jaru76 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Witam, jestem nowy na tym forum i prosiłbym o pomoc w dobraniu aparatury i silnika do modelu. Chciałbym nadmienić,że do modelarstwa powróciłem po 20 latach dzięki synowi, z którym sklejaliśmy spitfajera firmy DeAgostini. Skrzydła jednak wykonaliśmy sami według planów, które pokryłem papierem pakowym. Zamierzam je teraz pokryć żywicą w celu wzmocnienia twardości papieru. Model ma rozpiętość 152 cm,długość 108 cm i wagę na dzień dzisiejszy 1500 gram (model jest jeszcze nieskończony), proszę o porady i sugestie odnośnie budowy (niestety nie mogę dołączyć zdjęć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 pokryłem papierem pakowym. Zamierzam je teraz pokryć żywicą w celu wzmocnienia twardości papieru I staną się kruche i pękać będą w oczach :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaru76 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Papier jest dość gruby.To co teraz z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 ...nic, zalakierować i to niezbyt grubo, bo im więcej lakieru, tym większa możliwość pękania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoyo Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 albo zerwac ten papier i pokryc normalnie skrzydlo folia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryykk Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 prosiłbym o pomoc w dobraniu aparatury Reguła na aparaturę jest taka, żeby kupić najlepszą, na jaką nas stać. Osobiście polecam Futabe lub Hitec. z Futaby 4EX z Hitec Optic 6. Na forum można znaleźć opinie na temat w/w aparatur. Wracając do silnika to coś z Os Max, Jednak na dzisiejsze ceny to koszt około 450zł (46la). Nie zawodny, pali od palca oraz b. łatwo go wyregulować. Można też kupić ASP który też cieszy się dobrymi opiniami. Cena ASP to 280zł~. (ASP .46 A II). Do pana należy decyzja, co wybrać. Polecam również przeszukanie forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoyo Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 a ja z aparatur polecal bym DX6i chodzi teraz po forach nowki za 650 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryykk Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Przepraszam, za off top ale czy kolega wyżej patrzył na cene odbiorników ? myśle że to też odrywa kluczowe znaczenie w modelarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaru76 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 A co sądzicie o Aparatura LASER 6 - Hitec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Laser 6 bym raczej wykluczył. Posiadam taką aparaturę, jest to dość prosta i na dzisiejsze warunki już trochę za uboga aparatura, może służyć do latania małymi elektrykami, szybowcami (latałem na niej trenerkiem, ale przy większych odległościach pojawiały się zakłócenia). Jeżeli planuje Pan kontynuować zabawę w modelarstwo, to celował bym w jakiś lepszy sprzęt, aby po pół roku i kolejnym modelu nie okazało się, że trzeba zmienić nadajnik na nowy :wink: Lepiej dozbierać trochę grosza i kupić coś przyzwoitszego, tak jak tu koledzy podpowiadają np. DX6i, Optica6. Osobiście wybrałbym DX6i, ale to tylko moje zdanie :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 A ja z uporem maniaka zapytam. Czy jestes pewien, ze dacie sobie rade z tym ptaszydlem? Bo jezeli nie masz doswiadczenia to nie ma znaczenia jakie radio wybierzesz - model umrze po kilku przeleconych metrach :roll: Aby nie bylo, ze tylko sie czepiam - zalecam pojsc w kierunku 2.4 GHz dx6i jest ciekawa propozycja- nie male mozliwosci jak za te pieniadze, a odbiorniki stosunkowo tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 W DX6 2,4Ghz trzeba uważać na zerowanie pamięci niektórych mikserów po przekładaniu bateri. Nie jeden już tak ubił kreta helikiem... Ja mam Laser6 (kupiona ze 3lata temu) i na braki zasięgu nie narzekam. Tylko mikser klapolotek by sie przydał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.