Malker Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Czołem! Podpatrzyłem pokombinowałem i takie coś wyszło: Składa się to z 2 części: 1 część jest sklejona z 2 kawałków balsy 4mm można zastosować oczywiście inny materiał o grubości potrzebnej Wam 2 cześć to "łoże" ostrza Hehe wycinarka nie grzeszy wyglądem Mogło być lepiej ale CA trochę się posiwiał Normalnie to lepiej wygląda ale jak to aparat musi pokazać wszystko co nie potrzeba ;D Foto: Coś podobnego było chyba w MT w 2008 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Bardzo ładne, choć wersja z S.A.U bardziej mi się podoba, bo umożliwia wycinanie "w ręku". A twoja jak widzę, tylko na stole. Podoba mi się za to pomysł z przesuwaną główką. Jakie masz zabezpieczenia przez przesuwaniem się ostrza i zmianą grubości? Tylko docisk śruby? PS - Czemu tępy nóż założyłeś? :mrgreen: Strasznie szarpie brzegi pianki... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 20 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 PS - Czemu tępy nóż założyłeś? :mrgreen: Strasznie szarpie brzegi pianki... :wink: To po lewej to było cięte skalpelem - wziąłem kawałek bo nie chciałem zaczynać nowej płyty depronu. Jakie masz zabezpieczenia przez przesuwaniem się ostrza i zmianą grubości? Tylko docisk śruby? Docisk śruby tej co trzyma "łoże" i listewki po bokach żeby nie przesunęło się w prawo lub lewo a skalpel jest przyklejony a ta śruba od skalpela to tylko po to żeby było dodatkowe miejsce styku ostrza z łożem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Ja w swojej zastosowałem skalpel chirurgiczny, jest straszliwie ostry i można się bardzo szybko pokaleczyć więc trzeba uważać. Mogę ustawiać dowolne grubości listewek, wycinałem tym lawet listewki szerokości 3cm o grubości 12mm A takie wychodzą listewki, to jest zdjęcie listewki przez szlifowaniem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Kwasiu Przydało by się zdjęcie bardziej skierowane na ostrze bo go prawie nie widać. Trzeba było pomyśleć (przynajmniej ja) o co chodzi w tym zdjęciu przez kilka chwil.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hezak Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Dokładnie jak kolega Malki pisze- był opis w Młodym Techniku. Moja wersja wygląda tak : Jest to bardzo fajny przyrządzik - balsę można kroić do grubości 10 mm (w mojej wersji) na szerokość 1 mm przy cieńszej balsie. Mając dobry skalpel nie trzeba szlifować- tnie równo bez postrzępień.A krojenie depronu to w ogóle bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Hezak, świetne poglądowe zdjęcia i teraz wszystko wiadomo...prostota i doskonałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Hezak - Świetna wycinarka !! Swoją zrobiłem na "szybko" u mnie max idzie 2,5cm a minimalnie 1mm Ważne, że działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 zrobię dodatkowe zdjęcia i wkleję jak znajdę czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja ustawiam suwmiarkę na daną grubość i dociskając przeciągam po depronie, czy balsie, potem nożyk sam idzie w rowku. Najlepsza wycinarka xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hezak Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja ustawiam suwmiarkę na daną grubość i dociskając przeciągam po depronie, czy balsie, potem nożyk sam idzie w rowku. Najlepsza wycinarka xD Owszem, można i tak , ale trzeba być specjalistą aby utrzymać stale nożyk w pionie( zawsze wystąpią jakieś drobne przesunięcia); ja osobiście wolę korzystać z pomocy urządzeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.