Skocz do zawartości

coxengines.ca

mammuth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mieliśmy 4 sztuki COX -ów w modelarni 2,5 cm -poprostu bajka jeśli dostawały oryginalne paliwo gdy go nie było mieszaliśmy rycyne metanol i bodaj 30% nitro

bardzo wysoka kultura pracy jak na tamte lata

Opublikowano
...a na pewno to byli Anglicy? Może się trafił jakiś Szkot? Albo Irlandczyk? :wink:

Albo Walijczyk! :D

Proponuję zamienić tych angoli na może bardziej cywilizowane określenie nacji.

Poprawność polityczna nas zgubi, zobaczycie :P .

Opublikowano

Oni mowia o nas "polaczkowie" ja do nich angielscy dranie i wszyscy sa szczesliwi - poprawnosc politczna obowiazuje tylko jak sie mowi o pakistanczykach - maja tu najwieksze prawa :(

A wracajac do tematu - ciekawa ta oferta czy nie ?

Opublikowano

Ceny są ciekawe tym bardziej jak wspomnę ile trzeba było wybulić za Coxa 25 lat temu.Tylko co zrobić z taka pierdołką to już problem jest.

Ja za mojego coxa 079 dałem 495 tyś na stare pieniądze. :shock:

Opublikowano

Dokładnie tak. :D

Popełniłem (i nie tylko ja - parę już było) takie coś z depronu (kryte taśmą pakową - czyli bez taśmy nie poleci :ble: ), 1 m rozpiętości i łatwiejsze to do latania niż trenerek, z tym zastrzeżeniem, że trzeba umieć latać :wink:

Lata się prawie bezstresowo bo tani, cuda tym można wywijać i (niemal) niezniszczalny...

Opublikowano

Trochę szkoda, że nie miałem okazji pobawić się tymi modelami w odpowiednim momencie (jakieś 30 lat temu, bo nie powiem, że 50) : http://www.mh-aerotools.de/airfoils/cox_frameset.htm

Na tzw "zachodzie" zawsze było łatwiej - link nie oddaje całości, ale polecam pogrzebanie w historii z uwzględnieniem dat (np model database), łza się w oku kręci i jakaś refleksja, że zabawki politechniczne (nie wiem, jak to nazwać) raczej nie docierały do nas z tamtej strony :D

A teraz to mi wygląda raczej na upadek firmy - szkoda :cry:

Opublikowano

Szkoda, że te świetne pomysły na małe RTF nie były dla nas dostępne:

http://www.mh-aerotools.de/airfoils/cox_frameset.htm i klikamy "model database" i "sort by year".

A może wcale nie szkoda?

W każdym razie skłaniam się ku swojemu stwierdzeniu, że wszystko już było, a przykładzik dla leniwych - Spitfire do lotu z 1968 roku (wtedy się urodziłem):

album_pic.php?pic_id=2337

A do tego samochody, łodzie, samoloty i różne UFO - i to tylko z tej jednej firmy, gdy my w kraju mieliśmy... to co mieliśmy.

Edit

Odbiegam od tematu silników, ale o nich słyszał już chyba każdy.

Tylko był/jest problem co z nimi zrobić :?

Coś mi się wydaje, że życia zabraknie na odtworzenie tego co już było.

A temat ciekawy i dosyć popularny - coraz częściej spoglądamy w stronę różnych modeli "vintage" :D

Opublikowano

...my w kraju mieliśmy... to co mieliśmy....

Ale z tamtych czasów możemy żałować modelarni. Parę osób co nieco z modelarkich spraw liznęło, było lokum, był instruktor, czasem nawet narzędzia i materiały :wink:

Był, wicie, taki trynd (kto pamięta, z kogo to cytat?), a nazywało się to 'politechnizacja młodzieży' :ble:

Opublikowano

karlem, ale teraz też masz politechnizację młodzieży

Tyle tylko że zamiast zajęć praktyczno technicznych niektóre szkoły prowadzą zajęcia techniczne na których nauczyciel .........nic nie umie

Byłem na rozmowie w szkole bo syn sie pochwalił ze latam i zaraz próbowano mnie zaprzęgnąć do pracy i generalnie spotkałem to co chciałem spotkać.

Dla nauczyciela z tytułami w tym kierunku nie ma nadajnika - jest pilocik . I za nic nie umiał zrozumieć ze pilot to siedzi w samolocie. Wielkie plany w stylu lotniskowca RC razem z samolotami kierowanymi -bo takie mniejsze przecież łatwiejsze. Takie jest dziś

wyobrazenie dorosłych osób w tym temacie.

Gdy przeszedłem do wyjaśniania dlaczego 12 latkom nie można dać silników spalinowych w klasie która ma 30 dzieci na zajęciach chyba dopiero zaczęło docierać znaczenie słowa bezpieczeństwo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.