tomson Posted April 1, 2007 Posted April 1, 2007 Witam Przedwczoraj chciałem sobie polatać, podłączyłem aku i następnie sprawdziłem wychylenia sterów. Wszystkie ustawienia były po staremu OK Zaniepokoiło mnie drżenie serw ale nieraz już miałem przypadek gdzie serwo drgało i po ruszeniu sterem uspakajało się Puściłem model z ręki i po 3 sekundach silnik się wyłączył a model przestał reagować na stery Klasyczny kret, naszczęście bez żadnych strat Pomyslałem sobie że model złapał jakieś zakłucenia Przyjzałem się jeszcze raz drgającym serwą i nie mogłem sterami ich "uspokoić" dotknąłem anteny przy odbiorniku i model przestał reagować zupełnie Zabrałem model do domu myśląc że to jednak zakłucenia (nie miałem drugiej pary kwarcy) W domu po podłączeniu aku znowu serwa drgają a jak dotknąłem anteny to przestały Wygladało na to że wszystko wróciło do normy Wczoraj postanowiłem znowu polecieć i na łące po podłaczeniu aku powtórka z rozrywki serwa drgają ale tym razem nie ryzykowałem Dzisiaj próbowałem ruszać anteną przy odbiorniku ale cisz serwa nie drgają i jest niby OK Boje się że jak odeśle na gwarancji to ktoś też podłączy ten odbiornik sprawdzi że działa i odeśle go w taki samym stanie Odbiornik to HFS-05MJ Hitec Myślę żeby samemu zerknąć do środka i poprawić wszystkie luty Czy ktoś spotkał się z takim objawem ?
motyl Posted April 1, 2007 Posted April 1, 2007 Ja raczej przyjżał bym się gnizdu od kwarca Warto po wsadzeniu kwarcu obwizać taśmą bądź gumka
tomson Posted April 1, 2007 Author Posted April 1, 2007 są założone dwie małe gumki wyjmowałem kwarc ale nie zwróciłem uwagi czy zaraz po tym się uspokoiło z tego co zagladam przez przezroczystą obudowę to antena raczej nie mogła się urwac
AndyW Posted April 1, 2007 Posted April 1, 2007 Próbowałeś może zamienić kwarc??. Kiedyś miałem podobną sytuacje i okazał się, że to właśnie wina kwarcu. Jak masz drugi odbiornik to spróbuj na nim.
tomson Posted April 2, 2007 Author Posted April 2, 2007 Dzisiaj znowu się nim zajełem testowałem go na stole wyczerpując prawie cały pakiet. Potrząsałem ciągałem za antenę, stukałem i pukałem, przytulałem do regulatora wygląda że wszystko jest OK to chyba była wina kwarca Zabrałem drugi pakiet i poszedłem polatać. Mam nadzieje że to było jednorazowe zdarzenie
Patryk Urban Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 Sprawdź jeszcze jedną ważną rzecz. Czy antena nie dotyka serwa albo jego kabla.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.