Skocz do zawartości

Budowa micro latajki

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Opublikowano

Witam

Jutro zaczynam budowę micro samolociku o rozpiętości szrzydeł 27cm wraz z relacją. Mam pierwsze pytanie, czy użyć balsy 2x2 lub 3x3, czy rurek węglowych (cienkich)??

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Joe/Pulpit/micro%20rc.PNG

Jeśli dobrze wstawiłem zdjęcie plany wyglądają tak.

Gość Anonymous
Opublikowano

Budowa jeszcze nie rozpoczęła się, ale już zaczełem prubować ciąć w styropianie. Model będe wykonywać powoli, lecz ładnie.

Gość Anonymous
Opublikowano

Sory, jutro poprawie

W budzie wole matme :rotfl: :roll:

Gość slawekmod
Opublikowano
Sory, jutro poprawie

W budzie wole matme :rotfl: :roll:

A przy budzie masz miskę na wodę i strawę?

Gość slawekmod
Opublikowano

$ Janusz $, przestań pisać w jakimś dziwnym slangu.To jest forum a nie śmietnik.Na błędy też uważaj.Możesz zainstalować Mozzilę i będzie Ci podkreślać błędy automatycznie.Jak chcesz pisać po niemiecku to nie to forum.Powtarzał tego więcej nie będę.

Opublikowano

Pozwolę sobie podłączyć się do tego tematu. Planuje wykonanie małego depronowego samolociku z wykorzystaniem 2 kanałowej aparatury ze śmigłowca zabawki. Sterowanie ma się odbywać za pomocą obrotów silnika i steru kierunku. I tu zaczynają się schody. Odbiornik zaopatrzony jest w dość nietypowe gniazda co widać na fotce poniżej.

obraz005bkh.th.jpg

Czy da się pod coś takiego podłączyć serwo?

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

w pierwszym przybliżeniu - nie.

Oba wyjścia wyglądają na fotce na dwupinowe - znakomite do podłaczenia silnika komutatorowego (i tak pewnie było w oryginale) ale nie do serwomechanizmu, który potrzebuje trzech: zasilanie + i - oraz sygnał sterujący serwem.

Pozdrawiam,

Gość Anonymous
Opublikowano

Jak to mini samolot to lepiej dac serwo cewka+neodym. Ja zastanawiam sie jak podpiac takie serwo do normalnego odbiornika 3 pinowego :D

edit

Ten silnik co tam lezy jest do :ass: poowwwoolnyy, slaby i (nie wiem jak sie pisze) ciezki. nie nadaje sie do czegos co ma latac :|

Opublikowano
Pozwolę sobie podłączyć się do tego tematu. Planuje wykonanie małego depronowego samolociku z wykorzystaniem 2 kanałowej aparatury ze śmigłowca zabawki. Sterowanie ma się odbywać za pomocą obrotów silnika i steru kierunku. I tu zaczynają się schody. Odbiornik zaopatrzony jest w dość nietypowe gniazda co widać na fotce poniżej.

Obrazek

Czy da się pod coś takiego podłączyć serwo?

Z góry dziękuje za pomoc.

A może model sterowany ciągiem silników jak Oriole

Zobacz ten temat:

http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8837

Opublikowano
Jak to mini samolot to lepiej dac serwo cewka+neodym

Czy możesz wyjaśnić o co dokładnie w tym chodzi? Nigdy z czymś takim nie spotkałem.

Silniczek Rzeczywiście taki sobie, ale ma regulator obrotów i dlatego chciałem go wykorzystać.

Co zatem poleciłbyś do napędu takiej zabawki?

Problemem jest też zasilanie. ja myślałem o użyciu baterii z telefonu komórkowego.

A może model sterowany ciągiem silników jak Oriole

W sumie ciekawy pomysł i banalnie prosty...

Opublikowano
Silniczek Rzeczywiście taki sobie, ale ma regulator obrotów

Regulator w silniku?

Te 2-pinowe wyjścia z odbiornika to wyjścia z regulatorów a nie bezpośrenio z odbiornika. Dlatego nie da się tym sygnałem sterować zwykłego modelarskiego serwa, a jedynie silnik szczotkowy ewentualnie, jak to kolega usunięty raczył ująć:

serwo cewka+neodym

Czyli malutki magnesik poruszający się w samodzielnie zrobionej cewce. Do tego jeszcze jakaś sprężynka. Położenie magnesu ma zależeć od prądu.

Opublikowano

Mogę się mylić i być może to nie jest regulator, ale do silnika przymocowana jest płytka z jakimś układem scalonym. Myślałem że to jest właśnie regulator.

Dzięki za objaśnienie pojęcia "cewka+neodym".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.