Filonxxxl Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Witam Mam prośbe do ludzi, którzy ogarniają Motocalca lub inny tego typu program o pomoc w doborze śmigła, bo mi zawsze jakieś "cuda" wychodzą... A teraz konkrety: - model: dwupłat o rozp. 1,44m i szacunkowej wadze do lotu ca. 2,8-3kg - zasilanie: 4S2P LiFe czyli 13,2V (14,4V po naładowaniu "pod korek") - silnik Turnigy 4260 - 500 Kv - regler (o ile ma to jakieś znaczenie) - Turnigy Plush 80A (wiem przesada, ale tylko ten jest bezrobotny) Zależy mi dwóch sprawach: 1. aby było to dwułopatowe śmigło drewniane ok. 16-18 cali 2. ciąg statyczny ok. 2 kg lub ciut więcej Z racji cen śmigiełek w tych rozmiarach wolę zawęzić obszar poszukiwań do 2-3 modeli. Z góry serdecznie dziekuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Wstępne przymiarki podpowiadają, że przy Twoich założeniach uzyskasz bez kłopotu ciąg ok 3kg, a więc średnicą śmigła nie należy się aż tak przejmować. 16 czy 18 cali to nie będzie duża różnica. Ze względu na stosunkowo niskie obroty (5000/min) trzeba dać spory skok. Największy klopot mam ze znalezieniem danych śmigieł drewnianych, a podejrzewam, że wyliczenia będą się bardzo różnić w stosunku do np APC. Do konkretów: 18x10 albo 16x12 dobrane dla prądów rzędu 50-60A. Na jednym uzyskasz ciąg powyżej 3 kg, a na drugim prędkość wiatru powyżej 70km/h (traktuj to jako ustalenie uwagi do dyskusji, bo jak napisałem, mam kłopot z dokładnym policzeniem drewnianych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 zasilanie 4s a123 to chyba za mało żeby osiągnąć taki ciąg. a jak się uda to nie obejdzie się bez dużych prądów i co za tym idzie dużych strat i do tego będziesz się poruszał poza zakresem największej sprawności pracy silnika. Ogniwo 2300 a123 obciążone prądem 50A daje ok 2,5V więc twój pakiet będzie miał 10V - spadki na kablach a nie 13,2 czy 14,4V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.