Leda_g Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 No i przede mną kolejne wyzwanie (po C-160 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7603 ) , tym razem coś ładniejszego a mianowicie HONDA HA-420 Model ma tak wyglądać Zestaw co dostajemy w komplecie ARF A teraz trochę danych o tym zestawie ARF modelu. Producentem zestawu jest firma „Zhejiang jiyi industrial&trade co.,ltd” z Chin Jest to mieszany zestaw modelu, kadłub oraz gondole silników laminat z wręgami ze sklejki, skrzydła i stateczniki konstrukcyjne (balsa i sklejka) oklejone folią. W zestawie dostajemy pełny zestaw elementów montażowych (przeciętnej jakości). Model można wykonać w wersji ze składanym podwoziem (brak w zestawie). Przednie kółko skrętne. Napęd modelu jest przewidziany jako dwa silniki pchające (śmigła wystają poza gondole), jest nowa wersja tego zestawu pod napędy EDF (w tym zestawie za małe średnice gondol wlot 50mm wylot 60mm) Jakość wykonania średnia, laminat delikatny, są ślady po wręgach, posiada skazy w żelkocie (niezbyt duże), folia na skrzydłach i statecznikach pomarszczona, elementy spasowane dość dokładnie. Teraz trochę danych (z instrukcji) rozpiętość – 1625mm długość – 1595mm pow. Skrzydeł – 40dm2 waga do lotu – 4000g przewidywany napęd dwa silniki600-800W (napęd pchający) A tu jak wygląda model prowizorycznie poskładany u mnie Więcej zdjęć http://picasaweb.google.pl/MGurdek/HondaHA420# CDN... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Model można wykonać w wersji ze składanym podwoziem (brak w zestawie) Ale za to ładnie przygotowane miejsce na baniaczek z powietrzem :] Fajny model, przy śmigłach pchających być może uda się osiągnąć ten fajny dźwięk jak w szybkich skrzydełkach i tanim kosztem będzie "odrzutowiec". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 przygotowane miejsce na baniaczek z powietrzem Są nawet zaczepy do tego zbiornika A tutaj kilka filmików tego modelu w locie a tutaj trochę o tym modelu na RC Groups http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=759544&highlight=honda+jet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 trochę o tym modelu na RC Groups Ledwo zajrzałem (doszedłem do wersji EDF - tani EDF przy tak dużym modelu to moim zdniem bezsens), ale widzę, że tam preferują raczej "kwadratowe" śmigiełka (9x9, do 11x11 :shock: ). To rozmiar akurat planowany dla mojego styropianowego F18 (ale ja mam tylko jeden silniczek). Powinien (powinna, bo to Honda ) śmigać, nieźle byłoby dać jakieś składane podwozie :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Też mi się wydaję że napęd śmigłowy z tak "kwadratowymi" śmigłami da podobny efekt jak naped turbinowy przy zdecydowanie większej sprawności nieźle byłoby dać jakieś składane podwozie Już nad tym myślałem ale najbardziej pasujące podwozie to prawie cena modelu http://www.unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7995&Product_Name=Air_Operated_Retracts_Kit__3-WayValve____(model:_2201) a zakładanie np takiego http://www.unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8346&Product_Name=Small_Air_Operated_Retracts_kit___2-WayValve__ mogło by być ryzykowne. Myślę że będzie mi zostać na stałym podwoziu, a może kiedyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 no Mirecki! "rosniesz" jak na drożdżach w tej wielkości modeli! hehehe najwyraźniej odszusowałęś nas planktonowców na kilka długości(rozpiętości) PS jak nie zrobisz chowanego podwozia w tej Hondzie to z Toba nie gadam! ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaper Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Czekam na kolejne newsy z budowy, bo u mnie taki zestaw od roku "sezonuje się" w modelarni. (w domu bym został skreślony z listy lokatorów, bo pudło jest ogromniaste.) Do oblotu chcę dać śmigła, ale docelowo jednak turbinki. Wiem jakie to prądożerne, ale ... U mnie wykonanie kadłuba jest "idealne inaczej". Żywica była używana do obfitego polewania a nie rozsądnego klejenia, wręgi z delikatnej sklejki trójwarstwowej, itd. Ale nic - może ta jesień będzie brzydsza - na razie korzystam z pogody i latam. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Czekam na kolejne newsy z budowy, bo u mnie taki zestaw od roku "sezonuje się" w modelarni. Chwilę to potrwa, na razie dobieram osprzęt i w kolejce czekają inne modele. Myślę że we wrześniu będzie do lotu, jak dobrze wszystko pójdzie. Przydało by się do niego podwozie składane - tu jest największy dylemat. Szukam rozsądnej opcji cenowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.