Air Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Witam wszystkich... Po wielu latach nieaktywności jeśli chodzi o budowanie i pilotaż modeli latających, wczoraj na skutek jakiejś 'iskry bożej' tudzież impulsu postanowiłem spełnić swoje dawne marzenie posiadania zdalnie sterowanej półmakiety klasycznego dwupłatowca lub górnopłata (Stearman / Tiger Moth / Piper Cub /Cessna 152 / Mulligan), odwiedziłem dzisiaj pewien sklep modelarski na warszawskiej Ochocie i zakupiłem teni oto modelik: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=37852 Prosty zestaw styropianowy z aparaturą 4-kanałową - myślę, że w sam raz na początek... Wcześniej nie miałem żadnych doświadczeń z modelami r/c (budowałem za to sporo szybowców, gumkowce, modele swobodnie latające z silnikami CO2, latałem też trochę samemu na paralotniach, ale od czasów liceum najpierw komputery, a potem grzebanie w klasycznych amerykańskich wozach zastąpiło mi to piękne hobby ). Mam nadzieję, że pierwszy lot tego modeliku nie będzie jednocześnie ostatnim choć oczywiście jestem świadom ryzyka - oblot planuję w piątek... Na razie przetestowałem model na ziemi, okleiłem naklejkami i staram się wyprostować stateczniki, które niestety okazały się dość mocno zwichrowane (rozgrzanie suszarką i dociśnięcie ich na noc kilkoma książkami rozwiąże jak myślę w pewnym stopniu ten problem)... Zapewne będę tu zaglądał dość często, pozdrawiam wszystkich użytkowników!
gładkilot Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Witaj i powodzenia ps jak masz taką możliwość to poćwicz na symulatorze np darmowym FMS. A jak nie masz możliwości podczepić nadajnika do kompa to chociaż na sucho co jak działa stojąc za modelem a potem z przodu i np z boku i pamiętaj, że gdy prawa lotka wychyli się w górę a lewa w dół to model przechyli się w prawo (prawym skrzydłem w dół-obrót jak w zegarku) !! http://pl.wikipedia.org/wiki/Powierzchnie_sterowe
El-Diablo Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Witaj i powodzeniaDołączam do życzeń :wink:
Air Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Dzięki za życzenia. Takie podstawy znam , FMSa też już wczoraj ściągnąłem i trochę ćwiczę (nie mam możliwości podłączenia aparatury niestety, więc zastępuję ją joypadem z dwiema analogowymi gałkami). Boję się głównie tego, że model okaże się zbyt sterowny i zbyt szybki Na szczęście da się ponoć do niego kupić części zamienne. O ile pogoda pozwoli na oblot, to nieomieszkam pierwszego lotu utrwalić na video i się pochwalę (chyba że będzie mi zbyt wstyd hehe).
mammuth Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 (chyba że będzie mi zbyt wstyd hehe).Nie ma sie czego wstydzic - kazdy kiedys zaczynal Poza tym - na filmie mozna wychwycic co poszlo zle Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.