stach34 Opublikowano 11 Lipca 2009 Opublikowano 11 Lipca 2009 Witam , chciałbym się dowiedzieć takiej rzeczy którą nie bardzo rozumiem. Często się zdarza że różne osoby latają modelami na tym samym kanale. Jak wtedy pogodzić sytuacje ? Jedna lata reszta czeka na swoją kolej - domyślam się ale potwierdźcie. A teraz drugie. Wyjeżdżamy na wakacje z modelem w nieznany teren. I idziemy sobie polatać . Może się zdarzyć że w pobliżu będzie ktoś co lata na tym samym kanale , a my o tym nie będziemy wiedzieć (no przecież nie jesteśmy tutejsi więc nie wiemy) . Jak się uchronić przed zakłóceniami z drugiego nadajnika lub chociaż się o tym dowiedzieć ? Np. przychodzimy na teren nasz i włączamy model i czekamy 2 minuty i obserwujemy czy nic nie zakłuca ?
Paweł R Opublikowano 11 Lipca 2009 Opublikowano 11 Lipca 2009 Jest takie cacko jak skaner częstotliwości TU naprzykład
mammuth Opublikowano 11 Lipca 2009 Opublikowano 11 Lipca 2009 Najlepiej pogadac z tubylcami i dowiedziec sie jakie procedury stosuja. Jak widzisz, ze ktos juz lata to obowiazkowo idziesz i pytasz na jakim kanale. Najlepiej popytac na forum kolegow z okolicy - podadza gdzie lataja i na jakich kanalach.
Ładziak Opublikowano 11 Lipca 2009 Opublikowano 11 Lipca 2009 Jedna lata reszta czeka na swoją kolej - domyślam się ale potwierdźcie. Tak. Ewentualnie przejście na 2,4 GHz. Jak się uchronić przed zakłóceniami z drugiego nadajnika lub chociaż się o tym dowiedzieć ? Skaner modelarski. Nie uchroni, ale pozwala zbadać pasmo. Ewentualnie przejście na 2,4 GHz.
mammuth Opublikowano 11 Lipca 2009 Opublikowano 11 Lipca 2009 Skaner ma jedna wade - jak juz latasz i wtedy ktos wlaczy radio - to juz za pozno jest Ja jeszcze robie tak, ze klade model pare metrow od siebie radio ze zlozona antena i nie tykam dragow - czekam chwile i patrze czy model dostaje jakies drgawki czy tez nie. Oczywiscie zawsze jest pieknie - natomiast po chwili jak latam zdaza sie, ze jakies smieci lapie
El-Diablo Opublikowano 11 Lipca 2009 Opublikowano 11 Lipca 2009 Jedna lata reszta czeka na swoją kolej Dokładnie tak jest , dlatego też zdecydowałem się przejść na 2,4 GHz. Zero stresu, latamy nawet w dwa, trzy modele na raz w innych częściach pola lotu. W końcu zero pytania o kanały, wzajemne zakłócenia (generalnie zakłócenia) - już nie wiem co to jest!
stach34 Opublikowano 11 Lipca 2009 Autor Opublikowano 11 Lipca 2009 Hmmm... Odbiornik na 2,4ghz to cały się zmienia , ale apki nie trzeba tylko moduł nadawczy ?
El-Diablo Opublikowano 11 Lipca 2009 Opublikowano 11 Lipca 2009 Odbiornik na 2,4ghz to cały się zmienia , ale apki nie trzeba tylko moduł nadawczy Dokładnie tak jest. Do JR ja mam moduł spektrum.
stach34 Opublikowano 12 Lipca 2009 Autor Opublikowano 12 Lipca 2009 Na tym 35 Mhz to takie ryzyko jest :/ Ale mi to chyba nie szkodzi bo u mnie w promieniu ok.30 km nie ma żadnego modelarza No ale przypuśćmy - jestem na lotnisku . Latam i nagle ktoś mi się wrąbał na mój kanał . I co wtedy robić ? Całkowicie trace kontrole nad modelem , nie da się już go uratować ?
buwi777 Opublikowano 12 Lipca 2009 Opublikowano 12 Lipca 2009 No ale przypuśćmy - jestem na lotnisku . Latam i nagle ktoś mi się wrąbał na mój kanał . I co wtedy robić ? Całkowicie trace kontrole nad modelem , nie da się już go uratować ? Jak jest co kleić to i można uratować :devil: - choć nie zawsze jest to opłacalne
stach34 Opublikowano 12 Lipca 2009 Autor Opublikowano 12 Lipca 2009 Jak jest co kleić to i można uratować :devil: - choć nie zawsze jest to opłacalne Heh Ale załużmy że jeszcze jestem w powietrzu , zakłucenia siędopiero zaczeły . Trace całkiem kontrole wtedy czy nie ? Jak nie to zawsze można złagodzić to bum... :x
mammuth Opublikowano 12 Lipca 2009 Opublikowano 12 Lipca 2009 Jak tylko cos sie dzieje to 1 co robisz to ladujesz (probujesz ) zmieniasz kierunek lotu z dala od ludzi i sie modlisz. Oczywiscie jezeli masz tylko szarpania - bo jezeli ktos jest blisko ze swoim radiem i wlaczy - to tylko mozesz sie modlic.
instruktor Opublikowano 12 Lipca 2009 Opublikowano 12 Lipca 2009 Jeżeli jest to w jakieś grupie, należy bardzo głośno kląć co za jełop włączył bez uzgodnienia nadajnik :wink: podobno skutkuje
Gość slawekmod Opublikowano 12 Lipca 2009 Opublikowano 12 Lipca 2009 A tak na poważnie to można próbować zmieniać położenie nateny swojego nadajnika i mieć nadzieję że odbiornik wkońcu dostanie przez chwilkę mocniejszy sygnał niż zakłócenia.
stach34 Opublikowano 12 Lipca 2009 Autor Opublikowano 12 Lipca 2009 Heh , i jak wy wszyscy lataliście dawniej na 35mhz ? Z 20 modelarzy w dużym mieście albo więcej ? Przecież na tym to bardzo łatwo stracić model
Gość slawekmod Opublikowano 12 Lipca 2009 Opublikowano 12 Lipca 2009 A no Panie kolego tak się latało że się umawiało kto jaki kanał ma.Wcześniej latanie było na 27MHz i wtedy było dopiero wesoło.Ja nadal używam 35 tak jak wszyscy u nas w mieście i problemu nie mam.Poprostu wiemy kto lata na jakim kanale.
stach34 Opublikowano 12 Lipca 2009 Autor Opublikowano 12 Lipca 2009 No a jak jakiś żółtodziób przyjedzie i se postanowi polatać bylegdzie ?
Gość slawekmod Opublikowano 12 Lipca 2009 Opublikowano 12 Lipca 2009 No a jak jakiś żółtodziób przyjedzie i se postanowi polatać bylegdzie ? Ryzyko wpisane w to hobby.Przecież nie pojadę na pustynię.Pozatym na chwilę obecną nie mam zamiaru kupowac modułu zaprawie 1000zł i odbiornika za 500.
El-Diablo Opublikowano 12 Lipca 2009 Opublikowano 12 Lipca 2009 No a jak jakiś żółtodziób przyjedzie i se postanowi polatać bylegdzie ? Dokładnie u nas było parę takich przypadków. Zdarzyło się, że spadł model, parę razy na szczęście wariacje serw udało się zdiagnozować jeszcze na ziemi - szybkie rozglądanie, szukanie łosia i ostra reprymenda. Najczęściej okazuje się, że zupełni laicy niedaleko bawią się jakimiś zabawkami z allegro i nie mają pojęcia co to kanały. Właśnie powyższe problemy skłoniły mnie do zmiany na 2,4 GHz. Inaczej jest jak lata się w stałym składzie modelarzy, albo najnormalniej w świecie wśród ludzi z doświadczeniem - wtedy tak jak pisał Sławek- podjeżdża się i pyta o kanały. Nie ma to jednak jak 2,4 - wolność Panowie :jupi:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.