ardzik Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Witam Jakie zywice najlepiej stosowac do zrobienia rurki pod lacznik weglowy? Czy zywice poliestrowe z zestawow naprawczych samochodowych nadaja sie do tego czy potrzeba totalnie innego rodzaju zywicy? Bardzo prosze rowniez o poinstruuowanie jak taka rurke nalezy wykonac. pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 poliestry samochodowe w modelarstwie się nie nadają do niczego chyba że do sklejenia stołka ale i tak epoksydy 10X silniej trzymają się drewna resztę znajdziesz na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ardzik Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 W relacji Slawka, czytalem troche o wykonaniu takiej rurki, jednak zastanawia mnie czy dowolnej zywicy epoksydowej moge zastosowac czy raczej powinna to byc l 285? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Popytaj o zywice epoksydowe w sklepach żeglarskich (do napraw jachtów). Są znacznie tańsze niż te z dopiskiem "modelarskie". :wink: A nie wolisz użyć rurki aluminiowej i dopasowanego pręta? Dużo roboty mniej, chyba, że chodzi ci bardzo o wagę i te kilka gram więcej robi różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Tu masz jak wykonać rurki; http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=10758&postdays=0&postorder=asc&start=15 Co do żywicy to epoksydowa zastosuj a jaka kupisz taka będzie (wiadomo musi być do laminowania) :mrgreen: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Miałem w życiu do czynienia z wieloma żywicami jedną z lepszych była rosyjska smoła wprost z zakładów lotniczych super ekstra jeśli chodzi o parametry - miała jednak jeden minus jej przydatność do użycia wynosiła 7 dni od opuszczenia laboratorium w którym ją syntezowali.... L-285 osobiście uważam za najlepszą do zastosowań modelarskich - cena może niezbyt niska ale za jakieś 50 - 60 zeta kupisz pół kilograma - które wystarcza na baaardzo długo..... Nie ma co kombinować z innymi wynalazkami jeśli jest coś sprawdzonego i w miarę łatwo dostępnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Paweł Praus, smoła to z ichniego lengłycza znaczy "żywica" - ale to tylko w kwestii wyjaśnienia jeśli wytrzymywała 7 dni to nie świadczy dobrze o jej czystości :wink: choć jest wiele klejów do natychmiastowego zużycia i sprawują sie bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 utopia, z ichniejszego langłycza zdawałem piętnaście lat temu maturę - z całkiem niezłym skutkiem, więc co oznacza smoła od jakiegoś już czasu wiem, a oryginalną nazwę zamieściłem bo mi się bardzo podoba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 mi też się podoba na beczkach z poliestrami miałem :polifiornaja smoła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 L 285 to świetna żywica , odkąd nabyłem 0.5L tego specyfiku nie stosuję żadnej innej.Ma również wielką zaletę :jest przyjazna kobietom (nie śmierdzi przy laminowaniu w domu ).Wykonanie rury z laminatu jest banalnie proste, opisywałem to już kilkukrotnie.Miałem kiedyś myśl żeby zrobić temat w którym opisałbym moje sposoby wykonywania pewnych rzeczy w tym rur z laminatu ale jakoś mi przeszło.Wracając do tematu, największą rurkę jaką nawinąłem to fi30mm z 4 warstw tkaniny około 60g/m2 najmniejszą fi10mm z tkaniny 30g i 60g/m2.Zanim zacząłem je nawijać przeszukałem sklepy i hurtownie w tym te internetowe.Bez rezultatu.Zacząłem robić je sam , ze 4 pierwsze mi nie wyszły, teraz już wychodzą za każdym razem.Koledzy robili tym samym sposobem i też nie było problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.