virtuss Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 Witam, mam MiniMaga i do niego SILNIK 3F Tower Pro 2406-32 Outrunner. Wczoraj podczas lotu (w polowie) zaczelo cos "grzechotac" w silniku. Generalnie wydaje mi sie ze wszystko w miare nawet dziala (moze troche mniejsza moc silnika). Myslalem ze to moze smiglo wpada w wibracje.., ale zdjalem smiglo i silnik na wyzszych obrotach nadal grzechotal. Ale.. po 30sek bez smigla.., przestal grzechotac i zaczal chodzic cichutko. Zalozylem smiglo.., wyzsze obroty.. i znowu to samo :/ O co moze chodzic ? Da sie z tym cos zrobic?? pozdrawiam, Pawel
Filonxxxl Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 Stawiałbym raczej na odklejony(-e) magnes(-y) - sprawdź.
daan Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 Nic nie sprawdzaj. Jak przestanie chodzić to wtedy wyląduj w miarę możliwości gładko i bez bólu a potem sprawdź. Mi też się kiedyś coś wydawało że coś nie tak z silnikiem, ale potem doszedłem, że to jest nadwrażliwość buhahahaha
utopia Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 Luźne magnesy to bolączka bardzo wielu tanich silników . Test jest prosty -rozebrać silnik i twardym drewienkiem próbować ruszyć każdy z magnesów. Specjalnie piszę o tym by ruszyć ponieważ na oko wszystko wygląda że jest w porządku. Oberwany magnes często "przytula "się do sąsiedniego -trzeba go cofnąć na swoje miejsce i przykleić kropelką CA Ważne by nie używać wkrętaka do sprawdzania magnesów bo bardzo łatwo jest je ukruszyć Jak przestanie chodzić to wtedy wyląduj w miarę możliwości gładko i bez bólu a potem sprawdź. Jak przestanie chodzić ma szansę uwalić też regulator jeśli magnes czy jakiekolwiek ciało obce zablokuje silnik w czasie pracy
gładkilot Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 a ja stawiam na urwany kabelek....czyli brak 1 fazy ( reg. lub motor ) http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=157497&highlight=#157497
Zibi Opublikowano 6 Lipca 2009 Opublikowano 6 Lipca 2009 Łożyska ale pewniej tylko jedno, przednie. Wpierw tylko grzechocze lub inaczej hałasuje i nic więcej się nie dzieje. Trzeba wyjąć rotor i zbadać luzy wyjętym wałem (ruchy na boki) na każdym osobno. Raptem 5-10 minut roboty. Później gdy rozsypie się koszyczek i wypadnie wewnętrzna bieżnia to może zrobić się poważny problem, bo jeżeli w wale krawędź oporowa jest wysokości wewnętrznej bieżni nie będzie jak tej bieżni wybić. Teraz jeszcze można to zrobić za pośrednictwem bieżni wewnętrznej.
virtuss Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Opublikowano 6 Lipca 2009 Wiec zgodnie z radami rozebralem silnik (co jest prostsze niz myslalem bo sprowadza sie do mocnego pociagniecia.., trzymaja tylko magnesy). W srodku wszystko wyglada ok. (nie sprawdzalem tych magnesow twardym drewienkiem.., gdyz na "oko" wygladaly ok (sprawsze jak radzi utopia).) Wydaje mi sie ze to chyba jednak lozysko. I to wewnetrzne. Zbyt duzego doswiadczenia nie mam.., ale poruszalem tam mala szpileczka na praw-lewo.., i to wewnetrzne ma male luzy (troche sie przekrzywia w lewo/prawo)). Wiec mysle ze to chyba to. Nie mam takiego lozyska zeby wymienic. Chyba po prostu bede musial kupic nowy silniczek :/
utopia Opublikowano 6 Lipca 2009 Opublikowano 6 Lipca 2009 popatrz na allegro -pojawiają się często za "grosze"
Rob Mc Fly Opublikowano 6 Lipca 2009 Opublikowano 6 Lipca 2009 popatrz na allegro -pojawiają się często za "grosze" Nie musisz szukać daleko: http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=5114676. Masz źródełko w swoim mieście :wink: .
krankor Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 Mój E-max 2812 od nowości "strzelał" w czasie lotu, trzeszczał itp. nie cały czas, momentami. Podejrzewałem luźne magnesy, potem łożyska a w końcu okazało się, że to urwany od nowości jeden z przewodów wewnątrz silnika, nie do zauważenia przy oglądaniu. A sprawa się wyjaśniła dopiero jak silnik wyrwał się po "wydrze" z łoża i urwał a właściwie uciął jeden z kabelków wychodzących z silnika. W czasie prób na ziemi w czasie takiego strzału śmigło wręcz stawało na ułamek sek. Tak, że jeśli po zmianie łożyska nie ustanie, porządnie przejrzyj uzwojenie. pozdrawiam Grzegorz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.