dlmtb Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Właśnie zakupiłem odbiorniki Assana http://www.hobbycity.com/...?idProduct=6309 na 2,4GHz z długimi antenami (30cm). Końcówki anten są odizolowane i jak już doczytałem powinny być wyprowadzone na zewnątrz kadłuba modelu. W związku z tym, że jeden z nadajników ma latać w szybowcu Cobra, którego kadłub jest z laminatu nie bardzo mi się uśmiecha dziurawienie go w połowie długości i wyprowadzanie końców anten. :| Nie wspomnę już o tym, że jest to osłabianie kadłuba, który często nieźle dostaje podczas lądowań z cyrklem. Czy koniecznie trzeba wyprowadzać te anteny na zewnątrz, czy można je po prostu ułożyć i przykleić do ścian kadłuba? :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Antenki powinny być ułożone pod kątem 90° do siebie. Możesz antenki przykleić wewnątrz laminatowego kadłuba. Jeśli nie chcesz kombinacji, chętnie zamienię się z tobą, dając identyczny odbiornik z krótkimi antenkami. Ja potrzebuję długich antenek do kadłuba, w którym jest dużo węgla i drutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Antenki powinny być ułożone pod kątem 90° Powinny, ale np. ja raz przez przypadek odleciałem na 600m od miejsca startu a antenki były zwinięte w kłębek.. dlmtb, proponuję małą dziurkę i wyprowadzić jednak antenę na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlmtb Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Ja potrzebuję długich antenek do kadłuba, w którym jest dużo węgla i drutów. No właśnie ja mam podobnie. :| No ale jak mam wyprowadzić anteny o długości 30cm żeby były pod kątem 90 stopni? No chyba że chodzi o same końcówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 jak mam wyprowadzić anteny o długości 30cm żeby były pod kątem 90 stopni? Jedna wzdłuż kadłuba, druga wzdłuż skrzydła. Elementarne, Watsonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Anteny na zewnątrz tylko wyprowadzić trzeba w kadłubach z włókna węglowego natomiast w pozostałych może być wewnątrz. Ja na anteny z bowdenów robię dwa prowadzenia jedno wzdłuż kadłuba drugie w w poprzek. Najistotniejszym elementem są te odizolowane 3 cm końcówki. Drugi układ to jedna antena wzdłuż kadłuba a druga pionowo na wrędze w dół. Warunek starać się zachować między końcówkami kąt 90 stopni. nadmiar przewodu można ułożyć w kadłubie żeby nie przeszkadzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbacz Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Czy dłuższe antenki zwiekszają zasięg, czy tylko ułatwiają ułożenie anteny na zewnątrz kadłuba węglowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbacz Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Krótko i treściwie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 No ale jak mam wyprowadzić anteny o długości 30cm żeby były pod kątem 90 stopni? No chyba że chodzi o same końcówki. Antena to te ostatnie 3 cm (dlugosc fali dla 2.4GHz = 12 cm; lambda/4 = 3cm). Pozostale 27cm jest kablem antenowym - mozesz pozwijac go w klebek, nie bedzie mialo to zadnego znaczenia. Dla kadluba z drewna nie ma znaczenia czy wyprowadzisz antene na zewnatrz, czy zostawisz ja w srodku. Wazne jest tylko zeby aktywna czesc (ostatnie 3 cm) lezaly jak najdalej od roznego rodzaju zelastwa/carbonu. Edit: poprawiono niecelne uderzenie w klawiature Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Powinno być 2,4Ghz, chyba że jest coś o czym nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.