darzur Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Witam, Wczoraj próbowałem odpalić ręcznie swoją pierwszą spalinę (MVVS 8cm) aż rozbolała mnie ręka. Było całkiem nieźle, bo po chyba pół godzinie prób w końcu zaskoczył i zaczął pracować - niestety zdjąłem wtedy z niego klips i momentalnie zgasł. Pomimo usilnych prób nie udało mi się go uruchomić ponownie.. Dzisiejszy ból ręki uświadomił mi że rozrusznik to jednak dobra rzecz. W związku z tym że przydałaby mi się również wkrętarka akumulatorowa (a ceny takie jak za rozrusznik) pomyślałem, że najpierw kupię wkrętarkę którą tymczasowo wykorzystam jako rozrusznik. I tu pytanie - czy tania wkrętarka (w ok. 100PLN) będzie w stanie zakręcić tym silnikiem z odpowiednią prędkością?? P.S. Silnik odpalałem z akumulatorka Ni-Mh 1.2V, bo to też pewnie ma znaczenie. W poniedziałek albo wtorek będę miał już polutowany układ żarzenia PWM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 W cenie do 100zł kupisz czasem rozrusznik do 15ccm.Spójrz na allegro lub po sklepach.Próbowałem wkrętarką ale miała za małą prędkość obrotową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darzur Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 W cenie do 100zł kupisz czasem rozrusznik do 15ccm.Spójrz na allegro lub po sklepach.Próbowałem wkrętarką ale miała za małą prędkość obrotową. Wiem że kupię rozrusznik, ale za tę samą kasę kupię wkrętarkę, która by mi się akurat poza rozruchem silnika przydała i stąd pytanie. No ale skoro piszesz, że za wolna to chyba odpuszczę. Tymczasowo do docierania w domu spróbuję pokręcić nim wiertarką.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Mnie w każdym razie się nie udało wkrętarką odpalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Jeżeli chodzi o wkrętarki to od 18V w górę i to dobrej marki, podróby nie mają siły. Zważywszy że taka wkrętarka to koszt powyżej 400 zł, to zdecydowanie bardziej opłaca się rozrusznik. Sprawdzałem w heli i siłą rzeczy w samolotach. Reasumując- only rozrusznik :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darzur Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Rozumiem.. W takim razie pomysł zarzucam. Tymczasowo na dotarcie zrobiłem sobie końcówkę do wiertarki i myślę że da radę.. P.S. Sugerowałem się tym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 rozrusznik nowy kupisz za okolo 80zl w rcskorpion ( ja tam kupowalem swoj) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Jężeli będziesz odpalał swoją tanią (chyba )wiertarką to za chwilę będziesz zmuszony do kupna nowej . Moja wiertarka posłużyła do odpalania silnika (nie przeze mnie) i już w zasadzie jest do wymiany :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Ja odpalalem kilka razy wkrętarką 18V na drugim biegu. Da sie ale... uhm, przyjemnosc z tego srednia. Nie ma to jednak jak rozrusznik i guma silikonowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Mozna tez dorobić taka głowice do której wejdzie guma z rozrusznika, do głowicy przyspawać jakiś pręt 6-co katny do wkrętarki tylko założyć i już mamy rozrusznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Mozna tez dorobić taka głowice do której wejdzie guma z rozrusznika, do głowicy przyspawać jakiś pręt 6-co katny do wkrętarki tylko założyć i już mamy rozrusznik Nie chodzi o rozwiązanie techniczne obsadzenia gumy Kamil, tylko o moc i moment obrotowy, oraz opłacalność takowego zakupu. Po co wydawać x-sta złotych i przerabiać obsadzenie wspomnianej przez Ciebie gumy, jak można kupić po prostu tani rozrusznik i nie mieć problemu :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 No wiem o co chodzi, ja tylko podałem rozwiązanie zęby było najwygodniej... Ja sam silniki odpalałem z wkrętarki nawet zapalały tylko wkrętarka było z boscha i na 2 biegu to jakos to szło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 w taniej trzeba zablokować jedna z dwóch przekładni planetarnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Odbiegamy od istoty pytania: I tu pytanie - czy tania wkrętarka (w ok. 100PLN) będzie w stanie zakręcić tym silnikiem z odpowiednią prędkością?? Odpowiem z autopsji - taka wkrętarka nie pociągnie.... Moim subiektywnym zdaniem powinieneś kupić rozrusznik, a w miarę dobrą wkrętarkę traktować jako dodatkowy zakup. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darzur Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 No cóż, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Poprostu myślałem, że wkrętarka za 100-150PLN sprawdzi się zarówno jako wkrętarka jak i rozrusznik. Skoro nie to trudno. Dopóki mam silnik niedotarty i przykręcony do stołu będę próbował go odpalić wiertarką, a później czeka mnie zakup rozrusznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.