Skocz do zawartości

Pomoc w doborze modelu pod wyposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zbudować modelik coś około 90cm rozpiętości, którym mógłbym polatać na obszarze ~15mx15m.

Jest tego pełno, ale nie wiem co by się nadało pod moje wyposażenie, które jest strasznie klockowate.

Model ma być z depronu 6mm. (gładkiego) i chciałbym, aby mógł wisieć na śmigle bez problemu.

Wyposażenie jakim dysponuję:

- Pakiet WOW-RC 1650mAh 20C (~160g (tak coś kojarzę)

- Odbiornik HFD-08RD (~40g)

- Silniczek Welgard A22/08/14 (~40g)

(podaję dane ze specyfikacji:

1400 RPM/V; sprawność max. 80%; prąd przy max sprawności 5-9A (>75%); prąd bez obciążenia 0,6A; max. prąd 12A/60s.; rekomendowana waga modelu 200g-500g; rekomendowane śmigło 3xLi 8"x4,5"

- 2x serwo TP sg90 (2x 10g)

- 1x serwo TP sg91 (11g)

- Regulator WOW-RC 35/40A (~25g)

Tak więc co mi polecacie, model musi mieć podwozie, ale to nie kłopot :P

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Polecam zmianę koncepcji. Przy tak ciężkim sprzęcie nie zrobisz takiego modelu. Model który byłby dobry do latania w warunkach o których mówisz powinien ważyć do lotu maksymalnie tyle, ile Twój pakiet. Czyli koło 160g ze wszystkim. Niestety musisz znaleźć inne lotnisko albo kupić nowy sprzęt.

Opublikowano

To nie kłopot :) Mam arkusik 3mm, ale z rowkami.

Myśli Pan, że z tym wyposażeniem będzie to żwawo i troszkę "3D" latało ?

Jakże sympatycznie że model ma pełen kadłub.

Ewentualnie myślałem o kupnie drugiego pakieciku coś koło 800mAh 3S.

Opublikowano

Generalnie masz cały sprzęt za ciężki, a im cięższy model tym większa powierzchnia potrzebna do latania nim. Twój sprzęt to jakieś 300gram! A gdzie model?

Opublikowano

Ta Funtana wyjdzie ok. 250g + 300g sprzęt to 550g, jak zmienię pakiet na jakiś 90g to mi wyjdzie 480g, będzie wisiał na tym silniku ?

Opublikowano

Z ciekawości wrzuciłem ten silniczek do Drive Calculatora. Przybliżone dane - Pakiet Fullymax 1700 2C 100g, regler Turnigy 30A 25g.

Silnik ma dość szybkie obroty, więc na 2C można dać większe śmigła - np. na APC SF 8x3.8 powinien z obliczeń dać 481g ciągu statycznego. Jak widać - do zawisu przymało.

Podobny ciąg na 3C (150g), 7x3.5 GWS HD, tylko szybkość większa.

Jeśli wyłączymy "dopasuj śmigło" i damy 3C oraz 8x4 APC E, ciąg statyczny wyliczony idzie do 723g. Na 8x4 GWS HD 682g. Tylko prąd wtedy rośnie pod 15A, a to już trochę dużo.

Może nie będzie tak źle, w końcu chyba nie będziesz latał ciągle na pełnym ciągu :-)

Opublikowano

W sklepie przy zakupie silniczka powiedziano mi że śmigiełko 9" też będzie do niego dobre, a mogę nawet spróbować 10x4,7 i zobaczyć czy się nie będzie za bardzo grzał. Jka podłączyłem silniczek i zamocowałem na desce balsy 5 to przy 3/4 gazu mi odleciało śmigło z prop-saverem i nie sprawdziłem.

Jeśli nie byłby to problem to, czy mógłby Pan policzyć tym programikiem jaki ciąg będzie na GWS 10x4,7 (3s) i na 9" również na trzy celowym pakiecie :)

Decyzja zapadła FUNTANA MINI, drukarka w ruch (18 kartek).

Dziękuję za dotychczasową pomoc.

*Ultrona zacząłem robić, już był prawie cały kadłub, ale go złamałem i tyle z tego wyszło :?

Opublikowano

Linux, ściągnij sobie z http://www.drivecalc.de/.

Na 3 celach i przy tej wartość Kv, śmigła 9" i większe program odrzuca ze względu na zbyt duże obroty i prąd. Wygląda, że 3C i 8x4 to optymalne maksimum. Firma rekomenduje przy 2 celach śmigło 9x5 - DriveCalc melduje wtedy (9x5 GWS HD) 500g i 12.1A - czyli na granicy parametrów silnika (12A przez 60 sekund).

http://www.truenorthernhobbies.com/manuals/welgard/welgardspecs.html

PS. Z ciekawości też policzyłem z przekładnią. 1.5:1, śmigło 9x4.5 APC E, pobór prądu 12A przy pakiecie 3C, wyliczone 658g ciągu. Tylko zamiast szukać przekładni, prościej chyba wyjdzie kupić inny silnik.

Opublikowano
Wygląda, że 3C i 8x4 to optymalne maksimum.

682g ciągu, czyli jak zmieszczę się w 500g to może jest szansa na naukę wiszenia na śmigle :wink: A jak nie to zmienię na malutki EXP i będę miał model akrobatyczno-rekreacyjny, do polatania na małym ternie.

P.S Skrzydło w tym modelu to warstwa depronu 3mm > warstwa listewek, balsy i węgla > warstwa depronu 3mm ?

Nie jest rozsądniej stateczniki i lotki zrobić depronu 6mm ?

Opublikowano

Skrzydło - tak. Skrzynka przestrzenna zawsze będzie mocniejsza od płaskiej płyty depronu.

Lotki są z 6mm, a stateczniki - kto Ci zabroni :-)

Opublikowano

Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy w planach:

Jak wygląd "dach" w tym samolocie ? Nie ma nigdzie na planach czegoś takiego jak pokrycie górne kadłuba ? Sam muszę sobie wyciąć czy tam jest jakoś inaczej to rozwiązane ?

Opublikowano

Super :D Też będe robił ten model tylko zabraknie mi depronu 6mm ale to się dokupi :)

Ile on powinien ważyć aby wyposażenie było jak najtańsze a żeby wisiał na śmigle ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.