Skocz do zawartości

Ładowarka RC Power BC6

Witek-

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupiłem ładowarkę Rc-power BC6, która na początku działała O.K. Miałem pełną transmisję danych poprzez port USB i prog monitorujący na mojego PC-ta (Windows XP). W pewnym momencie procesu transmisja "padła"

Zareklamowałem i sprzedawca wymienił mi ja na inny egzemplarz. Tu transmisji nie było od samego początku.

Sprzedawca twierdzi, ze wysłał mi dobry towar, i że to mój komputer "pali" porty w ładowarce (!?). Nie bardzo w to wierzę bowiem z tych portów czytam inny sprzęt jak np aparat foto czy drukarkę czy inne urządzenia jak np. mikser do gitary.

Gość slawekmod
Opublikowano

Mam Sharka 20 i miałem podobny problem z programem E-Station.W pewnym momencie program zrywał połączenie z ładowarką.Ściągnąłem z sieci program SharkLab i działa bez zarzutu.

Opublikowano

Niestety problem chyba leży głębiej. Podgląd poprzez USB Port Monitor pokazuje żółty znaczek pytajnika na specyfikacji drivera:

Silicon Labs CP2102 USB to UART Bridge Controller – CP210xUSB Composite Device

W trakcie instalacji wyskoczył po drodze błąd systemowy "kod 10". Może to niekompatybilność hardware'owa?

Gość slawekmod
Opublikowano

Z instalowaniem softu i Silicon Labs CP2102 USB to UART Bridge Controller – CP210xUSB Composite Device zawsze jest jakiś problem.Najpierw instaluję SharkLab potem podłączam ładowarkę pod usb i dopiero instaluję driver.

Opublikowano

Kiedyś już chyba o tym było nadmieniane, ale na płycie instalacyjnej jest stara wersja sterownika. Miałem ten sam problem i z nowym sterownikiem poszło wszystko jak należy i jeszcze poprawiło obciążenie systemu, które na starym sięgało 100%.

Na moim FTPie umieściłem ten nowy sterownik, jak i zdjęcia z różnicy obciążenia po zmianie sterownika, sprawdź, może pomoże.

ftp://153.19.156.122/FTProot/modelarnia/ladowarka/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety problem nie zniknął. Pewnie leży gdzie indziej. Mój Menedżer Urządzeń widzi RC Powera w dwóch miejscach:

w grupie kontrolerów uniwersalnej magistrali szeregowej jako CP2101 USB Composite Device, oraz

w grupie Portów COM i LPT jako: CP210xUSB to UART Bridge Controller (COM3).

Pracuję nad tym nadal może coś wskóram.

Opublikowano
Mój Menedżer Urządzeń widzi RC Powera w dwóch miejscach:

Tak mam byc - driver jest dwu czesciowy.

Wrzuc ladowarke w inny port USB, powinien zainstalowac jeszcze raz sterowniki.

Mozesz tez sprawdzic czy ladowarka wysyla jakies dane: zapusc terminal na porcie ladowarki (zazwyczaj 38400/8/N/1/N) i zobacz czy masz jakiekolwiek komunikaty.

Opublikowano

Tak właśnie robiłem. Zmieniałem gniazda, instalowałem na wszelkie możliwe sposoby. USB Zainstalowany program do śledzenia czyli "USB Port Monitor" nie pokazuje żadnych strumieni danych - okienko podglądu jest czyściutkie, natomiast przy specyfikacji urządzenia jest żółty malutki pytajniczek . . .

Opublikowano

Ladowarke masz zalaczona do pradu?

Byc moze, dopuki nie otworzysz portu com w jakiejs aplikacji, nie bedzie kommunikacji po usb. Drivery z FTDI tak maja.

Odlacz ladowarke, odinstaluj drivery, zainstaluj drivery, zalacz ladowarke do pradu, uruchom, podlacz pod usb.

Opublikowano

nie ma znaczenia czy ładowarka jest pod prądem czy nie- reaguje tak samo.

Dowcip polega na tym, że przy pierwszym włączeniu po zakupie (patrz mój pierwszy post) wszystko było O.K. - transmisja szała jak "burza" i wykresiki były . . . Ale w czasie trzeciego ładowania transmisja padła i tak jest do dzisiaj pomimo, że sprzedawca wymienił mi sprzęt.

Podejrzewam, że coś zostało w rejestrach u mnie na komputerze albo kość na ładowarce jest niekompatybilna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.