Filonxxxl Opublikowano 10 Lipca 2009 Opublikowano 10 Lipca 2009 Witam Mam prośbe do ludzi, którzy ogarniają Motocalca lub inny tego typu program o pomoc w doborze śmigła, bo mi zawsze jakieś "cuda" wychodzą... A teraz konkrety: - model: dwupłat o rozp. 1,44m i szacunkowej wadze do lotu ca. 2,8-3kg - zasilanie: 4S2P LiFe czyli 13,2V (14,4V po naładowaniu "pod korek") - silnik Turnigy 4260 - 500 Kv - regler (o ile ma to jakieś znaczenie) - Turnigy Plush 80A (wiem przesada, ale tylko ten jest bezrobotny) Zależy mi dwóch sprawach: 1. aby było to dwułopatowe śmigło drewniane ok. 16-18 cali 2. ciąg statyczny ok. 2 kg lub ciut więcej Z racji cen śmigiełek w tych rozmiarach wolę zawęzić obszar poszukiwań do 2-3 modeli. Z góry serdecznie dziekuję za pomoc.
zzradek Opublikowano 13 Lipca 2009 Opublikowano 13 Lipca 2009 Wstępne przymiarki podpowiadają, że przy Twoich założeniach uzyskasz bez kłopotu ciąg ok 3kg, a więc średnicą śmigła nie należy się aż tak przejmować. 16 czy 18 cali to nie będzie duża różnica. Ze względu na stosunkowo niskie obroty (5000/min) trzeba dać spory skok. Największy klopot mam ze znalezieniem danych śmigieł drewnianych, a podejrzewam, że wyliczenia będą się bardzo różnić w stosunku do np APC. Do konkretów: 18x10 albo 16x12 dobrane dla prądów rzędu 50-60A. Na jednym uzyskasz ciąg powyżej 3 kg, a na drugim prędkość wiatru powyżej 70km/h (traktuj to jako ustalenie uwagi do dyskusji, bo jak napisałem, mam kłopot z dokładnym policzeniem drewnianych)
slawko_k Opublikowano 13 Lipca 2009 Opublikowano 13 Lipca 2009 zasilanie 4s a123 to chyba za mało żeby osiągnąć taki ciąg. a jak się uda to nie obejdzie się bez dużych prądów i co za tym idzie dużych strat i do tego będziesz się poruszał poza zakresem największej sprawności pracy silnika. Ogniwo 2300 a123 obciążone prądem 50A daje ok 2,5V więc twój pakiet będzie miał 10V - spadki na kablach a nie 13,2 czy 14,4V.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.