grabos65 Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Witam wszystkich chce wam pokazać model mojej pierwszy żaglówki rc który to jest w trakcie budowy i mam dosyć sporo pytań :wink: 1. Z czego zrobić poszycie dna balsa 2mm, balsa 1.5 mm, fornir, sklejka?(tu prosił bym o szybka odpowiedz bo dziś będę robił poszycie) 2. Czy są jakieś parametry wyznaczające wymiary żagla względem długości łodzi? 3. Czy wagę miecza balastowego określa się jakoś względem długosci masztu? 4. Materiał z parasolki będzie nadawał się na żagiel? PS. Taka mała ciekawostka będę chciał na pokładzie założyć baterie słoneczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 mozna plany? ja bym zrobil poszycie z balsy 2mm ale najpierw wypelnil luki depronem 3mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly1954 Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Witam Zobacz http://www.kmpirat.zgorzelec.pl/forum/viewtopic.php?t=74 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabos65 Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 W trakcie budowy mój znajomy kolega modelarz podarował mi taki model żaglówki Co prawda model wiekowy ale i tak się bardzo ciesze z niego bo po małych poprawkach będzie jak nowy, oto co już przy nim zrobiłem (przerobiłem) A tutaj mój wynalazek naciągania olinowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 A tutaj mój wynalazek naciągania olinowania Ja bym cos dal aby sie nie odkrecilo przypadkiem Czekam na dalszy ciag - powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Nie tak :!: Bierzesz kawałek plastiku i wiercisz 3 otworki na szot, przetykasz koniec przez 2 otwory, potem do haczyka na dziobe [lepszego niż ten karabińczyk - użyj drutu stalowego 1mm] przez jego oczko i zawiązujesz na 3 dziórce. Twój patent nie wytrzyma ... Z resztą forsztagu nie musisz używać, wystarczy że powiesisz foka i dobrze napniesz :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychenko Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 A mozna nie kombinować tylko kupic sruby rzymskie w co drugim sklepie modelarskim i po klopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 A mozna nie kombinować tylko kupic sruby rzymskie w co drugim sklepie modelarskim i po klopocie. Tak i już widzę jak nad wodą kręcisz tymi śrubkami w celu naciągnięcia... Sposób który podał ertman_176 jest szybki i pewny. No i niewielkie wymiary, 10x30mm wystarczy. Ja w swojej Ledzie zrobiłem śrubki rzymskie i bardzo szybko przerabiałem... EDIT: Jeśli autor mógłby zmienić temat... byłoby bardziej poprawnie. :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabos65 Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 A tak wygląda mój miecz balastowy wysokość 38cm waga 0.98kg jak myślicie dobra waga? Jak będzie za mało mogę wsypać w środek ołów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.