cobra Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Dziś przez przypadek zwarłem do obudowy zasilacza, pod który była podłączona ładowarka, przewód do balansowania. W tym czasie do grubych przewodów wyjściowych ładowarki podłączony był pakiet. Zaiskrzyło i poczułem swąd. Ładowarka podnosi się, jednak po prawidłowym wykryciu ładowanego pakietu i włączeniu ładowania wyświetla "za niskie napięcie zasilające" (oczywiście po angielsku). Po rozebraniu ładowarki zauważyłem upaloną kostkę (lewy górny róg płytki) i przypalony rezystor (prawy dolny róg). Rezystor sprawdziłem, wydaje się ok. Niestety nie mogę doczytać się oznaczenia scalaka. Mam prośbę do posiadaczy takiej ładowarki o spróbowanie odczytania oznaczenia z tego elementu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 029AH FDS 7764A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 cobra, wylutuj jedną nogę tego rezystora i dopiero wtedy sprawdzaj . to jest węglówka i jako taki ma spłonąć by ocalić resztę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Dziękuję za pomoc! To mosfet pracujący prawdopodobnie w przetwornicy napięcia: http://datasheetdir.com/FDS7764A+N-Channel-MOSFETs Jutro sprawdzę rezystor tak jak radzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 To mosfet pracujący prawdopodobnie w przetwornicy napięcia: http://datasheetdir.com/FDS7764A+N-Channel-MOSFETs Stawiam, że możesz tam wlutować tranzystor z dowolnego zepsutego regulatora. A ten rezystor wygląda mi na wstawiony w szereg w obwód prądowy na wyjściu, celem pomiaru prądu. Jeśli się upalił, to nawet jesli przewodzi, mógł zmienić opór, co może spowodować zły odczyt prądu ładowania. Nie mam tej ładowarki, ani schematu, więc to tylko dywagacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 na moje oko to tranzystor zabezpieczjący przed odwrotną polaryzacją zasilania. zmostkuj kawałkiem drutu albo jak wolisz bezpiecznikiem z 6A i ładowarka będzie działać jak nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 W miejsce upalonego tranzystora wlutowałem IRF7455PBF. Ładowarka działa :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rufio79 Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Witam Mam podobny problem. Ostatnio podłączyłem odwrotnie zasilanie do ładowarki. Upalił mi się tranzystor poniżej tego zaznaczonego na zdjęciu. Wlutowałem IRF7413PBF, ale chyba to nie ten. Teraz ładowarka ładuje mi pakiet 3s. Przy pakiecie 1S i 2S wyświetla mi się komunikat "over voltage". Możecie mi coś poradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.