Kpx800 Posted July 8, 2009 Posted July 8, 2009 Witam! Mam pytanie odnośnie listwy poziomej u samej góry kadłuba. Konstruuję ten model i chciałbym inaczej rozwiązać mocowanie skrzydła a mianowicie poprzez zastosowanie drewnianego kołka fi6 z przodu i z tyłu. W oryginale ta górna listwa jest sklejona z dwóch listewek 6x2 i wystaje poza przód co pełni rolę mocowania gumek. Czy mógłbym pozbyc się jednej z tych listewek jeżeli chcę inaczej mocować skrzydło i czy nie spowoduje to osłabienia konstrukcji mogącego spowodować pękniecia tej listewki w czasie lotu?
robert_s86 Posted July 8, 2009 Posted July 8, 2009 Jak chcesz mocowanie z przodu na kołek to poprostu utnij listwy(sklej dwie) na równo z kadłubem i zamontuj kołek (wg mnie jest to lepsze i bardziej estetyczne rozwiązanie).
bzik4 Posted July 8, 2009 Posted July 8, 2009 jakoś specjalnie to nie osłabi konstrukcji, ale "oryginalne" mocowanie skrzydła ma bardzo ważną zaletę - przy krecie skrzydło przesuwa się do przodu i zsuwa gumki z przedniego mocowania dzięki temu skrzydło od kadłuba odpada nie powodując dodatkowych uszkodzeń modelu. Jeśli z przodu zastosujesz poprzeczny kołek to skrzydło raczej się nie wypnie i jego energię przyjmie na siebie nos modelu
Kpx800 Posted July 8, 2009 Author Posted July 8, 2009 No coż, coś za coś. Lepszy wygląd za mniejszą tolerancję przy glebie. Zdecyduję się jesdnak na kołki, gdyż proste latanie mam w miarę opanowane. Latam ESem i Edkiem 540, ale bez rzadnych rewelacji więc ten model jest raczej narażony na moją brawurę przy lądowaniu, a nie na odwiert w ziemi
Bartus Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 Jeżeli chcesz zastosować kołek fi6 z przodu, najpierw wzmocnij kawałkiem listewki przód, żeby ci kadłuba kołek nie przerwał, bo ja w swoim zrobiłem dziury trochę niżej niż wzmocnienia i depron się zgniótł do wzmocnienia, także uważaj z poprawianiem Pana Skazoo
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.