Gość Anonymous Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 Z powodu zamieszania w poprzednim moim temacie oraz jego małej treściwości kosztem miejsca z powodów technicznych chcę wznowić temat a tamten jeśli przeszkadza zgłosić do usunięcia.. Temat odświeżony: Konsturkcja dolnopłata - makieta spitfire MKV. Jeśli chodzi o model bez napędu to po wyważeniu szybuje jak na swoją konstrukcję zadowalająco.. - ślizg jest bynajmniej równy i nie zwala się na skrzydło.. Nie jest to jednak szybowiec.. Ale do rzeczy, wymiary: Rozpietość skrzydeł: 42cm. cięciwa skrzydła (przy kadłubie): 9cm długość modelu: 32cm. rozpiętość tylnego statecznika: 12cm rozpiętość śmigła: 165 x 25mm (dwu-łopatowe) średnica przedziału silnikowego to ponad 4cm.. (lub 40mm jak kto woli) więc całkiem dużo miejsca na jakiś (ewentualnie później) silnik elektryczny.. Masa własna modelu to ~ 30g (+/- 1g) W końcu to model w pełni 3D.. link do fotek modelu: http://www.saumodelarnia.fora.pl/viewimage.php?i=138 Teraz jaki do tego silnik i śmigło.. bo nie jestem pewny tej kwestii - gdybym był to pewnie sam już dawno dobrałbym silnik z allegro.. ale chciałbym by ciąg był raczej duży.. ponieważ jak widać model to makieta myśliwca w bardzo niewielkiej skali (ok 1:30) i jest w pełnej 3D bryle przez co opór jest tu znaczny.. - myślałem o silniku który kręcił by bez problemu (bez przekładni może) śmigłem 100 - 120... - tak mi sie wydaje że to najlepsze śmigło by było.. - Więc pewnie silnik nie mały ale z drugiej strony żeby zbyt nie zwiększać wagi i żeby został jeszcze zapas siły nośnej dla aku.. Chciałbym by model mógł lecieć swobodnie chociaż minutę (a są duże szanse), filmik jak skończę zamieszczę na 100%); Więc tu czekam na doradztwo - jaki silnik będzie tu najlepszy.. oczywiście ze śmigłem fabrycznym bym chciał bo tym rzemieślniczym konsturkcjom jakoś nie ufam.. ps. dodałem kilka nowych fotek mojego depronowego spita.. - troche lepiej jego gabaryty widac.. i widac ze nie sa wielkie ale staralem sie zrobic go proporcjonalnie w kazdym detalu.. tak jak wspomnialem masa wlasna modelu to ~30g więc jaki silnik + aku polecacie by to moglo poleciec..?? (nowe fotki zrobione bez smigla ze szpiczastym odwaznikiem na dziobie (robilem testy lotu szybowego.. wypadły pomyśle.. ślizg długi ale przy warunkach lekko-wietrznych zdarzało mu sie nieco przeciągać i "pompować" do ziemi.. Myśle że z odpowiednią trymacją i silnikiem ma szanse ładnie latać po okręgu ze wznoszeniem.
jary14 Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 Ja mam taki silniczek na sprzedaż W razie zainteresowania PW.
hubert_tata Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 Miałem taki modelik swobodnie latający, ale przerobiłem go na RC. W wersji swobodnej napęd to mały silniczek szczotkowy pewnie na 2,4V i dwie celki NiCd Ważyło toto już ze śmigłem 36g, ładowanie było realizowane przez podłączenie na minutę do "ładowarki" z 4 baterii AA. Silniczek pracował ponad minutę, ale tylko na początku (kilkanaście sekund) dawał równy i solidny ciąg, następnie powoli zwalniał do zera.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.