na każdym kole sterowane hydraulicznie (!) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Na necie jest już taka dryna ale z hamulcem http://arbiter.pl/zdjecie/15092.Jeszcze.raz.hamulec http://arbiter.pl/zdjecie/15035.Tylna.os.praktycznie.gotowa. http://arbiter.pl/zdjecie/15034.Zamontowany.zacisk.hamulca http://arbiter.pl/zdjecie/15032.z.tylu http://arbiter.pl/zdjecie/15018.zblizenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Tak jak napisałem w pierwszym poscie-Bez amortyzacji i szerszych opon niebedzie to jakos fajnie smigac napewno dorwiesz jakies inne kolka a i amortyzacja nie ejst "az tak bardzo" skomplikowana :mrgreen: Chociaz tylna os,wachacze,ale to juz beda potrzebne przeguby itp ...Albo caly samochod,łamany z amortyzatorem(ami) centralnymi..Nieiwem,trzeba by pomyslec i znac dokladnie konstrukcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 A po co przeguby skoro napędza to łańcuch?? Poza tym zrobienie wachacza nie jest aż tak trudne przy tak prostej konstrukcji która z resztą bardzo mi się podoba. Można prosić o fotki jak rozwiązałeś układ skrętny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Cm Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Powiem tak: te auto zostawie tak jak jest zrobione, nastepne postaram sie zrobic na amortyzatorach. Uklad skretny jest aktualnie rozebrany, musze go troche inaczej rozwiazac. Fotek wiec narazie nie bedzie. Wrzuce jak wykombinuje cos lepszego, aby serwa tak nie cierpialy np przy uderzeniu w kraweznik. Dotyczczas byly 2 serwa Tower Pro 9805 MG polaczone ze soba i polaczone do drazkow. Widac to na zdjeciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Na serwo zakłada się tzw. servo saver czyli połączenie orczyka ze sprężyną, która amortyzuje Uderzenia. Jednak sprężynę trzeba dobrać m.in. do masy kół dlatego w bardziej zaawansowanych modelach szczególni off-road stosuje się regulowany (poprzez skręcenie sprężyny) serwo saver. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Modele spalinowe do startów w klasie IC8 (on-road) nie mają z tyłu dyferencjału, mają tzw. sztywną oś. Ale oś ma amortyzację a opony tylne są dwa razy szersze niż przednie. Opony z bardzo przyczepnej mieszanki tzw. pianki. Modele maja napęd 4wd ale hamulec jest tylko na tył (łożysko jednokierunkowe tzw. one-way na przedniej osi) TUTAJ możesz zobaczyć jak wygląda taki model. Są też modele z napędem wyłącznie na tył (terenowe 1:5 z silnikiem 26ccm lub bardziej zaawansowane on-road z napędem na tył ale hamulcem na dwie osie z regulacja balansu (oddzielne serwa na tył i przód) szczytem są hamulce tarczowe na każdym kole sterowane hydraulicznie (!) ) Przemek nie gniewaj się ale przeczysz sam sobie,przeleć się ósemką 80km/h bez dyfra.Mają dyferencjały w zależności od konstrukcji na satelitach lub kulowe (to co opisujesz jako sztywną oś) link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 To do czego podałeś link to nie jest model do startów w klasie IC8, to trochę większa "dziesiątka". Powtarzam, model do IC8 ma sztywną oś z tyłu i one-way na przodzie. Nie wierzysz? Poczytaj przepisy techniczne odnośnie modeli samochodów zdalnie sterowanych. Gdybym nie startował w IC8 mógłbym wątpić w to co napisałem. A jeśli chcesz się wirtualnie przejechać rasową "ósemką" to ściągnij demo Virtual RC www.virtualrc.com "Ósemką" lata się ponad 100km/h, do 100 przyspiesza poniżej 2 sek. Da się na sztywnej osi? Tak, pod warunkiem szerokich i przyczepnych kapci, równej i czystej nawierzchni i oczywiście aerodynamicznej karoserii bo bez niej model nie jeździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Chyba nie w MP .Ew.jak na imię masz Arkadiusz .A przepisy poczytaj tu .Nie muszę korzystać z zabawki Kyosho.Mam w realu Serpenta 710 w 1:10 ,SG bolognia w 1:8 i Bycmo w 1:7 oraz dwa Carsony do zabawy w Rally Game. Link który podałem to klasyczna 8,nie ma "większych 10".Podwozia które tak nazywasz to podwozia do Rally Game oparte na płytach Baggy z krótkimi wahaczami dlatego wyglądają nieproporcjonalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Ed, Super zabawka :mrgreen: nie rozumiem o co te sprzeczki? Gość zrobił fajny samochodzik nie do zawodów tylko do zabawy a tu z każdej strony: a może to popraw -a może siamto popraw... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 To F-150 się żołądkuje, nie widział pewnie na oczy modelu do IC8 np. Serpent 960 czy Kyosho Evolva i pisze coś o dyferencjałach, których w tych modelach nie ma. Moim celem było pokazanie, że modelem bez tylnego dyferencjału da się bardzo szybko jechać ale tylna oś musi mieć amortyzację i szerokie, przyczepne opony. Przykładowy film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Cm Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Tak sobie pomalu dlubie, ulepszam, kombinuje . . . Ktos mnie prosil o zdjecia jak rozwiazalem uklad skretny, narazie wstawiam to co mam jutro postaram sie wrzucic jak to jest przymocowane do drazkow Dwa serwa Tower Pro 9805 MG, polaczone do wspolnej dzwigni reszta jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 To ja prosiłem o fotki układu skrętnego i serdecznie dziekuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.