AeroPedro Opublikowano 22 Lipca 2009 Opublikowano 22 Lipca 2009 Witam wszystkich forumowiczów, mam mały problem. Ostatnio kupiłem motoszybowiec ASW-28 i po paru lotach ujawnił się dziwny problem. Przy normalnym locie szybowym z umiarkowaną prędkością nagle dochodzi do utraty siły nośnej i przepadnięcia modelu. Dodam, że nie dzieje się to na dużych kątach natarcia. Według tego co przeczytałem w paru pozycjach (książki i czasopisma) modelarskich dot aerodynamiki, jedną z możliwości jest gwałtowne oderwanie na kadłubie za płatem w pobliżu usterzenia. Nie wnikając w szczegóły to możę powodować, że model przepada. Co o tym sądzicie i jak temu zaradzić, nie mam ochoty ponownie łatać modelu po krecie. Pozdrawiam i dziękuję z góry za konstruktywną pomoc.
Leda_g Opublikowano 22 Lipca 2009 Opublikowano 22 Lipca 2009 Przy normalnym locie szybowym z umiarkowaną prędkością nagle dochodzi do utraty siły nośnej i przepadnięcia modelu. Co o tym sądzicie i jak temu zaradzić No myślę że jest to normalna utrata siły nośnej, a jak zaradzić - latać szybciej. EDIT Po prostu szybowiec w przeciwieństwie np do balonu lub smigłowca aby uzyskać siłe nośną musi posiadać prędkość postępową i lub być w kominie (masie prądu powietrznego unoszącego się do góry). A w twoim przypadku musiałeś lecieć bądź na dużych kątach natarcia lub zbyt wolno
konstruktor Opublikowano 22 Lipca 2009 Opublikowano 22 Lipca 2009 No myślę że jest to normalna utrata siły nośnej, a jak zaradzić - latać szybciej. Wydaje mi sie z postu AeroPedro ze chodzilo mu zupelnie o co innego.
tom000 Opublikowano 22 Lipca 2009 Opublikowano 22 Lipca 2009 Może ma SC za bardzo do tyłu? Sprawdź to spróbuj dociążyć dziób
mammuth Opublikowano 22 Lipca 2009 Opublikowano 22 Lipca 2009 konstruktor i AeroPedro, to ta sama osoba- wiec nie ma sensu odpisywac. Temat zamykam - co do Pedra - decyzja co z nim robimy - wisi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.