Skocz do zawartości

Napęd Tunelowy

krys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gdzie można kupić (w Polsce) napęd tunelowy to silnika spalinowego os. max 91fx ring lub schemat do budowy takiego.

Napęd ma być do samolotów o roz. 1,7-2m(2 silniki) i 1,3-1,7(1 silnik). Czy taki silnik wystarczy?

Opublikowano

Na początek mam pytanie (dosyć obcesowe): czy zetknałeś się juz z modelami z napędem

tunelowym, a w szczególności ze spalinowym napędem tunelowym?

Jeżeli tak, to powinienieś wiedzieć, że tego typu napędy są mało wydajne i trzeba szukać

mocy, albo unikać strat, gdzie tylko sie da :wink:

A jeżeli dopiero chcesz coś zbudować, to moim zdaniem 91FX słabo się na tunelowca nadaje. Jego max obroty to około 15000obr/min, gdy specjalny OS 91VR-DF ma obroty duuużo wyższe (a i moc również wyższą jak 2,8KM do 4,8KM).

Ponadto umieszczenie gaźnika i wydechu jest zupełnie inne - wszystko jest w osi tunelu, żeby opory były zminimalizowane i żeby rura rezonansowa ładnie pasowała :)

Zbudować samemu wirnik o średnicy 5-6", który bezpiecznie będzie sie kręcił z takimi obrotami nie będzie łatwo.

Może lepiej adaptować mocny wirnik od napędu elektrycznego?

Tu był podobny problem i w treści podano kika linków (jest i cokolwiek o moim spalinowym, później elektrycznym Mig15 :oops: ): http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?p=150531&sid=c055b5fb01e5b48df5a183ab4bc193ee

Opublikowano

Witam!!!

Mam kolegę klubowego -speca od modeli tunelowych,lata już wiele lat na lotnisku w Katowicach -Muchowcu.Teraz chcemy Go pozyskać do Będzina.Nazywa się Lucjan Wilczak.Zapytam się czy mogę udostępnić nr.telefonu lub e-maila do niego.Pozdrawiam :D:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.