Artur z kołobrzegu Opublikowano 25 Marca 2007 Opublikowano 25 Marca 2007 Dlaczego mewy nie mają statedcznika pionowego i latają ???? Zrobiłem testy :rotfl: Wyciągnęłem dziś z piwnicy wolnolotka jaskółke - która pamięta czasy moich początków w modelarstwie , zdjąłem jej statecznik pionowy i poszłem polatać :lol2: po pierwszym wyrzucie jaskółka przewróciła się na plecy i zaliczyła glebę... To tyle z moich obserwacji , mewy bez statecznika lataja a moje jaskółki nie ;D
motyl Opublikowano 25 Marca 2007 Opublikowano 25 Marca 2007 przewróciła sie na plecy ale raczej nie z powodu braku statecznika pionowego A przewracała się pętla czy beczka ??
Artur z kołobrzegu Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Opublikowano 25 Marca 2007 beczką przez lewe skrzydło
armand Opublikowano 25 Marca 2007 Opublikowano 25 Marca 2007 bo mają zmienną geometrię skrzydeł i statecznika też :ble:
Adam P. Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 bo mają zmienną geometrię skrzydeł i statecznika też :ble: pozatym ruchome we wszystkich plaszczyznach
rapier Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 LAtajace skrzydlo bez wingletow tez lata...wszystko zalezy od profilu , od skosu skrzydel i od zwichrzenia...Niemniej w konstrukcji klasycznej statecznik pionowy jest raczej nieodzowny
Motylasty Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Mewa to beret . A może wiecie jak mucha ląduje na suficie, zastanawialiście się kiedyś, robi to z półbeczki czy też może z pół pętli.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.