ppompka Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Tak mi chodzi po głowie czy moża by było zrobić ładowarke do pakietu 4,8v z ładowarki do telefonu. Ładowarki mają takie dane: NR1: 5,7V 800mA NR2: 5,0V 700mA NR3: 4,9V 450mA Czy jakaś z tych ładowarek nadaje sie do ładowania pakietu ?? PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ Jutro o 5 rano wyjeżdzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 jaka pojemnosc ma pakiet? jak wieksza to naładuje się ale nie cały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Pakiet będzie miał max 1800 mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Czy jakaś z tych ładowarek nadaje sie do ładowania pakietu ?? Teoretycznie - jesli wiesz co robisz, mozesz ten pakiet naladowac kazda z nich. Praktycznie - skoro stawiasz tego typu pytanie, to znaczy ze nie wiesz co robisz, wiec trzymaj sie z daleka od tego typu eksperymentow. jak wieksza to naładuje się ale nie cały Mozesz rozwinac watek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 camkey, aż będę Tobie kibicował bo mi sie spodobało ostatnie zdanie ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Głownie chodzi mi o to czy mogę ładować np pakiet 4xAA ładowarką która ma na wyjściu 4,9V. Ale przeciez napięcie takiego ogniwa nie jest idealnie 1,2V ale wacha się o ileś tam a napewno o 0.25V(taka tolerancja jest mi potrzebna). Więc spróbuję naładować pakiet taką ładowarką i zobaczę jak to dzała praktycznie, a nie w teorii. jak wieksza to naładuje się ale nie cały Nie rozumiem ciebie jeśli pakiet ma pojemność nawet 5000 mAh to ładując prądem 250 mA to naładuje sie ten pakiet w 20 godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 4x 1.45V =5.8V :shock: takim napięciem" pompuje" się pakiet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 ppompka, ładować to nie znaczy zapodać napięcie z ładowarki bo jeśli nie ograniczać prądu ten będzie ograniczany jedynie rezystancją wewnętrzną ogniwa. wiesz jak zachowuje się przeładowane ogniwo NI-Mh albo Ni-Cd ? lepiej by nie było Cię w pobliżu .. wszyscy liczą czas ładowania i prąd a czym ograniczysz prąd ładowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Głownie chodzi mi o to czy mogę ładować np pakiet 4xAA ładowarką która ma na wyjściu 4,9V. Napewno nie do pelna - pelny akku Ni-XX ma gdzies kolo 1.4V (w zaleznosci od producenta i religii). Wcisniesz kolo 60..80% pojemnosci - nie chce mi sie teraz sprawdzac wykresow. Ladowarki do telefonow to tylko zasilacze, cala inteligencja ladowania ukryta jest w power managerze telefonu. BTW: dlaczego nie wezmiesz oryginalnej ladowarki? Więc spróbuję naładować pakiet taką ładowarką i zobaczę jak to dzała praktycznie, a nie w teorii. Odwazny jeśli nie ograniczać prądu ten będzie ograniczany jedynie rezystancją wewnętrzną ogniwa. I rezystancja wewnetrzna zrodla pradu/napiecia. Wszy scienne do telefonow sa stosunkowo "miekkie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.