blondynixx Opublikowano 25 Lipca 2009 Opublikowano 25 Lipca 2009 Po budowie, 'oblocie' i modyfikowania mojego ToTo, postanowiłem się zabrać za 2gi model, bo czasu mam dużo ;D ToTo ma do zmodyfikowania ogon (SW) wręgi i nowe skrzydło, więc to się zrobi w przerwach na klejenie 2giego modelu Nazwy dla niego brak Przewidywana wielkość : Rozpiętość około 2m przy długości 1,2m ? Sterowanie : Silnik, Lotki (klapolotki) na kablu Y, SW, ew. SK (raczej jako wypadek przy pracy :lol2: ) Waga : chwilowo żadnych przemyśleń :roll: Ma być to półmakieta (czyli coś przypominającego normalny szybowiec), łatwa w pilotażu i nie za szybka. Przywiduje profil SD7037, Skrzydła dzielone na bagnetach węglowych, usterzenie, gdzie statecznik poziomy działa cały jako SW, usadowiony na statecz. pionowym (usterzenie ogonowe, T ? ) Bebechy zamawiam pod koniec wakacji z unitedhobbies : kilka serw, bowdenów, silnik ten : http://unitedhobbies.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7705&Product_Name=TGY_AerodriveXp_SK_Series_28-26_1000Kv_/_240W (ma działać nie tylko w tym modelu, stąd nadmiar mocy) na Lipolu Turnigy 2200mAh 3S 25C. Serwa mini HTX. Materiał na budowę: laminatowo-sklejkowo-balsowo-sosnowo-depronowa konstrukcja ( ;D ) Kadłub ma być z laminatu, skrzydła depronowo-sosnowe (dżwigary), wzmocnione laminatem/żywicą. A teraz kilka pytań : Jak zrobić kadłub? Zrobić jego plan i dać do wycięcia ze styroduru (ogólnie jakaś pianka) i wykonać laminat metodą traconego styropianu? Ktoś wie coś o tym/tych regulatorach : http://unitedhobbies.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6461&Product_Name=Hobbyking_SS_Series_35-40A_ESC ?
specyfick Opublikowano 25 Lipca 2009 Opublikowano 25 Lipca 2009 Ja bym nie pchał się jeszcze na twoim miejscu we własne konstrukcje. Skoro wykonałeś toto to wykonaj ToTo-5 Link do wszystkiego czego ci trzeba Tam znajdziesz odpowiedzi na twoje pytania. Po co otwierać jeszcze raz te same drzwi ?
blondynixx Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Opublikowano 25 Lipca 2009 Mam zamiar opierać się na gotowych planach modelów szybowco-podobnych, nie wsyzstko będzie 100% moje A głównie chodzi mi o skrzydła, bo sam bym jeszcze ich nie zrobił
specyfick Opublikowano 25 Lipca 2009 Opublikowano 25 Lipca 2009 No to to co ci podałem będzie jak ulał. Masz dobry opis, zdjęcia i porady na forum. Same plany na początku nie wystarczą, a dobry opis to połowa sukcesu.
blondynixx Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Opublikowano 25 Lipca 2009 Tylko, że ToTo jest jakoś mało szybowcowy jak dla mnie :? Spróbuję też poszukać czegoś na zagranicznych forach, wrzucę jak coś zdjęcia, może kogoś zainteresuje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.