Kpx800 Opublikowano 8 Lipca 2009 Opublikowano 8 Lipca 2009 Witam! Mam pytanie odnośnie listwy poziomej u samej góry kadłuba. Konstruuję ten model i chciałbym inaczej rozwiązać mocowanie skrzydła a mianowicie poprzez zastosowanie drewnianego kołka fi6 z przodu i z tyłu. W oryginale ta górna listwa jest sklejona z dwóch listewek 6x2 i wystaje poza przód co pełni rolę mocowania gumek. Czy mógłbym pozbyc się jednej z tych listewek jeżeli chcę inaczej mocować skrzydło i czy nie spowoduje to osłabienia konstrukcji mogącego spowodować pękniecia tej listewki w czasie lotu?
robert_s86 Opublikowano 8 Lipca 2009 Opublikowano 8 Lipca 2009 Jak chcesz mocowanie z przodu na kołek to poprostu utnij listwy(sklej dwie) na równo z kadłubem i zamontuj kołek (wg mnie jest to lepsze i bardziej estetyczne rozwiązanie).
bzik4 Opublikowano 8 Lipca 2009 Opublikowano 8 Lipca 2009 jakoś specjalnie to nie osłabi konstrukcji, ale "oryginalne" mocowanie skrzydła ma bardzo ważną zaletę - przy krecie skrzydło przesuwa się do przodu i zsuwa gumki z przedniego mocowania dzięki temu skrzydło od kadłuba odpada nie powodując dodatkowych uszkodzeń modelu. Jeśli z przodu zastosujesz poprzeczny kołek to skrzydło raczej się nie wypnie i jego energię przyjmie na siebie nos modelu
Kpx800 Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Opublikowano 8 Lipca 2009 No coż, coś za coś. Lepszy wygląd za mniejszą tolerancję przy glebie. Zdecyduję się jesdnak na kołki, gdyż proste latanie mam w miarę opanowane. Latam ESem i Edkiem 540, ale bez rzadnych rewelacji więc ten model jest raczej narażony na moją brawurę przy lądowaniu, a nie na odwiert w ziemi
Bartus Opublikowano 10 Lipca 2009 Opublikowano 10 Lipca 2009 Jeżeli chcesz zastosować kołek fi6 z przodu, najpierw wzmocnij kawałkiem listewki przód, żeby ci kadłuba kołek nie przerwał, bo ja w swoim zrobiłem dziury trochę niżej niż wzmocnienia i depron się zgniótł do wzmocnienia, także uważaj z poprawianiem Pana Skazoo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.