Motylasty Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Żeby nie było ze ja tylko te motoszybowce montuję. Postanowiłem wsadzić na warsztat coś bardziej samolotowego. Zamiarem moim jest zrobić model, którym będę mógł "pofotografić" z powietrza, zastanawiałem się nad jakimś RWD, czy czymś podobnym, ale ambicje wzięły górę - ma to byc kolejna własna konstrukcja. Zaopatrzony w plany ( dzięki Kuba i Pleses ) narazie jestem na etapie rysowania własnych planów. Technologia analogiczna do ToTo-2, czyli trochę drewna, depronu i papieru. Lotki, wysokość i być może kierunek. Założyłem ten temat by "poczuć wiatr na plecach" i w końcu zabrać się za pracę. Przewidywany okres zakończenia - koniec maja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Czytasz w moich myślach Ja również przymierzam się jak pies do jeża, aby przykleić telefon do samolotu i strzelić film z lotu ptaka Pierwszy mój pomysł to przymocować do Troll`a który miał dodatni stosunek mocy do masy ale jakoś zabrakło odwagi bo telefon nowy a do końca umowy prawie dwa lata Teraz mając RWD który jest spokojnym modelem szybującym znowu mnie naszła chęć doklejenia telefony Boje się jednak staru który odbywa się z ręki że model będzie za ciężki i nie uniesie dodatkowych 99gr Myślałem żeby żonie wziąść telefon i puścić go, ale to w przypadku nie powodzenia grozi wojną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 No ja raczej nie będę przyklejał telefonu do modelu, telefony są do telefonowania . Mam zamiar zanabyć jakiś tani prosty aparat Musteka czy też coś podobnego. Czasami na allegro można coś takiego złapać. Prząśniczka z racji obfitego kadłuba, tylnego napędu wydaje mi się konstrukcją idealną na taką okazję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Przy Twoich zdolnościach to szykuje się prawdziwa maszyna do focenia. Czekam na relację! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Czasy się zmieniają i powiedzenie "telefon służy do telefonowania" pomału traci na słuszności Oczywiście zawsze podstawową funkcją pozostanie możliwość zatelefonowania To będzie się nazywać coś tam z mozliwością telefonowania Wracajac do tematu ja raczej chciałbym w przyszłości iść w kierunku nagrywania filmów z pokładu modelu niż robienia fotek. Telefon z kamerą mam pod ręką więc koszt zerowy, wiadomo że film taki to nic dobrego jakościowo ale zawsze coś Myślałem o jakiejś kamerce bezprzewodowej ale na koniec pozostaje problem nagrania tego na ziemi Zakładajac że w swoim RWD mam silnik o ciągu ok. 600g to jaka masa startowa jest dopuszczalna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Założyłem ten temat by "poczuć wiatr na plecach" i w końcu zabrać się za pracę. Dobra metoda, sam tak robię Taki publicznie rozpoczęty temat zobowiązuje i motywuje do pracy. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Co do telefonu to ja bym się bał, że w trakcie lotu ktoś na niego zadzwoni lub aparat będzie się logował w stacji bazowej. Już widzę te ładne załóconka w pracy odbiornika rc. Mój niestety potrafi poszaleć serwami kiedy telefon jest metr dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojak Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Zobaczcie to: Kamerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 No bardzo mi się ta kamerka spodobała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Kamerka jest niegłupia, ale myślę, że w dobie mody na "10-megapixelowe matryce" można za niewielkie pieniądze kupić używany, markowy aparcik, który będzie kręcił filmy jakości tej kamerki, a do tego będzie robił porządne fotki o rozdzielczości kilku MPX. Pozostaje kwestia wyszukania i zaadoptowania oraz być może odchudzenia (bo waga pewnie przekroczy 150g) odpowiedniego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeosw Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Witam. Jeszcze nie oblatałem pożadnie mojego tota a już wszedłem w posiadanie kamerki właśnie bezprzewodowej z nadajnikiem 800mW kamerka i nadajnik zasilane bateria 9V mieszczą sie w pudełeczku trochę większym niż pudełko zapałek. Niestety na razie lotów z kamerą nie będzie bo zawiodła moja aparaturka która naprawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 @Mareq bardzo słuszna uwaga której nie brałem pod uwagę @Mikeosw a co z nagrywaniem z takiego zestawu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeosw Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Jest do tego odbiornik na 12 volt który sie stroi pod częstotliwość kamerki a potem sygnał wychodzi czinczem na wideo albo kamerę lub od razu telewizor. Zasięg sprawdzany na ziemi wyszedł koło 500 metrów, w terenie otwartym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 @Mikeosw a jaki jest koszt takiego ustrojstwa i gdzie to zanabyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeosw Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Jest to dość drogi sprzęt bo nadajnik ma moc 800mW. odbiornik posiadam niestety tylko z odbiorem wizji bez dźwięku. Dostałem te kamerkę w rozliczeniu za przysługi od znajomego który jechał za granice wiec bardziej mu była zbędna niż pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 już wszedłem w posiadanie kamerki właśnie bezprzewodowej z nadajnikiem 800mW kamerka i nadajnik zasilane bateria 9V mieszczą sie w pudełeczku trochę większym niż pudełko zapałek. a testowales ja? jaki obraz? nie przerywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeosw Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Obraz 628 x 582 pixeli w standardzie PAL tak pisze producent i 380 linii w poziomie Czyli obraz jak film w TV, a czułość na światło to chyba 1 albo 1.5 Lux obraz kolorowy do tego dźwięk ale jak pisałem odbiornik odbiera mi tylko obraz. Nie przerywa zasięg sprawdzany na ziemi w terenie otwartym wyniósł około 500 metrów a bateryjka 9V starczy na parę dłuższych lotów (sprawdzane na akumulatorku 9V chyba 150mAh). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 ooo.. to juz ladne filmiki mozna krecic ja bym sie nie martwil tak brakiem dzwieku bo co za dzaieki mialaby rejestrowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 Na mojego "czuja" to ustrojstwo już z takich bardziej "szpiegowskich" urządzeń chyba? Ale bardzo mi się podoba i byłbym niezmiernie wdzięczny za jakieś namiary, gdzie się to kupuje /i za ile ewentualnie.../ Myślę właśnie nad cyfrową dokumentacją robioną z powietrza w ruchu, bo fotki statyczne są już dosyć "menconce" i nic nowego chyba się nie da ciekawie pokazać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 Hej na allegro znalazłem fajny zestawik : http://allegro.pl/item179...ull_box_gw.html Na forum Pana Mariusza Wrony jest opisany taki zestawik : http://www.saumodelarnia.fora.pl/viewtopic.php?t=93&start=0 Hmmmm ciekaw jestem jaki to realnie daje obraz. Ja jak bym coś takiego sobie kupił to dał bym do jakiegoś elektryka ,i szpiegował sąsiadów jak pojadę do siostrzyczki na wieś Albo do kuzynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.