Air Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Witam wszystkich... Po wielu latach nieaktywności jeśli chodzi o budowanie i pilotaż modeli latających, wczoraj na skutek jakiejś 'iskry bożej' tudzież impulsu postanowiłem spełnić swoje dawne marzenie posiadania zdalnie sterowanej półmakiety klasycznego dwupłatowca lub górnopłata (Stearman / Tiger Moth / Piper Cub /Cessna 152 / Mulligan), odwiedziłem dzisiaj pewien sklep modelarski na warszawskiej Ochocie i zakupiłem teni oto modelik: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=37852 Prosty zestaw styropianowy z aparaturą 4-kanałową - myślę, że w sam raz na początek... Wcześniej nie miałem żadnych doświadczeń z modelami r/c (budowałem za to sporo szybowców, gumkowce, modele swobodnie latające z silnikami CO2, latałem też trochę samemu na paralotniach, ale od czasów liceum najpierw komputery, a potem grzebanie w klasycznych amerykańskich wozach zastąpiło mi to piękne hobby ). Mam nadzieję, że pierwszy lot tego modeliku nie będzie jednocześnie ostatnim choć oczywiście jestem świadom ryzyka - oblot planuję w piątek... Na razie przetestowałem model na ziemi, okleiłem naklejkami i staram się wyprostować stateczniki, które niestety okazały się dość mocno zwichrowane (rozgrzanie suszarką i dociśnięcie ich na noc kilkoma książkami rozwiąże jak myślę w pewnym stopniu ten problem)... Zapewne będę tu zaglądał dość często, pozdrawiam wszystkich użytkowników! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Witaj i powodzenia ps jak masz taką możliwość to poćwicz na symulatorze np darmowym FMS. A jak nie masz możliwości podczepić nadajnika do kompa to chociaż na sucho co jak działa stojąc za modelem a potem z przodu i np z boku i pamiętaj, że gdy prawa lotka wychyli się w górę a lewa w dół to model przechyli się w prawo (prawym skrzydłem w dół-obrót jak w zegarku) !! http://pl.wikipedia.org/wiki/Powierzchnie_sterowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Witaj i powodzeniaDołączam do życzeń :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Dzięki za życzenia. Takie podstawy znam , FMSa też już wczoraj ściągnąłem i trochę ćwiczę (nie mam możliwości podłączenia aparatury niestety, więc zastępuję ją joypadem z dwiema analogowymi gałkami). Boję się głównie tego, że model okaże się zbyt sterowny i zbyt szybki Na szczęście da się ponoć do niego kupić części zamienne. O ile pogoda pozwoli na oblot, to nieomieszkam pierwszego lotu utrwalić na video i się pochwalę (chyba że będzie mi zbyt wstyd hehe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 (chyba że będzie mi zbyt wstyd hehe).Nie ma sie czego wstydzic - kazdy kiedys zaczynal Poza tym - na filmie mozna wychwycic co poszlo zle Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Witaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.