Skocz do zawartości

Trener górnopłat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jako ,że udało mi się wkręcić jednego kolegę w modelarstwo i rozbił już jeden model (zbyt szybki ,mimo, że ja się jakoś na nim nauczyłem :P), postanowiłem zbudować mu i z jego pomocą coś nowego. Ma to latać wolno być samostateczne, ale mieć lotki ,żeby łatwiej się skręcało i ratowało model. Projekt własny, przeróbka innego własnego projektu na górnopłat.Mam nadzieję, że tym razem się uda...Kilka zdjęć przedstawiających efekt trzech wieczornych posiedzeń:

32fbb94653e6694cm.jpg77434117fcdfe17am.jpg1de6d4ac8dcc03ddm.jpge0483b7e154cf5f0m.jpg5ee44e577ecb8338m.jpga823322cb43ece6bm.jpg

Co o tym sądzicie ? Nada się (musi tak czy siak:) ?

Opublikowano

Lotki na całej długości skrzydła to rozumiem takie ułatwienie konstrukcyjne?

Wg mnie nie jest to najlepsze rozwiązanie i wymaga między innymi większej sztywności samych lotek.

Trzymam kciuki za powodzenie!

Opublikowano

Dalsze postępy:

e0e2fde3a3c86ec6m.jpg983d366a8975a35em.jpg77c92daee13d4b5em.jpg77c92daee13d4b5em.jpg

Po dorzuceniu materiałów, jakie jeszcze dojdą (jeśli nie okleję modelu), masa startowa wyniesie....

5d56e471b3bdfa1em.jpg

No cóż. Jest tu jakiś egzorcysta? :twisted:

A na poważnie. Mam pytanie.Oklejać ten kadłub papierem pakowym ,czy zostawić goły lub okleić taśmą pakową i przejechać żelazkiem modelarskim ?

Gość Anonymous
Opublikowano

Oklejony depron zniesie o wiele więcej niż pozostawiony "tak jak jest". Wiem bo mam doświadczenie w tej kwestii. Skrzydło, które okleiłem taśmą wytrzymało kilka kretów, a kadłub padł odrazu w pierwszym zdeżeniu z ziemią.

Jeśli masz czas i chce ci się babrać, to możesz okleić papierem śniadaniowym i pomalować (chociaż nie wiem ile zniesie tak spreparowany kadłub). Natomiast jeśli chcesz na szybko, to taśma klejąca jest idealnym rozwiązaniem.

Opublikowano

Kadłub "poprzednika" był oklejony pakowym i pomalowany. I fakt, że zniósł dużo... Teraz jestem w posiadaniu papieru pakowego - trochę cieńszy , niż ten szary, prążkowany. Jest biały ,też w prążki i srebrny z drugiej. Kawałek 65*70 cm waży 26g z czego wynika, że gramatura to 57g/m^2 .Chyba go użyję do oklejenia kadłuba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.